Uuden koulun hintalappuun raju korotus – Tekninen johtaja: “YIT:n suunnitelma on oppikirjaesimerkki hyvin suunnitellusta koulusta”

Lauttakylän koulu on toiminut Huhkolaan rakennetuissa väistötiloissa pian 10 vuoden ajan.

Lauttakylän uuden koulun rakentamiskustannukset ovat nousemassa reilusti yli vuonna 2019 laaditun kustannusarvion. Tuolloin Huittisten uuden alakoulun hintalapuksi määriteltiin 11 miljoonaa euroa.

Nyt koulun hankinnasta tehdyn tarjouskilpailun voittaneen YIT Suomi OY:n tarjous KVR-urakkana toteutettavasta rakentamishankkeesta on 14,3 miljoonaa euroa.

Huittisten kaupungin tekninen johtaja Ulla Ojala kertoo, että hinnannousuun oli kaupungilla varauduttu, mutta aivan näin suurta korotusta Ojalakaan ei osannut odottaa.

”Rakentamishinnat ovat nousseen varsinkin viimeisen vuoden aikana todella rajusti. Taustalla on niin materiaalikustannusten kasvua kuin työvoimapulaa, osittain myös inflaatiota”, hän tietää.

Teknisen johtajan mukaan hintakehitystä on tällä hetkellä todella vaikea arvioida.

”Rakentaminen oli pitkään edullista, mutta nyt hinnat ovat nousseet ryminällä. Tilanne on sama koko Suomessa, eikä missään tapauksessa koske pelkästään tätä hanketta”, hän muistuttaa.

“Seuraukset voivat olla todella raskaat”

Huittisten tekninen valiokunta käsitteli kouluhanketta eilen illalla olleessa kokouksessa. Lehden lähtiessä painoon, ei ollut vielä tiedossa näyttääkö valiokunta vihreää valoa sekä kouluhankkeen uudelle kustannusarviolle että YIT Suomi Oy:n valitsemiselle hankekehitysvaiheen kumppaniksi.

”Mikäli tarjous hylätään, emme voi kilpailuttaa samaa hanketta enää uudestaan, vaan meidän on aloitettava koko suunnittelutyö alusta. Seuraukset voivat olla todella raskaat, sillä tuskin nämä nyt mukana olevat tahot ovat kiinnostuneita tekemään tarjouksen vaatimaa suunnittelutyötä enää uudelleen”, Ojala kertoo.

Mikäli valiokunta kannattaa Ojalan esitystä, käsitellään koulun rakentamista seuraavaksi kaupunginhallituksessa ja viimeisen sinetin uudelle kustannusarviolle tulee antamaan valtuusto.

”Jos asiat menevät suunnitellusti olemme edelleen siinä aikataulussa, että rakentaminen voi alkaa ensi keväänä”, Ojala sanoo.

Tarjousta varten koulusta on tehty varsin perusteellinen suunnitelma, mutta Ojalan mukaan on mahdollista, että kehittämisvaiheessa löydetään vielä joitain ratkaisuja, joilla lopullista hintaa on mahdollista hilata alaspäin.

”Olemme jo aloittaneet alustavat keskustelut ja kysyneet esimerkiksi opettajakunnalta, olisiko heillä ajatuksia siitä, mistä koulussa voisi mahdollisesti tinkiä. Olen varma, että jotain mahdollisuuksia löytyy, mutta tässä vaiheessa ei kannata spekuloida millaisia ne voisivat olla tai miten suuria summia niillä voitaisiin säästää.”

Riittääkö rohkeus?

Huittinen sai kouluhankkeeseen kaikkiaan kolme tarjousta. Kaksi niistä oli hinnaltaan noin 14 miljoonaa euroa, yksi noin 12 miljoonaa euroa.

Kumppani valittiin pisteyttämällä laatukriteerit ja hinta. Ensimmäisessä vaiheessa arvioitiin pelkkää laatua ilman, että hinta tai tarjoaja olivat tiedossa. Kriteereissä huomioitiin muun muassa tilojen toiminnallisuutta, opetustilojen ja ruokalan toimivuutta, piha-alueita sekä iltakäytön mahdollisuuksia.

”YIT:n tarjouksessa asettamamme vaatimukset toteutuivat selvästi parhaiten ja se sai aivan ylivoimaiset laatupisteet”, Ojala toteaa.

Tekninen johtaja uskoo, että Huittinen tulee saamaan todella toimivan ja nykyaikaisen oppimisympäristön, mikäli hanke etenee valiokunnassa, hallituksessa ja valtuustossa myötätuulessa.

”YIT:n suunnitelma on kuin oppikirjaesimerkki hyvin suunnitellusta koulusta. Jos minun pitäisi kiteyttää se yhdellä sanalla, se olisi ehdottomasti toimivuus”, hän kehuu.

Ojala toivoo, että huittislaisilla päättäjillä riittää rohkeutta viedä kouluhanke viimein maaliin.

”Tässä on kulunut jo aivan liian monta ylimääräistä vuotta. Huittinen tarvitsee ehdottomasti uuden koulun ja meillä on käsissämme siihen erittäin hyvä ratkaisu. Nyt ei auta muu kuin kestää tämä hinnannousun aiheuttama ikävä kirpaisu”, hän toteaa.