Moni haaveilee pihasaunasta ja kylpytynnyristä – Mitä kaikkea omalle pihalle saa rakentaa ilman lupaa?

Atri Savolaisen pihasauna lämpenee kesällä vähintään kerran viikossa. Hänet ikuistettiin valtakunnallisena saunapäivänä vuonna 2019. Arkistokuva: Laura Haavisto.

Kevään tullen moni alkaa miettiä pihapiiriinsä kaikenlaista uutta. Joku tyytyy pihan ehostamiseen kukin ja pensain, jotakuta toista polttelee ajatus pihasaunasta tai kylpytynnyristä.

Mutta mitä kaikkea omalle pihalle sopii laittaa ilman lupaa, entä millaiset pihan piristykset vaativat rakennus- tai toimenpidelupaa? Kysyimme Sastamalan kaupungin rakennusvalvonnasta.

Kaupungin tarkastusinsinööri Tero Honkamäki toteaa asian olevan hyvinkin ajankohtainen juuri nyt. Rakennusvalvonnan näkökulmasta kuntalaiset ovat selvästi heränneet talviunilta ja aktivoituneet kunnostamaan niin kaupunkitonttejaan kuin mökkejäänkin.

”Osa ihmisistä ajattelee, että omalla pihalla tai tontilla riittää kaikkeen oma tai puolison lupa, mutta asia ei ole kuitenkaan ihan niin yksinkertainen”, Honkamäki huomauttaa.

Tero Honkamäki, miten pitää ottaa huomioon, jos innostuu oikein kunnolla maisemoimaan pihaansa uusiksi ja tilaa vaikka lavallisen multaa tavoitteena katseen vangitseva kukkakumpare?

”Tontilla jälkeenpäin tehtävät täyttötyöt – esimerkiksi kumpareiden teko tai notkelmien täyttö – on aina hyvä varmistaa rakennusvalvonnasta, josta tullaan tarvittaessa katsomaan tilanne. Täyttöjen suhteen pitää aina myös huomioida pinta- ja sulamisvesien kulku siten, että niitä ei johdeta naapurin tontille.”

Aika moni omakotiasuja haluaa tonttinsa ympärille aidan. Voiko tässä hommassa mennä pahastikin metsään?

”Tonttien aitauksesta on annettu ohjeet kaupungin rakennusjärjestyksessä. Mikäli kyseessä olisi vaikka järeä kiviaita, vaatii sellainen vaatii aina toimenpideluvan ennen toteutukseen ryhtymistä”, Honkamäki vastaa.

Minkälaisia ohjeita antaisit terassien, kesäkeittiöiden ja nykyisin hyvin suosittujen pihasaunojen suhteen?

”Lähtökohta näiden suhteen on, että pihalle tai talon seinustalle rakennettava avoterassi tai patio ei tarvitse lupaa, mutta mikäli terassi halutaan kattaa esimerkiksi valokatteella tai vastaavalla, pitää työtä varten hakea toimenpidelupa.”

Sama koskee Honkamäen mukaan katettua kesäkeittiötä, joka myös vaatii toimenpideluvan.

”Pihasauna vaatii aina rakennusluvan, koska rakennuksessa on yleensä kiinteällä polttoaineella lämpiävä tulisija eli kiuas. Saunan rakennusluvan suhteen ei ole merkitystä sillä onko sauna peräkärryssä kumipyörien päällä, vaihtolavakiskojen päällä tai betoniperustuksen päällä, lupa tarvitaan kaikissa tapauksissa”, Honkamäki painottaa.

Kuvituskuva kylpytynnyristä: Pixabay.

Moni haaveilee kylpytynnyristä, jonka asentaminen ei vaadi erillistä viranomaisten lupaa. Tarkastusinsinööri painottaa, että tynnyrin asennuksessa tulee kuitenkin huomioida valmistajan ohjeet. Tynnyrin tulee olla vähintään kolmen metrin etäisyyden päässä rakennuksesta ja neljän metrin päässä naapurin rajasta.

”Tärkein turvallisuuteen vaikuttava asia on riittävä välimatka rakennuksiin. Tulipesän savuputkesta lentävät kipinät eivät missään tilanteessa saa päästä esimerkiksi kovalla tuulella talon räystään alle.”

Honkamäen mukaan kylpytynnyreissä on myös huomioitava tynnyrin tyhjennyksessä tuleva iso hetkittäinen vesimäärä ja sen hallittu käsittely joko johtamalla vesi jätevesiviemäriin tai imeyttämällä se omalla tontilla maaperään. Tässäkään tapauksessa vedet eivät saa valua naapurin pihaan.

Onko kunnissa lupa-asioiden suhteen eroja vai ovatko pelisäännöt valtakunnallisesti kaikille samat?

”Kaupunkien rakennusjärjestykset määrittävät kunkin kunnan lupa-asiat, mutta pelisäännöt ovat Suomen kunnissa kokolailla samanlaiset ja perustuvat maankäyttö- ja rakennuslakiin.”

Tero Honkamäki toivottaa Sastamalan kaupungin rakennusvalvonnan puolesta hyvää kevättä Alueviestin lukijoille ja kannustaa ottamaan rohkeasti yhteyttä, mikäli jokin lupa-asia askarruttaa.

”Rakennus- ja toimenpideluvat haetaan nykyisin vaivattomasti sähköisessä Lupapiste-palvelussa”, hän muistuttaa.

  • kirstilahti

    Aattelin hankkia kasvihuoneen. Sekin on katettu. Ostanko? vai poistanko siitä katon ettei ole katettu.

Comments are closed.