Leevi Karisalmi haluaa nuoret takaisin Sastamalaan – “Lapsiperheet pitävät kaupungin elinvoimaisena”

Leevi Karisalmi.

Alueviesti kertoi viime viikolla tauon jälkeen Sastamalan kaupunginvaltuustoon pyrkivästä Kari Kaajasta. Samassa jutussa kyselimme ensimmäistä kertaa kuntavaaleissa ehdolle asettuvien perään. Haluatko kertoa, miksi lähdet kuntavaaliehdokkaaksi ja miten kehittäisit kotikuntaasi?

Länsi-Suomen Demarinuorten piirin puheenjohtaja Leevi Karisalmi, 24, Sastamalan Mouhijärveltä tarttui haasteeseen ja muisti toimitusta sähköpostilla. Herkkujuustolassa osa-aikaisesti työskentelevä Karisalmi opiskelee pääaineenaan historiaa Tampereen yliopistossa. Seuraavassa hänen mietteitään.

”Päätin lähteä ehdolle, koska haluan olla kehittämässä Sastamalaa kaupungiksi, jonka nuoret ja lapsiperheet kokevat houkuttavaksi. Ilman nuoria ja lapsiperheitä on käytännössä mahdotonta säilyttää kaupunki elinvoimaisena ja palveluiltaan laadukkaana”, Karisalmi sanoo.

Osaltaan hänen päätökseensä vaikutti myös jo vuosikausia kestänyt poliittisen keskusteluilmapiirin muutos:

”En pidä siitä, että yhteistyötä ja rakentavaa päätöksentekoa merkittävämmäksi on noussut vastapuolen kritisoiminen ja oman viiteryhmän erinomaisuuden korostaminen.”

Karisalmi haluaa olla mukana rakentamassa Sastamalaa yhdessä muiden kanssa ja painottaa, että hyvät ideat ja innovaatiot ovat hyviä riippumatta siitä kuka niitä esittää.

Nuoret takaisin Sastamalaan

Miten Leevi Karisalmi kehittäisi kotikuntaansa?

”Sastamalasta löytyy jo valmiiksi paljon pehmeitä vetovoimatekijöitä, kuten kaunis luonto ja kulttuuri. Näiden ohelle tarvitaan lisäksi kovia vetovoimatekijöitä, kuten toimivaa infrastruktuuria ja palveluita eri elämäntarpeisiin”, hän sanoo.

Karisalmen mukaan Karkun rautatieaseman rooli vetovoimatekijänä on ymmärrettävä ja siihen liittyen on kehitettävä pohjoisen alueen (Suodenniemi – Mouhijärvi – Karkku) välistä julkista liikennettä.

”Tällä hetkellä muuttaminen isoista kaupungeista, kuten Tampere, voidaan kokea haastavaksi siitä syystä, että Sastamalassa on lähes pakko omistaa auto pystyäkseen liikkumaan. Julkisen liikenteen kehittäminen Karkun asemalle tukisi siis jo käynnissä olevaa pohjoisen alueen kasvua”, Karisalmi näkee.

Hän nostaa esille Sastamalan sijainnin korkeakoulupaikkakuntien risteyksessä. Vuosittain kymmeniä, jopa satoja nuoria muuttaa pois opintojen perässä. Karisalmi haluaa kaupungin jatkossa kehittävän ratkaisuja siihen, miten nuoret saataisiin muuttamaan takaisin Sastamalaan opintojen jälkeen tai säilyttämään kirjansa Sastamalassa opintojen ajan.

Kaupungin on hankinnoissaan korostettava paikallisuutta ja kotimaisuutta, Karisalmi sanoo. Näin kaupunki osoittaa tukea suomalaiselle yrittäjyydelle ja työllisyydelle.

Karisalmen mukaan lasten ja nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseen on paneuduttava tosissaan.

”Heille tulee tarjota helposti saavutettavia matalan kynnyksen mielenterveyspalveluita, harrastusmahdollisuuksia ja tukea oman polkunsa löytämisessä. Jokainen lasten ja nuorten palveluista leikattu euro tulee maksamaan meille moninkertaisesti tulevaisuudessa.”

Nyt alle 20-vuotiaille tarjottavan ilmaisen ehkäisyn Karisalmi ulottaisi kattamaan kaikki alle 25-vuotiaat.

Stoppi kyläpolitikoinnille

Sastamalan haaste kytkeytyy monelta osin laajaan pinta-alaan ja koko kuntaliitosprosessiin, Karisalmi tietää.

”Niin sanotun kyläpolitikoinnin ajan tulee loppua ja kaikkien valtuutettujen on ymmärrettävä, että kaupungin etu on asetettava yksittäisten kylien edelle, koska useimmiten se hyödyttää myös suurinta osaa alueista.”

Karisalmi on turhautunut jahkailuun ja resurssien tuhlaamiseen hankkeisiin, joista ei tule valmista millään. Esimerkkinä hän mainitsee ikuisen uimahalliprojektin.

”On pyrittävä tekemään rohkeita ja innovatiivisia päätöksiä.”

Kaupungin omaa organisaatiota Leevi Karisalmi tarkkailisi realistisesti ja myös kriittisesti. Tämä ei hänen mielestään kuitenkaan saa tarkoittaa sitä, että jo valmiiksi ylityöllistetty työntekijä joutuu tekemään oman työnsä lisäksi toiselta jääneitä töitä.

”Myös jatkuvien määräaikaisuuksien kierteet on katkaistava ja vakinaistettava henkilökuntaa, jos tilanne tosiasiassa sitä vaatii.”

Oletko lähdössä ensimmäistä kertaa tai tauon jälkeen kuntavaaliehdokkaaksi? Haluatko kertoa, miksi lähdet ja miten kehittäisit kotikuntaasi? Ota yhteyttä toimitus@alueviesti.fi

  • markkumanninen

    Ilmastonsuojelun trendiintyminen suosii rataliikkennettä enemmän kuin VR:n laskelmat antavat ymmärtää. Jos tätä paikallisliikennehanketta osataan markkinoida eduskunnassa, kannattaa ottaa mukaan Rauma-Peipoja -välin liikennöintiä haikailevat satakuntalaiset. Kannattaa olla yhteydessä Kokemäen suuntaan. Jospa joskus 2030 paikallisjunalla voisi matkustaa Tampereelta Raumalle, siitä voisi tulla jopa tuottoisaa. Kesäturismia se tukisi varmasti.

Kommentointi ei ole käytössä.