Lähiruokaa käsityönä ja suurella sydämellä – Peter Dörig kertoo vinkkinsä herkkusuille

Peter Dörig muistuttelee varaamaan Herkkujuustolan lahjapakkaukset ajoissa.

Joulun aika on jo lähellä. Sastamalan Häijäässä sijaitsevassa Herkkujuustolassa se merkitsee kiireisiä päiviä. Pääsesonki on aina tärkeä, mutta tänä vuonna sillä on erityinen merkitys. Koronan talousvaikutukset tuntuvat vielä kenties pitkään, mutta kotimaisuuden ja paikallisuuden arvostus on nyt nousussa ja se näkyy myös juustojen kysynnässä.

Vaikka kauas ei voi matkustaa, on makumatkalle helppo lähteä, tuumaa Peter Dörig.

Herkkujuustola yhdistelee sveitsiläisiä juustonvalmistusperinteitä ja puhtaita suomalaisia raaka-aineita. Juustot valmistuvat ammattitaidolla, käsityönä ja suurella sydämellä.

– Lähiruokabuumi on lisännyt juustojemme kiinnostavuutta myös valtakunnallisesti. Kun lahjapakkaukseen lisätään vielä vaikkapa Konkelo-juomaa naapurikylältä tai sastamalalaisesta ruokakulttuurista ammentava tietokirja, voi se tarjota jopa ripauksen eksotiikkaa.

Persoonallisia lahjapakkauksia kysytään niin tuliaisiksi, liikelahjoiksi kuin merkkipäivän piristykseksikin.

Tuotteet valmiiksi pakattuihin pienempiin lajitelmiin on valittu niin, että mukana on kolme mahdollisimman erilaista makua: vahva kittijuusto, savujuusto sekä valkohomejuusto.

– Meille räätälöydyt pahvisalkut ja laatikot vetävät tietynlaisia tuotteita, mutta toki sellofaaniin voi kääräistä nätiksi paketiksi mitä vain – asiakkaan toiveiden mukaan, Dörig toteaa.

Juustomestarin vinkeillä onnistut

Laadukkaisiin lahjoihin kuuluu itsestään selvänä laadukas toimitus. Herkkujuustolasta tilataan paljon pukinkonttiin ympäri maan.

– Eräs turkulainen asiakkaamme on tilannut lahjat työntekijöilleen useammalle toimipisteelle ja paikkakunnalle. Yhteistyökumppanimme vie tilaukset perille sovittuna ajankohtana.

Joulupukki tulee vasta aattona, Herkkujuustolan lahjat on sen sijaan hyvä hankkia ajoissa.

– Mitä aiemmin marraskuussa on liikkeellä, sitä laajempi on tuotevalikoimamme. Aikainen tonttu herkut nappaa, Peter Dörig naurahtaa.

Asiakkaiden iloksi tuotteiden kylkiäisenä on usein resepti jos toinenkin. Herkuttelijan kannattaa painaa mieleensä myös juustomestarin vinkit.

– Tarjoa juusto huoneenlämpöisenä. Saat juustoon lisää makua, kun kypsytät sitä huoneenlämmössä usean tunnin ajan ennen tarjoilua.

– Esilämmitä uuni tai pannu ennen kuin paistat juuston.

– On hyvä muistaa, että juuston ikä vaikuttaa makuun. Juusto jatkaa kypsymistä myös kotona jääkaapissa.

Lähiruokaa käsityönä alusta loppuun. Kuva: Herkkujuustola.

Oluen ja juuston liitto tarjoaa elämyksiä

Peter Dörig tunnetaan iloisena ja hyväntuulisena ihmisenä. Juustomestarin innostus ja utelias elämänasenne tarttuvat. Dörig astelee hymyillen hyllyn luo, jossa edustavat kiinnostavat makuparit. On erilaisia oluita niiden kanssa yhteen sopivien juustojen kera.

– Kyllä vain, katso! Vielä meillä on jäljellä extra vahvaa Vilhoa, joka sopii täydellisesti tämän tumman oluen kaveriksi, hän esittelee.

Puolikovasta kittijuustosta tuli vielä tavanomaista luonnikkaampaa, sillä se on saanut kypsyä pidempään kuin yleensä. Erikoisherkkua siis.

Juustoista ja viineistä aina puhutaan, vaan uusia ihania makuelämyksiä syntyy, kun yhdistää vaikkapa lempeää lageria ja mietoa valkohomejuustoa, Dörig tietää.

Pohtiessaan juustojen ja oluiden muodostamia pareja hän korostaa, ettei makuasiosta sovi liian kiihkeästi kiistellä. Joulupöytää ajatellen hänellä on antaa yksinkertainen ohje: vahvat maut sopivat loistavasti yhteen. Voimakas juusto vaatii rinnalleen voimakkaan oluen.

– On hienoa, että pienpanimoiden myötä erilaisia oluita on tullut enemmän saataville. Rohkeasti vain kokeilemaan ja yhdistelemään niitä juustojen kanssa, Dörig kannustaa.

Herkkujuustola:

 • Perustettu vuonna 2002. Viime vuonna yrittäjäpariskunta Jenni ja Peter Dörig palkittiin Pirkanmaan Vuoden yrittäjinä.
  Herkkujuustolassa tehdään käsityönä erikoisjuustoja, muun muassa Heidiä, Hilmaa, Metsuria, SavuHilmaa, Vilhoa, Väinöä ja WilliWiliä.
 • Raakamaito tuodaan juustolaan jokaisena arkiaamuna ja siitä tehdään paikan päällä juustojen lisäksi kirnuvoita ja jogurttia.
 • Juustopuodista voi ostaa juustoja ja muita tuotteita.
 • Kahvila-ravintolassa on vaihtuva lounaslista ja ala carte -menu.
 • Tiesitkö? Herkkujuustolassa toimii myös Alkon verkkokaupan noutopiste.
 • Sijaitsee Sastamalan Häijäässä Tampere–Pori-valtatien varrella osoitteessa Kurvosentie 3, 38420 Sastamala.
  050 471 6899 / juustotupa@herkkujuustola.fi / herkkujuustola.fi/ Facebookissa Herkkujuustola

 • avatar markkumanninen

  Hienoja juustoja, joita onneksi saa pk-seudullakin. Varsinkin gruyere on maukasta.

Kommentointi ei ole käytössä.