
Maa- ja kotitalousnaiset on jo pitkään kampanjoinut kotimaisen perunan käytön ja arvostuksen lisäämiseksi.
Peruna näkyy vahvasti Maa- ja kotitalousnaisten sosiaalisen median kanavissa uusien kohderyhmien, erityisesti nuorien ja nuorten aikuisten, tavoittamiseksi.
Tänään tiistaina 16. kesäkuuta ruoka-asiantuntijat pitävät peruna-aiheisen livelähetyksen Facebookissa ja Instagramissa.
Huittisten Vanhallakoskella kokataan retkikeittimen avulla perunasuupaloja ja hyrskypottuja.
Facebook-liveä pääsee seuraamaan kello 14 alkaen ja Instagram-lähetystä tuntia myöhemmin.
Arvostus ja kulutus laskussa
Perunan arvostus ja kulutus on laskenut Suomessa. Sitä syödään enää vain noin 50 kiloa henkeä kohti vuodessa. Ruoka-, ravitsemus- ja kotitalousneuvonnan kehityspäällikkö Marita Suontausta Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksesta kannustaa nostamaan arkisena pidetyn perunan takaisin lautasille.
”Perunan käyttö on vähentynyt selvästi, kun riisi, nuudelit ja pasta ovat vallanneet ruokavaliotamme. Ravitsemuksellisesti peruna kuitenkin päihittää ne muun muassa C-vitamiinin ja kivennäisaineiden osalta.”
Monien mittareiden mukaan peruna on myös varsin ekotehokas ruoka-aine.
”Perunan käytön lisääminen on helppo ilmastoteko. Perunan vesi- ja hiilijalanjälki on huomattavasti pienempi kuin riisin. Kotimaisen tuoreen perunan, puolivalmisteiden ja pakasteiden kuljetusmatkat jäävät yleensä kohtuullisiksi. Perunan suurin ’ympäristötaakka’ useimmiten aiheutuu sen kypsennyksestä.”