Työllisyyden edistämiseksi perustettu koordinaatioryhmä – Sastamalassa mukana keskeiset viranhaltijat

Työttömien kädenjälki näkyy Ritajärven luonnonsuojelualueella.

Työllisyyden edistämiseksi suunnitellut valtakunnalliset kuntakokeilut vaikuttavat työllisyyden hoitoon Sastamalassakin maaliskuun alusta alkaen.

Kuntakokeilun toteuttamisesta on laadittu kuntien välinen yhteistyösopimus Pirkanmaan alueella. Tampereen kaupungin ja Pirkanmaan muiden kokeilukuntien välillä on sovittu, että kuhunkin kokeilukuntaan perustetaan kokeilun lähipalveluista vastaava kunnallinen koordinaatioryhmä, joka vastaa kokonaisuuden suunnittelusta, toteutuksesta, seurannasta ja raportoinnista.

Sastamalan ja Punkalaitumen alueen yhteisessä koordinaatioryhmässä ovat mukana kokeiluun keskeisesti liittyvät viranhaltijat ja asiantuntijat. Viranhaltijapäätöksellä ryhmään on nimetty hallintojohtaja Tapio Rautava, vt. elinkeinojohtaja Tanja Aarnikuru, työllisyyspalvelupäällikkö Tiina Leppäniemi, Sotesin perhe- ja sosiaalipalvelukohtaja Hanna Lähteenmäki (varalla vammaispalvelupäällikkö Susanna Lehtonen) ja Sastamalan Opiston rehtori Sini-Mari Lepistö.

Punkalaitumen kunta ja SASKY koulutuskuntayhtymän nimeävät edustajansa koordinaatioryhmään myöhemmin.

Mikä kuntakokeilu?

Suuri osa Pirkanmaan työttömistä työnhakijoista siirtyy TE-toimistolta kuntien asiakkaiksi, kun työllisyyden kuntakokeilu maaliskuussa alkaa.

Kuntakokeiluihin ohjataan kokeilualueilla ne työttömät ja työvoimapalveluissa olevat työnhakijat, jotka eivät ole oikeutettuja ansiopäivärahaan. Lisäksi kuntakokeiluun kuuluvat kaikki alle 30-vuotiaat työnhakijat sekä kaikki maahanmuuttajat ja vieraskieliset, jotka ovat joko työttöminä tai työvoimapalveluissa kokeilukuntien työ- ja elinkeinotoimistoissa. Siirtyville asiakkaille ilmoitetaan asiasta henkilökohtaisesti.

Valtakunnallisena tavoitteena on edistää työttömien työnhakijoiden työllistymistä sekä koulutukseen ja palveluihin ohjautumista nykyistä tehokkaammin ja luoda uusia ratkaisuja osaavan työvoiman saatavuuteen.

Kuntien asiakkaiksi maakunnan alueella siirtyy noin 30 000 työtöntä tai työvoimapalveluissa olevaa työnhakijaa.

Sastamalassakin asiakas saa hänelle nimetyn OMA-valmentajan. Hän opastaa työnhaussa, koulutukseen hakeutumisessa ja neuvoo työttömyyteen ja työkykyyn liittyvissä viranomaisasioissa.

Työllisyyden kuntakokeilujen on määrä kestää kesäkuun 2023 loppuun saakka.

Työllisyyden kuntakokeilujen vaikutuksia seurataan tarkasti, koska tällä hallituskaudella valmistellaan työllisyyspalvelujen pysyvää palvelurakennetta Suomessa.