
Kun Seppo Lehtinen 60-luvulla alkoi valokuvata, kesti yhden värikuvan kehittäminen negatiivista fyysiseksi kuvaksi noin tunnin. Nyt Lehtisen luotsaaman Keskuskuvan uusi ammattitulostuslaitteisto suoltaa sisuksistaan yli 600 kuvaa tunnissa.
Tekniikan kehittyminen on mahdollistanut kemiasta luopumisen. Vielä kymmenen vuotta sitten Keskuskuvasta meni jätekemiaa Ekokemille yli 5000 litraa vuodessa. Konekannan uusiminen nykyaikaisen tekniikan mukaiseksi on ollut paitsi ekoteko myös parantanut työturvallisuutta sata prosenttia, Lehtinen toteaa.
”Käytetty kemia on saattanut aiheuttaa herkistymistä ja allergisia reaktioita. Nyt kuvien kehittäminen on kaikella tapaa turvallista.”
Lehtinen arvelee, että Keskuskuvassa on tehty vuosien varrella 15 miljoonaa värikuvaa. Yritys on ollut edelläkävijä kotimaassa.
”Aluksi värikuvia tehtiin ulkomailla esimerkiksi Ranskassa, mutta 60- ja 70-luvuilla alkoivat yleistyä suurlaboratoriot, kuten Eiri ja Kuvasampo. Tällä hetkellä kuvatuotanto hoituu liikkeiden yhteydessä olevilla minilaboratorioilla. Liikekohtaiset minilabbikset yleistyivät 80-luvulla, ja me olimme ensimmäisten joukossa sellaista hankkimassa.”
Ennen investointia Lehtinen kävi kokeilemassa värikuvien tekoa muun muassa Saksan Bielefeldissä sekä tutustumassa laitteisiin Kölnin Fotokinamessuilla, joilla on käynyt viitisentoista kertaa.

Keskuskuvan konekanta päivitettiin jälleen tänä syksynä vastaamaan nykyaikaisia vaatimuksia. Yrittäjä Lehtinen kertoo uuden kuvatulostimen hankinnan olleen vuoden mittainen prosessi. Kone on valmistunut Japanissa 7. kesäkuuta 2021 ja asennettiin yrityksen käyttöön 17. syyskuuta.
Ulkopuolisen silmään laite näyttää pieneltä. Lehtinen sekä Keskuskuvan työntekijät Heli Vepsä ja Tuomas Koskela vahvistavat havainnon.
”Mikroprosessorit ovat pienentyneet, mutta värimaailma ja tarkkuus ovat parantuneet. Pienestä koostaan huolimatta laitteella voi tulostaa maksimissaan 30 senttimetriä leveitä ja 170 senttiä pitkiä kuvia”, kolmikko esittelee.
Seppo Lehtinen pitää itsestään selvänä, että konekantaa on uusittava säännöllisin väliajoin laadukkaisiin laitteisiin.
”Joku voisi ajatella, että tässä iässä on enää turha tehdä investointeja. Toivon kuitenkin, että yritykselle löytyy jatkaja, ja silloin tuotantolaitteiden pitää olla ajan tasalla.”

Uuden koneen myötä Keskuskuvassa otettiin käyttöön uusi palvelu, älykäs nettitilaus. Kuvatilauksensa voi nyt jättää yrityksen verkkosivujen kautta ja noutaa valmiit kuvat myymälästä. Tuomas Koskelan mukaan palvelu helpottaa sekä asiakasta että yrityksen työntekijöitä.
”Kuvalataus palvelimelle on yksinkertainen prosessi, ja liikkeessä kuvat tulevat automaattisesti järjestelmään ilman että ne pitää poimia yksitellen sähköpostista. Toki meille voi yhä tulla myös kameran tai muistikortin kanssa.”
Aluksi nettitilaus palvelee lähinnä perinteisiä kuvatilauksia, mutta on myöhemmin laajenemassa erilaisiin kuvatuotteisiin, kuten canvastauluihin.
Keskuskuvan porukan mukaan kuvien teettäminen on lisääntynyt sitä mukaa, kun kännyköiden kamerat ovat parantuneet, ja suurin osa paperikuvista tehdäänkin nykyään kännykkäkuvien pohjalta.
Tekniikka on kehittynyt myös kuvien käsittelyssä. Kuvien väri- ja muut korjailut tehdään pääosin automaattitekniikalla, mutta ammattitaitoinen henkilökunta tekee kuitenkin tarvittavat korjailut.
”Yksikään ruutu ei lähde valmistukseen ennen kuin kuvan tekijä on sen nähnyt”, Seppo Lehtinen vahvistaa.
Hyvä palvelu ja laadukkaat kuvat ovat jo vuonna 1970 perustetun yrityksen kulmakivi.
”Siitä kertoo se, että kuvia tullaan teettämään jopa Helsingistä asti”, Koskela komppaa.
