Lantulan kesäkioski avasi luukkunsa – “Viime kesänä oli sen verran mukavaa, että uskalsimme tulla uudestaan”

Alina Toivola ja Minna Kangasniemi ovat kaksi neljästä kesäkioskin työntekijästä.

Iloisia uutisia kaikille Lantulan suunnalla liikkuville: kyläyhdistyksen kesäkioski on jälleen avannut luukkunsa.

Keskiviikkona tiskin takaa kurkistelleet Minna Kangasniemi ja Alina Toivola kertovat aurinkoisen sään vauhdittaneen myyntiä, ja kioskille kertyneen parhaimpina päivinä jonoa.

”Asiakkaita tuntuu kyllä olevan huonommallakin säällä. Viime perjantaina satoi vettä, mutta silti ihmisiä kävi paljon. Täällä pääsee onneksi myös sateensuojaan tuohon viereiseen makasiiniin”, Alina ja Minna vinkkaavat.

Kesäkioski on avoinna Vesilahdentien varressa, Vatajantien risteyksessä keskiviikkoisin, perjantaisin, lauantaisin ja sunnuntaisin. Työtä on saanut Alinan ja Minnan lisäksi kaksi muuta nuorta, Henna Kangasniemi ja Mariliis Lipand, ja vuoroja he tekevät pareittain.

Kahvia ja leivonnaisia mukaan

Tytöt kertovat, että toisella työvuorossa olevalla on aina vastuullaan tarjottavien valmistus. Leipoa voi mitä tahansa mieleen juolahtaa, keskiviikkona Alina oli ahkeroinut kioskille ananasrahkapiirakkaa ja raparperipiirakkaa.

”Makea tuntuu tekevän kauppansa paremmin kuin suolainen. Erilaisia piirakoita on helppo tehdä, ja esimerkiksi rahkapiirakkaan voi heittää sekaan melkein mitä vaan”, Minna tuumii.

Leipominen ei välttämättä ole kummallekaan nuorelle se mieluisin puuha, mutta toisaalta on hienoa nähdä kun omin käsin valmistetut tuotteet käyvät kaupaksi ja saavat kehuja.

Leivonnaisten lisäksi myynnissä on muun muassa jäätelöä, karkkia ja sipsejä. Hyllystä löytyy myös kylän omia tuotteita, kuten talkkunajauhoa.

Jos kahvihammasta kolottaa mutta kiire painaa, voi kioskilta napata kahvin mukaansa. Sitä varten on hankittu kannellisia take away -mukeja. Leivonnaisiakin voi ostaa kotiinviemisiksi.

Kesäkioski sijaitsee Vesilahdentien varressa, Vatajantien risteyksessä.

Sekä Minna Kangasniemi että Alina Toivola työskentelivät kesäkioskilla jo viime vuonna. Alkanut kesä ja työvuorot eivät siis heitä liiemmin jännitä.

”Viime kesänä oli sen verran mukavaa, että uskalsimme tulla uudestaan”, kaksikko hymyilee.

Alinan mielestä työssä parasta on asiakaspalvelu ja ihmisten kohtaaminen.

”Olen sellainen sosiaalinen höpöttäjä, enkä jännitä vieraiden ihmisten kanssa puhumista.”

Minna tykkää siitä, että lomailun vastapainoksi on tekemistä, josta saa vähän palkkaakin.

Alina on 13-vuotias ja Minna vuotta nuorempi. Syksyllä yläasteen ja kuudennen luokan aloittavat tytöt ovat iloisia siitä, että kyläyhdistys haluaa tarjota työtä myös nuoremmille.

”Ilman tätä paikkaa kesätöitä olisi ollut hankala saada. On hienoa, että meihin luotetaan ja saamme opetella vastuun kantamista.”

Avoinna jo viidettä kesää

Kesäkioski on työllistänyt Lantulan nuoria vuodesta 2016. Käynnissä on siis jo viides kesä. Valituilla työntekijöillä on hygieniapassit ja he ovat tutustuneet ohjatusti työntekijöiden oikeuksiin ja velvollisuuksiin.

”Koska työntekijät ovat nuoria, vanhemmat toimivat tässä taustalla. Jokainen meistä päivystää vuorollaan ja on apuna, jos ongelmia tulee”, kertoo Lea Kangasniemi. Vanhempien toimesta kioskilla myös paistetaan makkaraa säävarauksella perjantai-iltaisin.

Nuorten palkka on sidoksissa kioskitoiminnan kannattavuuteen. Kyläyhdistys ei ota tuotosta euroakaan itselleen, vaan kaikkien kulujen jälkeen viivan alle jäänyt summa jaetaan tasan nuorten kesken.

Kangasniemi kuvailee Lantulan kesäkioskia kyläläisten olohuoneeksi. Siellä kokoonnutaan porukalla iltaisin varsinkin loppukesästä, kun heinähommat on saatu tehtyä.

”Nuorten kannalta on hyvä, että alue on täysin päihdevapaa. Kioskilla ei saa edes tupakoida”, hän huomauttaa.

Lisäksi kioskia voidaan pitää kylän infopisteenä, sillä sen seinästä löytyy kartta Rusun ulkoilureitille. Nuoret osaavat neuvoa myös läheiselle laavulle, joka on kaikkien käytettävissä.

Koronapandemian vuoksi kioskilla kiinnitetään tänä kesänä entistä paremmin huomiota hygieniaan. Asiakkaille on järjestetty käsienpesumahdollisuus kioskin päätyyn ja työntekijät pesevät ja desinfioivat käsiään ahkerasti.

”Turvavälit on huomioitu levittämällä pöytäryhmät aiempaa laajemmalle alueelle.”

Kahvittelemaan pääsee neljänä päivänä viikossa. Taululta näkee, mitä leivonnaisia tänään on tarjolla.