
Kinkku, kala, kalkkuna tai vaikka seitan – ruokalajilla ei ole väliä, sillä kaikkien jouluruokien paistinrasvat voi kierrättää uusiutuvaksi dieseliksi.
Jo viidettä kertaa järjestettävä Kinkkutemppu pyörähti käyntiin perjantaina 18. joulukuuta, jolloin ympäri Suomen aukesi lähes 350 keräyspistettä jouluruokien paistinrasvoja varten.
Viime jouluna tempaukseen osallistui miltei 200 000 suomalaista kotitaloutta. Tänä jouluna tavoitteena on kasvattaa osallistujamäärää entisestään ja saada mukaan peräti 250 000 kotitaloutta. Tavoite on kunnianhimoinen, mutta ei mahdoton, sillä Suomessa paistetaan jouluisin jopa 7 miljoonaa kiloa kinkkua.
”Kinkkutemppu on hieno esimerkki yhteistyöstä, jossa mukana on toimijoita aina ruoan tuotannosta ja vähittäiskaupasta jätteiden lajitteluun, käsittelyyn ja raaka-aineiden uudelleenkäyttöön saakka. Kampanja sai alkunsa kahvipöytäkeskustelussa, ja nyt se järjestetään jo viidettä kertaa. Olemme todella iloisia, että suomalaiset ovat ottaneet kiertotalouskampanjan omakseen”, Kemianteollisuuden johtaja Susanna Aaltonen kertoo.
Alueviestin jakelualueella keräyspaikkoja ovat:
- Huittinen: K-supermarket Lautturi
- Kokemäki: K-supermarket Teljänportti
- Sastamala: K-citymarket Sastamala, K-Market Häijää, Sastamalan jäteasema
- Säkylä: K-supermarket Säkylä, Hallavaaran jätekeskus
Keräyspisteiltä Lassila & Tikanoja toimittaa paistinrasvat eteenpäin Honkajoki Oy:lle käsiteltäväksi. Tämän jälkeen rasvajäte jatkaa matkaansa Nesteen jalostamolle Porvooseen, jossa se saa lopullisen muotonsa Neste MY uusiutuvana dieselinä.
Näin teet Kinkkutempun
- Kaada jäähdytetty, mutta vielä juokseva rasva tyhjään kartonkitölkkiin.
- Sulje tölkki tiiviisti, vaikkapa teipillä.
- Anna rasvan hyytyä viileässä.
- Vie rasva lähimpään keräyspisteeseen 18.12.2020–8.1.2021