Elokuvateatteri-yrittäjä toivoo rajoitusten höllentämistä – Kahden metrin vaade ajaa alaa ahdinkoon

Vesa Aaltonen toivoo, ettei elokuvateattereita tarvitsisi koronaepidemian vuoksi enää sulkea. Vaatimus kahden metrin turvaväleistä rajoittaa katsojamäärää niin paljon, että koko teatterialan kannattavuus vaarantuu. Arkistokuva: Minna Isotalo.

Viime viikolla Sastamalassa ja muuallakin Pirkanmaalla astuivat voimaan tiukemmat koronaviruspandemian hillitsemiseksi määrätyt rajoitukset.

Kinoset-elokuvateatteria muun muassa Huittisissa ja Sastamalassa pyörittävä yrittäjä Vesa Aaltonen toivoo alaansa nyt kohdistuvien rajoitusten höllentämistä.

Sastamalan ja Huittisten elokuvateatterit sijaitsevat 25,5 kilometrin päässä toisistaan. Sastamalassa Aaltonen saa heilua mittanauhan ja teippirullan kanssa penkkejä pois käytöstä rajaten, mutta Huittisissa sopii huolehtia terveysturvallisuudesta vähemmän rajuin konstein.

Satakunta on tällä hetkellä koronavirusepidemian kiihtymisvaiheessa, kun Pirkanmaa on pääkaupunkiseudun ja Varsinais-Suomen tapaan leviämisvaiheessa.

Aaltonen toivoo, että teattereissa voitaisiin yleisesti toimia lievemmän, eli kiihtymisvaiheen, määräyksiä ja rajoituksia noudattaen. Ongelmia teattereille tuottaa erityisesti vaade kahden metrin turvavälien toteutumisesta sisätiloissa.

”Jokainen voi ottaa mittanauhan käteen ja mitata. Se kaksi metriä on todella paljon, kun rupeat sen perusteella poistamaan asiakaspaikkoja käytöstä. Montaa istumapaikkaa ei jää jäljelle.”

Aaltosen mukaan nuo maagiset kaksi metriä ovat jo tulleet alan toimijoille kalliiksi. Olisi yhteiskunnan kannalta taloudellisesti järkevämpää höllentää rajoituksia sen verran, että alan toimijat saavat leipänsä tienattua.

”Jos toimintaedellytykset syödään kokonaan, joudumme laittamaan teatterit kiinni ja hakemaan avustuksia. Jo pelkkä turvavälin pienentäminen metriin tai puoleentoista olisi helpotus”, hän sanoo.

Maaseututeatterin mahdollisuus?

Sastamalan elokuvateatterissa on 122-paikkainen sali. Kahden metrin turvaväleillä jäljellä jää noin 31 paikkaa, jos kaikki katsojat saapuvat kahden hengen ryhmissä. Paikkamäärä elää sen mukaan tulevatko ihmiset yksin, kaksin vai isommassa seurueessa.

Rajoitusten voimaantulon jälkeenkin kaikki valkokankaan äärelle haluavat ovat päässeet elokuviin, eli ”ei oota” Aaltosen ei ole tarvinnut myydä.

Hän tuumaa, ettei 20 asiakkaan keskiarvo näytöstä kohti ole maaseututeatterille surkea vaan ihan hyvä asiakasmäärä.

”Olen miettinyt pitäisikö tämä nähdä mahdollisuutena. Meillä on tarjolla ainutlaatuinen elokuvakokemus, kun asiakas voi kokea olevansa melkein privaattinäytöksessä.”

”Jos kaikissa näytöksissä olisi se määrä katsojia, minkä voin saliin ottaa, pystyisin pitämään hommat käynnissä”, hän laskeskelee.

Tässäkin skenaariossa uhkana on elokuvien levittämisestä vastaavien tahojen laimentuva into antaa elokuvia pieniin teattereihin.

”Tottakai isot teatterit voittavat tässä, koska niiden salit vetävät enemmän väkeä näillä rajoituksillakin”, hän pohtii.

Aaltonen toteaa, miten monen oletettavasti kiinnostusta herättävän elokuvan ensi-iltaa on koronan vuoksi lykätty. Esimerkkinä hän mainitsee uusimman Bond-leffan, jonka on tarkoitus viimein tulla teattereihin syyskuun lopussa.

”Saa nähdä miten tässä käy. Kotimaisista Peruna-komedia on jo teattereissa, mutta esimerkiksi 70 on vain numero -elokuvan ensi-iltaa päätettiin juuri siirtää.”

Elokuvateattereissa vähän altistumisia

Aaltonen muistaa Pirkanmaalta viime kuukausilta yhden elokuvateatterissa tapahtuneen mahdollisen koronavirukselle altistumisen. Tapaus oli Tampereella.

Teattereissa ei heiluta humalassa, vaan kaikki istuvat hiljaa ja rauhallisesti omilla paikoillaan kasvot valkokangasta kohti, Vesa Aaltonen muistuttaa.

”Toimin aina annettujen määräysten mukaan, ja terveysturvallisuus ennen kaikkea, mutta kyllä nämä rajoitukset tuntuvat raskailta”, hän toteaa.