LP-Vampulalla psyykkistä valmennusta – “Nuoret ovat tässä ajassa ennen näkemättömän kovilla”

Ykkössarjan nuoria pelaajia Pilvin organisoimalla ryhmäytymispäivällä.

LP-Vampula Huittinen tarjoaa nuorille lentopalloilijoilleen myös psyykkistä valmennusta
 laji- ja fysiikkavalmennuksen lisäksi.

Kaudella 2020-2021 saatiin ykkössarjassa pelaavalle alueen lupauksista koostuvalle nuorelle joukkueelle ohjelmaan perinteisen valmennuksen lisäksi myös psyykkisen puolen valmennusta, kertoo manageri Timo Talvitie.

Valmennuksesta vastaa Pilvi Peltomaa, joka on opiskellut Yliopistossa kasvatustieteitä, psykologiaa ja yhteiskunnallisia-aineita. Tällä hetkellä hän täydennyskouluttaa itseään Jyväskylän yliopistolla urheilupsykologian opinnoissa. Pilvi kokee tärkeäksi, että henkinen valmennus perustuu tieteellisesti tutkittuun tietoon ja osaamiseen.

Huippu-urheilussa taidolliset erot ovat pieniä, joten suurimmat erot tehdään korvien välissä. Psyykkinen valmennus on ollut urheilun huippumaissa arkipäivää jo kymmeniä vuosia ja alkaa hiljalleen murtautua esiin myös meillä Suomessa, Peltomaa toteaa.

Koska psyykkinen valmennus on taitojen harjoittelua, kokee Peltomaa tärkeäksi, että nuoria ohjataan henkisen valmennuksen teemoissa. Harjoitteet ovat pitkä prosessi, joka perustuu pitkälle myös siihen työskentelyyn, mitä urheilija itse haluaa tehdä.

“Hauis kehittyy salilla ja mieli sitä harjoittamalla. Itsestään harvoin kehittyy kumpikaan. Se minkä nuorena oppii, muuttuu pikkuhiljaa rutiiniksi, osaksi urheilijan arkea”, Pilvi Peltomaa sanoo.

Arkityössään koulumaailmassa Peltomaa valmentaa ja ohjaa muun muassa tavoitteiden asettelua, vuorovaikutusta ja motivaation kehittämistä päivittäin. Näissä asioissa on pääpaino myös tämän LP-Vampulan nuoren joukkueen kanssa.

“Pelaaja ei koskaan ole vain pelaaja, vaan elämän kokonaisuuteen kuuluu paljon muutakin. Pitää hanskata opinnot, harrastukset, työt ja siviilielämäkin. Paineita on moneen suuntaan ja nuoret ovat tässä ajassa ennen näkemättömän kovilla. Silti ne, joilla on palo urheiluun hallitsevat välillä uskomattomalta kuulostavia kokonaisuuksia.”

Jokaisella urheilijalla on oma polkunsa, omat tavoitteensa ja omat haasteensa, Peltomaa kiteyttää.

“Pyrin olemaan se, jonka kanssa tätä kokonaisuutta voi selkiyttää. On hienoa, että LP-Vampula haluaa olla yksi edelläkävijä säännöllisen ja koordinoidun psyykkisen valmennuksen saralla. Työskentely motivoituneiden urheilijoiden kanssa on aina valtavan palkitsevaa”, hän jatkaa.

Talvitie komppaa:

“Nykyaika haastaa nuoria ja heidän on voitava hyvin, että he pystyvät näkemään omat kykynsä ja selviytymään elämänsä haasteista. Ellei mieli voi hyvin, on lähes kaikki tekeminen melko vaikeaa. Laji- ja fysiikkavalmentajilla ei yleensä ole korkeatasoista osaamista psyykkisen valmennuksen saralla, joten sille osa-alueelle on tarvetta keskittyä suunnitellusti ja säännöllisesti myös erikseen. Olemme erittäin tyytyväisiä tähän mahdollisuuteen ja toivomme siitä olevan suurta hyötyä nuorille urheilijoillemme.”

Pilvi Peltomaa, FM, KM, opinto-ohjaaja, psyykkinen valmentaja

Jätä kommentti