
Perseidien tähdenlentoparvi on usein yksi vuoden näyttävimmistä ja ainoa, joka näkyy lämpimään vuodenaikaan. Runsaimmin perseidejä oli nähtävissä torstain ja perjantain välisenä yönä 12.- 13. elokuuta.
Valokuvaaja Kari Haila tarkkaili tähdenlentoja Sastamalassa ja muisti toimitusta kahdella upealla valokuvalla.
Tähtitieteellinen yhdistys Ursa kuvaa tähdenlentoja pyrstötähtien lapsiksi. Säännölliset meteoriparvet kuten perseidit johtuvat pyrstötähtien eli komeettojen ydinten murusista ja pölystä, joita komeetat jättävät radalleen kiertäessään Auringon ympäri. Mikäli maapallon rata risteää tämän materiaalin kanssa, osa siitä voi ajautua planeettamme ilmakehään.
Ursan mukaan ilmakehään putoava komeettapöly lämmittää välitöntä ilmaa ympärillään hehkuvan kuumaksi, mikä synnyttää ilmaan valoviiruja. Perseidien aktiivisimman vaiheen aikana voi näkyä myös poikkeuksellisen kirkkaita tähdenlentoja eli tulipalloja.
Perseidit, kuten muutkin yleisesti tunnetut meteoriparvet, aiheuttaa tähdenlentoja vuosittain aina suunnilleen samaan aikaan. Myös satunnaisia, mihinkään parveen kuulumattomia tähdenlentoja voi nähdä minä tahansa yönä.
Perseidit aiheuttaa pyrstötähti nimeltä Swift-Tuttle, joka kiertää Auringon kerran 133 vuodessa. Sen ytimen halkaisija on noin 26 kilometriä. Suurikokoisen komeetan rata on hyvin tunnettu, eikä Swift-Tuttle ole Ursan mukaan törmäämässä maapalloon ainakaan seuraavaan 2 000 vuoteen.
