Eläkkeellä oleva mainosalan yrittäjä, kuvataiteilija Mikko Ranki kävelee Sastamalan Kaalisaaressa niemen sellaiseen kohtaan, josta näkyy hyvin Tyrvään kaksitorninen kirkko. Tämän näkymän – tosin auringonlaskun aikaan – hän on ikuistanut myös öljyvärein kankaalle.
Maalaus on yksi niistä teoksista, joihin voi tutustua nyt myös miehen muistelmateoksen kautta. Ranki kokosi keväisen 80-vuotispäivänsä kunniaksi hieman erikoisemmat muistelmat. Kovakantiseen yli 300-sivuiseen opukseen on kuvattuna yli 600 Rankin maalausta. Siinä sivussa hän kertoilee myös joidenkin teosten taustoista ja aihepiiriin liittyvästä elämänmenosta.
”Kyllä 80 vuotta on ihmisellä semmoinen ikä, että jos muistelmia yleensä aikoo rustata, on sen aika viimeistään nyt, kun vielä jotakin muistaa. Onneksi on kuvia”, hän tuumaa.
Kuvataide on ollut Rankin elämässä henkisesti kantava voima, aviopuolison lisäksi tietenkin. Leipätyön, eli mainonnan ja graafisen suunnittelun, ohella se on ollut ahkerasti ja intohimolla toteutettu harrastus.
”Maalausten tekeminen on antanut runsaasti sisältöä elämääni, tuonut uusia ystäviä ja tuttavuuksia. Se on vienyt luontoon, erityisesti erämaihin ja merelle.”
”Aktiivisimmillaan se on käynyt jopa kuntoliikunnasta”, hän naurahtaa.
Monttusepästä Perskallioon
Mikko Ranki syntyi Tyrväällä 25. maaliskuuta 1941 toisena Einari ja Mirjami Rankin kuudesta lapsesta.
Sotien jälkeinen aika oli perheelle melko ankeaa, niukkuus tuntui joka asiassa, kirjoittaa Mikko muistelmissaan.
Äidin äidin perintöosalla saatiin kuitenkin hankittua pieni talo Nuupalan kylästä. Tilan nimi oli ”Monttuseppä”, ja sitä esittävä maalaus oli Mikon ensimmäinen öljyvärikokeilu Vammalan opiston maalauskurssilla vuonna 1954.
”Opettajana oli tuolloin Veikko Eskola. Hänellä oli hyvin huumoripitoinen ja tehokas opettamistapa. Tätä ennen sain jo kansakoulussa hyvää ohjausta Herkko Järviseltä. Hän opetti minua myös tekstaamaan ja tekemään mainoskylttejä.”
”Monttusepän” lisäksi teokseen on kuvattu muun muassa ”Perskallio”, puolen kilometrin päässä lapsuudenkodista sijainnut mäki.
”Se oli seudun lasten yleinen laskettelupaikka. Lisäksi aurinkoisella rinteellä tai jykevän männyn oksanhaarassa lueskeltiin Aku Ankkaa, Tex Willeriä ja Pecos Billiä”, Mikko muistelee.
Maailman kaunein maisema -nimisessä maalauksessa avautuu kesäinen näkymä Tyrvään Pyhän Olavin kirkolle. Aihe on puhutellut taiteilijaa, sillä maalauksia kirkosta ja sen ympäristöstä on syntynyt useita. Siveltimen ikuistamaksi ovat päätyneet pyhätön liepeillä laiduntavat Pirasen lampaatkin.
Maalaisidyllien, Rautaveden ja Vammaskosken maisemien lisäksi muistelmiin on taltioitu näkymiä Vammalan keskustasta.
Meri vei mennessään
Mainostyöt Mikko aloitti 14-vuotiaana Osuuskauppa Sastamalassa Vammalassa. Aamupäivän hän oli koulussa ja iltapäivällä työt kutsuivat.
Työ osuuskaupoissa vei miestä paikkakunnalta toiselle, lopulta Lahteen ja Haminaan. Vuonna 1985 hän ryhtyi yrittäjäksi ja perusti oman mainos- ja graafisen alan toimiston.
Rannikolle asettuminen sai Mikon hankkimaan oman veneen. Elettiin 1970-lukua. Meri vei miehen mennessään, hän kuvailee.
”Merta ja rannikon elämää olen kuvannut kaikkein eniten. Maisemamaalauksessa vahvasti ovat inspiroineet myös Koli, Kuusamo ja Lappi.”
Vammalassa sukua ja tuttuja tapaamassa
Eläkepäiviään Mikko viettää Kotkassa meren äärellä, mutta poikkeaa usein synnyinseudullaan.
”Sisareni asuu Vammalassa, ja täällä on paljon tuttuja ja sukulaisia. Entinen kaupunginjohtaja Paavo Salli on serkkuni, kirkkoherra Vesa Aurén on pitkäaikainen ystäväni ja rikoskomisario Antti Leppilahti on naimisissa siskoni tyttären kanssa”, hän kertoo.
Piirtäminen ja kuvataide ovat kiinnostaneet Mikko Rankia pikkupojasta lähtien. Rakas harrastus jatkuu niin kauan kuin sivellin miehen kädessä pysyy.
”On se vaan niin koukuttavaa, jos saa maalaten maisemaan syvyyttä tai ihmisen silmiin ja ilmeeseen eloa ja tunnetta. Siinä koukussa olen edelleen.”