Kun ravintola-alalla työskennelleet sastamalalaiset Kristiina Knuutti, Marja-Liisa Saarela ja Päivi Salovaara päättivät kesällä yhdistää voimansa ja vuokrata liiketilan Itsenäisyydentien varrelta, eivät he osanneet kuvitellakaan millaisen vastaanoton heidän yrityksensä paikkakunnalla saisi.
Mittavan remontin jälkeen, vajaa kuukausi sitten, ovensa avasi kolmen naisen yhteinen ponnistus: 57 asiakaspaikkaa sisältävä kahvila-ravintola.
”Heti kun saimme paperit pois ikkunoista, alkoi kyselijöitä ilmestyä oven taakse. Meille tuli hoppu saada paikka auki”, Salovaara kertoo.
”Ensimmäiset päivät eivät välttämättä sujuneet ihan täydellisesti, kun ei kaikkia yksityiskohtia oltu huomattu työn tohinassa, mutta ihmiset ottivat meidän niin innokkaan uteliaasti vastaan, että avajaisajankohtaa olisi ollut kurjaa siirtää tuonnemmaksi”, Saarela miettii.
B15tron eli Bistro15:n alku on ollut lupaava. Asiakkaita on riittänyt niin lounasaikaan kuin illallakin. Saarelan ja Salovaaran mukaan varsinkin ilta- ja sunnuntaiaukioloista on tullut paljon myönteistä palautetta.
”Ilmeisesti illalla myöhempään auki olevaa kahvilaa on kaivattu. Olemme kiitollisia siitä, että meidät on löydetty näin hyvin”, naiset iloitsevat.
”Aina voi poiketa kahville”
Aika näyttää kuinka paljon asiakkaissa oli kerran uteliaisuuttaan poikenneita ja kuinka moni päättää hyödyntää Bistron palveluita useamminkin.
”Jos meillä on jatkossakin näin vilkasta, varmasti nykyisistä aukioloista pyritään pitämään kiinni”, Marja-Liisa Saarela sanoo.
Tähän mennessä maanantai on ollut viikonpäivistä hiljaisin. Lounasannoksia on ostettu päivittäin 60-100.
Tarjolla on päivittäin yksi lounasvaihtoehto, jonka voi nauttia paikanpäällä tai ottaa mukaan. Lisäksi saatavilla on aina salaatteja ja uuniperunaa täytteineen. Iltapäivästä alkaen sopii herkutella vaikka hampurilaisella tai pihvillä.
”Ja aina voi poiketa vaikka vain kahville tai viinilasilliselle”, Salovaara lisää.
Yksi vapaapäivä viikossa
Jo yritystä perustettaessa oli tiedossa, että kahvila-ravintolan pyörittäminen tarkoittaa pitkiä työpäiviä.
”Emme me kolmestaan pystyisi pitämään paikkaa auki joka päivä aamusta iltaan. Onneksi olemme saaneet apuvoimia”, Saarela huokaa.
Siitä naiset ovat kuitenkin pitäneet kiinni, että heistä jokaisella on yksi vapaapäivä viikossa.
Vaikka alku on ollut hurja, on kehittämissuunnitelmiakin tehty. Ensi kesänä Bistro kasvaa kokoa terassin muodossa.
”Toki koronatilanne mietityttää ja seuraamme sitä tarkkaan. Sastamalassa on onneksi rauhallista ja uskomme, että kahviloissa ja ravintoloissa on turvallista asioida. Kaikki varmasti toivomme, että ensi kesänä virus on vain ikävä muisto”, yrittäjät tuumaavat.