Mansikassa on kesän maku – ”Otetaan vastaan se, mitä luonto antaa”

Essi Leppäkosken kesää kuuluu mansikoiden myyntiä. Matomäen mansikkaa myydään Sastamalan lisäksi muun muassa Tampereella.

Sastamalan Citymarketin edustalla valmistaudutaan kaupantekoon. Kotimaiset mansikat kuuluvat kesään, sen tietää Juha Matomäki, mansikkatilallinen kolmannessa sukupolvessa.

”Matomäen mansikka kasvaa Kauvatsalla ja sitä on myyty Sastamalassa yli parikymmentä vuotta. Myyntipöytä taitaa yhä olla sama”, Matomäki naurahtaa.

Tosin pientä tuunausta pöytään on koronaviruksen luomien poikkeusolojen jälkimainingeissa haluttu tehdä. Tiskiin on asennettu muovipleksi niin asiakkaiden kuin mansikanmyyjienkin turvaksi.

Vaikka poikkeusolot ovat päättyneet ja monenmoiset rajoitukset kohta kenties muisto vain, tuntuvat koronavirukset vaikutukset mansikkatilallisten arjessa vielä pitkään.

”Onneksi saimme viimein kahdeksan ukrainalaista työntekijää. Silti huolettaa saammeko kaikki marjat poimittua.”

Matomäen tila työllistää myös suomalaisia. Yksi heistä on laulaja ja monialayrittäjä Essi Leppäkoski. Hän kertoo ottaneensa yhteyttä Matomäkeen, kun korona vei työt alta.

”En osaa olla jouten. Ajattelin, että olen jo lapsena ja teini-ikäisenä huhkinut mansikkamaalla, joten miksi ei. Nyt minut löytää täältä myyntitiskin takaa”, hän huikkaa.

Matomäki sanoo, ettei työvoiman saatavuus olisi ongelma, jos kaikilla suomalaisilla olisi samanlainen asenne kuin Essillä.

”Valitettavasti kokemukseni ovat sellaisia, että suomalaiset työntekijät harvoin viihtyvät pellolla koko sesonkia. Toki poikkeuksiakin aina on.”

Matomäkeä on harmittanut kevään aikana julkisuudessa käyty keskustelu siitä, miksei kotimainen työvoima kelpaa ja maksetaanko ulkolaisille työntekijöille huonompaa palkkaa.

”Meillä – ja kaikilla kunniallisilla tiloilla – maksetaan liiton palkkaa, eli sitä mitä työehtosopimukseen on kirjattu”, hän korostaa.

Litrahinta viime kesää korkeammalla

Tavanomaisesta poikkeava kevät ja alkukesä saattavat käydä myös kuluttajan kukkaron päälle. Matomäki arvioi avomaan mansikan litrahinnan olevan tänä suvena viime vuotta korkeampi, noin kuudesta yhdeksään euroon.

”Yhdeksän euroa oli juhannuksena litrahinta. Pääsatokausi alkaa näillä lämpötiloilla heinäkuun alussa. Jos sadosta tulee hyvä ja marjaa saadaan poimittua, hintakin luonnollisesti tippuu.”

Juha Matomäki lupaa järjestää mansikat asiakkaille myös kotiinkuljetuksena, jos joku haluaa tilata vaikka pakkaseen vähän suuremman määrän kerralla.

Avomaan mansikkaa kasvattavia ei säänhaltijakaan ole viime aikoina suosinut. Haasteita on tuonut niin lauha ja vetinen talvi, kylmä kevät kuin nyt jo useamman päivän Suomen yllä vallinnut korkeapaine.

”Talvella mansikat eivät saaneet suojaavaa lumivaippaa ylleen. Kevät oli tosi kylmä. Nyt on puolestaan jo vähän liian kuumaa ja kuivaa. En ihan heti muista, että näin aikaisin kesällä olisi jo pitänyt turvautua tihkuletkuihin”, hän miettii.

Tihkuletkuilla vettä suihkutetaan muovien alle, suoraan mansikoiden juuristoon.

Aromit pidemmän kypsymisen tulos

Matomäki kuvaa Tapio-veljen kanssa pyörittämäänsä maatilaa perinteiseksi. Mansikkaa kasvatetaan avomaalla.

”Varsinkin isommilla tiloilla kasvatetaan myös tunnelimansikkaa. Me olemme enemmän luonnon armoilla, otetaan se mitä luonto antaa.”

Avomaan mansikka kypsyy taivasalla huomattavasti hitaammin kuin lajitoverinsa kasvihuoneissa. Sen vuoksi se usein maistuukin makeammalta.

”Kesän aromit ovat pidemmän kypsymisen tulos. Avomaan mansikassa on kesä maku.”