
1. Kuka olet?
”Olen Jaana Liemola, 58-vuotias neljän aikuisen lapsen ja kahden pienen havannankoiran äiti.
Arkeni on melko kiireistä ja jos vapaa-aikaa jää, niin minut melko varmasti löytää kotoa. Pidän kauneudesta ympärilläni, siksi olenkin innokas kodin sisustaja. Muita harrastuksiani on kaikki käsillä tekeminen, kuten kalkkimaalaus ja betoniaskartelu. Talviaikaan jää aikaa myös kuntoiluun ja matkusteluun kunhan se taas on mahdollista.”
2. Yrityksesi Kivat Pihat tekee muun muassa pihasuunnittelua ja viherrakentamista. Miten olet päätynyt alalle? Oliko puutarhuri unelma-ammattisi vai onko se pidemmän kypsyttelyn tulos?
”Ennen nykyistä ammattiani olin töissä entisessä kangaskauppa Halpalassa/Fabrissossa useissa eri työtehtävissä lähes 20 vuoden ajan. Nautin työstäni, mutta intohimoisen puutarhaharrastukseni myötä päädyin opiskelemaan puutarha-alaa.
Kivat Pihat sai alkunsa heti koulun päätyttyä ja kankaiden parissa työskentely sai jäädä. Yrityksen perustamisesta tuli viime viikolla 15 vuotta jota juhlistamme myymälässämme kesäkuun toisella viikolla.”
3. Vammalassa sijaitseva pihamyymälänne avattiin kaksi vuotta sitten. Mistä idea oman myymälän avaamiseen? Entä miten teidät on löydetty asiakkaiden keskuudessa?
”Idea myymälän perustamisesta lähti kun paikallinen puutarhamyymälä lopetti toimintansa. Olin tosin sitä jo aiemminkin pohtinut, mutta markkinarakoa ei vielä silloin ollut.
Hyvin lyhyellä varoajalla laitoimme myymälän pystyyn keväällä 2019. Täytyy myöntää, että hieman jännitti kuinkahan tässä käy… Suuri kiitos kuuluu myyjille, jotka siirtyivät lopettaneesta myymälästä meille töihin. Heillä oli vankka ammattitaito ja pitkän ajan kokemus taimien ja kukkien myynnistä.
Jo ensimmäinen myyntikausi oli kohtuullisen hyvä, viime vuosi parempi ja odotukset tälle vuodelle on hyvät. Uusia ensimmäistä kertaa asioivia asiakkaita vierailee meillä lähes päivittäin.”
4. Mikä on muuttunut alalla sinä aikana, kun olet sillä toiminut? Ovatko esimerkiksi pihasuunnittelu- ja viherrakentamisprojektit lisääntyneet merkittävästi?
”Viherrakentamisessa on tapahtunut huima harppaus viimeisen parinkymmenen vuoden aikana. Kiinnostus vihreään ympäristöön on kasvanut niin kuntapäättäjien kuin kuluttajien keskuudessa. Uskon, että viherrakentamisen trendi pysyy ja vahvistuu jatkossa entisestään.
Haasteena meillä niin kuin muillakin alan yrittäjillä on alusta alkaen ollut ammattitaitoisen työvoiman saatavuus, mikä on osaltaan vaikeuttanut liiketoiminnan kasvua. Työvoimasta on huutava pula, osaltaan siihen vaikuttaa työn kausiluonteisuus.”
5. Koronapandemia on ollut puutarhakaupalle jättipotti. Onko ihmisten kiinnostus puutarhanhoitoon ja pihan laittamiseen näkynyt teillä?
”Korona-aika on nostanut viheralueiden merkityksen aivan uudelle tasolle osana jokapäiväistä elämää. Koronatilanteen vuoksi ihmiset viettävät enemmän aikaa kotona ja pihan kunnostamiseen panostetaan enemmän. Tämä ilmenee paitsi myynnin kasvuna niin myös sillä, että taimivarastot ovat tyhjentyneet ennätystahtia.
Tämänhetkinen taimien vaikea saatavuus on korostunut siksi, että paljon tälle sesongille tarkoitettuja taimia myytiin loppuun jo viime vuonna. Puiden ja pensaiden kasvattaminen taimistoilla ei käy aivan käden käänteessä vaan kasvattamiseen menee jopa useampi vuosi.”

6. Onko puutarha-alalla trendejä? Mistä ne kumpuavat, television puutarhaohjelmistako?
”Puutarhatrendit paljastavat mistä pihalla ja puutarhassa innostutaan tänä vuonna. Isoimmat tähän vuoteen vaikuttavat asiat ovat pandemia sekä pitkään pinnalla ollut ilmastonmuutos.
Yhä useampi kotipuutarhuri arvostaa luonnonmukaisuutta ja pyrkii oman harrastuksensa avulla lisäämään puutarhan elinvoimaisuutta ja suojelemaan ympäristöään. Enenevässä määrin nähdään boheemisia puutarhoja, joissa viljellään samoilla alueilla kerroksittain niin hyöty- kuin koristekasveja.
Suosittua on myös käyttää vähemmän jalostettuja ja yksinkertaisempia lajikkeita, jotta hyönteispölyttäjät pystyvät löytämään mettä ja siitepölyä ruoakseen. Kotitalouksien ja puutarhan eloperäinen jäte kierrätetään hakettamalla ja kompostoimalla.
Puutarha saa nyt näyttää aidolta ja elävältä palalta luontoa.”
7. Entä mitkä kukat ja kasvit ovat tehneet parhaiten kauppansa teidän puutarhamyymälässänne?
”Menekkikasveja viime ja tällä kaudella ovat olleet kaikki hyötykasvit, muun muassa yrtit, tomaatit, pensasmustikat, omenapuut, marjapensaat.”
8. Myös kerrostaloasujat haluavat nauttia vehreydestä ympärillään. Millaisia vinkkejä antaisit esimerkiksi lasitetun parvekkeen vihersisustamiseen? Mitä jos paikka on kovin kuuma, selviävätkö kesäkukat kovassa porotuksessa?
”Lasitetulla parvekkeella lämpötila voi kesällä nousta todella korkeaksi, eivätkä kasvit siedä tolkutonta kuumuutta. Laseja pitää muistaa raottaa aina aurinkoisella säällä tuuletuksen takia. Lasien suojassa onnistuu hyvin lämpöä vaativien hyötykasvien kuten tomaattien, paprikoiden, chilien ja basilikan kasvatus.
Hyvä muistisääntö on, että paksulehtisiä kasveja paahteiselle parvekkeelle. Myös hopea- ja nukkalehtiset kasvit kestävät paahdetta.
Hyviä kukkia ovat muun muassa pelargonia, verbena, tähtisilmä, portulakka, hopealehti, tulikruunu, samettikukat, sininata ja höyhenheinä. Myös mehevälehtiset mehitähdet ja maksaruohot on hyvä valinta.”
9. Mikä on parasta työssäsi?
”Ehdottomasti parasta työssäni ovat ihmiset ja asiakkaiden kanssa tekemisissä oleminen. Lisäplussaa tuo ulkona työskentely ja se, että saan nähdä joka päivä kauneutta ympärilläni.”
10. Millaisia terveisiä lähettäisit innokkaille viherpeukaloille:
”Muista, että pihan pohjatöissä ei kannata lintsata, pyydä tarvittaessa apua ammattilaiselta. Savipitoisille maille kasveja istuttaessa huomioi, ettei vesi jää makaamaan istutuksiin.
Puita ja pensaita istuttaessa on aina huomioitava niiden lopullinen koko. Muista kevät- ja syyslannoitukset. Tee syyslannoitus jo elokuussa jotta ravinteet ehtivät vaikuttaa ennen talven tuloa.
Tee riittävän suuri istutuskuoppa puille ja pensaille. Istutuskuopan tulee olla 2-3 kertaa suurempi ja syvempi kuin taimen juurakko.”