Säkylässä ahkeroidaan: Herne matkaa pellolta pakkaseen parissa tunnissa

Herneen puintia, herne, puimuri
Herneen puintia. Kuva: Apetit.

Hernettä pakastetaan parhaillaan Apetitin tehtaalla Säkylässä. Satoa ovat koetelleet helteiset säät.

Lämpö ja kosteus sopivassa suhteessa olisi parasta herneelle. “Sateiden tulo voi auttaa vielä loppukauden kasvustoja myönteisellä tavalla”, arvioi hankinta- ja viljelytyspäällikkö Gunta Cirule.

Herneen matka pellolta pakkaseen kestää vain pari tuntia. Ripeys on tärkeää, jotta ravintoarvot säilyvät mahdollisimman hyvinä.

Satakuntalaisilta pelloilta välitettävässä suorassa nettilähetyksessä voi seurata sadonkorjuuta tiistaihin puolillepäivin. “Hernettä puidaan usein läpi vuorokauden oikean puintiajankohdan varmistamiseksi”, kertoo viljelyasiantuntija Matti Perttu. Jännitystä hän ei lupaa. Puimurin huippunopeus on alle kolmekymppiä ja puinnin aikana vielä pienempi.

Hernelive löytyy tästä.