Sastamalalainen kansanedustaja Arto Satonen on jättänyt eduskunnan puhemiehelle kirjallisen kysymyksien koskien kaupunkilehtien viikkojakelua Postissa.
Satonen katsoo, ettei valtionyhtiö toimi asiakasryhmiään kohtaan tasapuolisesti, kun se on lopettanut osoitteettoman postin jakamisen keskiviikkoisin.
Tässä Satosen terveiset ministeriön suuntaan kokonaisuudessaan:
Eduskunnan puhemiehelle:
Kaupunkilehtiä jaetaan yhdellä jakelukierroksella noin 2,5 miljoonaa kappaletta ja viikossa noin 3,5 miljoona kappaletta. Printissä lehdet tavoittavat suunnilleen yhtä paljon lukijoita.
Kaupunkilehtinimikkeistämme 66 prosenttia on Suomen Suoramainonta -ketjun jakamia, 15 prosenttia Postin ja 19 prosenttia muiden, lähinnä sanomalehtien varhaisjakeluyhtiöiden pääasiallisesti jakamia. Lisäksi moni lehti käyttää täydentävänä jakeluyhtiönä taajama-alueen ulkopuolella Postia, joka on useimmiten ainoa jakeluyhtiövaihtoehto taajama-alueiden ulkopuolella eikä korvaavaa jakelua ole.
Keskiviikko on ehdottomasti yleisin mainosmarkkinoiden varassa toimivien kaupunkilehtien jakelupäivä. Tuolloin ilmestyy 79 prosenttia lehdistä, joista lähes kaikki ovat muiden jakeluyhtiöiden kuin Postin jakamia. Posti jakaa tällä hetkellä keskiviikkoisin varhaisjakelussa kahta kaupunkilehtinimikettä. Posti tarjoaa keskiviikkoisin varhaisjakelussa jaettaville lehdille lisäksi lisäpalveluna niin sanottua peittojakelua eli jakelua myös niihin talouksiin, joihin ei tilata lehteä. Näitä jakeluita ei tilattavilla lehdillä ole viikoittain, muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta.
Posti tarjoaa kaupunkilehdille perusjakelupäiväksi torstaita, sillä heillä itsellään on keskiviikkoisin perusjakelussa Postin oma Postinen-tuote, joka estää kaupunkilehden pääsyn samaan jakeluun. Monella paikkakunnalla keskiviikko olisi kuitenkin erittäin tärkeä päivä jakaa kaupunkilehteä.
Jaettavan kirje- ja lehtipostin laskevat volyymit haastavat koko jakelujärjestelmää. On tärkeää, ettei Posti omalla toiminnallaan kiihdytä volyymien laskua. Yksi tapa edistää jaettavien tuotteiden määrän säilymistä, on tarjota asiakkaille heidän tarpeitaan vastaavia palveluita.
Suomessa on kuntia ja kunnanosia, joissa kaupunkilehti on ainoa paikallinen media. Sen jakelun kustannustehokas turvaaminen on tärkeää sekä journalistiselta että kaupalliselta kannalta. Paikallisten ihmisten tulee saada tietoa alueen tapahtumista ja yrityksillä tulee olla toimiva ja luotettava mainosväylä. Kaupunkilehdet ovat omalta osaltaan varmistamassa moniäänisen median olemassaoloa ja lähidemokratian toteutumista valtaosassa Suomea.
Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän / esitämme asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:
Tulisiko Postin merkittävänä valtiollisena toimijana ja osilla alueista ainoana palveluntarjoajana kohdella eri asiakasryhmiään tasapuolisesti ja syrjimättömästi, ja tarjota osoitteetonta jakelua kaupunkilehdille myös keskiviikkoisin?