Kiikoisissa hiottu kaurapasta ei voittanut kilpailua, mutta päätyi kauppojen hyllyille – “Aivan järjetön työ!”

Tutkijat Veli Hietaniemi, Olavi Myllymäki ja Ilkka Lehtomäki kokoontuivat viljelijä Markku Välimäen (toinen oikealta) luo tv-kuvauksiin. Kuva: Leivon Leipomo.

MTV3:n Suomalainen menestysresepti -sarja huipentui televisiossa keskiviikkona voittajan valintaan.

Täysin vehnätön, osin sastamalalaisvoimin synnytetty kaurapasta ei vienyt kirkkainta kruunua, mutta päätyi kuitenkin kauppojen hyllyille.

“Aivan järjetön työ! Kaura eroaa vehnästä niin paljon, että tuotekehityksessä tehtiin liki seitsemänsataa koetta, ennen kuin kaurapastasta tuli sellaista kuin pitääkin”, tuotekehitystä vetänyt Leivon Leipomon tuotantopäällikkö Anssi Räntilä kertoo.

Kaurakas-putkipasta syntyy noin seitsemänkymmenen kilometrin säteellä pelloista. Kaura kuivataan Kasken tilalla Kiikoisissa, jauhetaan myllyssä Kokemäellä ja kaulitaan pastaksi Eurassa.

Innovaation taustalla on Leivon Leipomon tiivis yhteistyö suomalaisten kauratutkijoiden ja viljelijärenkaan kanssa. Viljelytekniikoita kehittämällä – esimerkiksi maaperän ja lannoituksen balansoinnilla – kauran proteiinipitoisuus nousi ennätyksiin.

Sata grammaa Kaurakas-pastaa sisältääkin peräti kahdeksantoista grammaa proteiinia. Se on enemmän kuin nakissa.

“Kaurassa on proteiinia, hyvä aminohappokoostumus, hyvää rasvaa ja beetaglukaania eli liukoista kuitua. Kaura on monipuolinen viljaraaka-aine ja sen maku on hyvä”, Luonnonvarakeskuksen (Luken) erikoistutkija Veli Hietaniemi sanoo.

Alueviestissä aiemmin: “Se on kuluttaja, joka asian ratkaisee” – Uutta suomalaista menestysreseptiä on luotu Kiikoisissa