Niko ja Veeti ovat Vammalan torikellon rakentajat – ”Projekti, jonka muistaa loppuelämän”

Ammattikoulussa kolmatta vuotta opiskelevat Niko Halonen ja Veeti Törmä sekä kelloa vailla oleva torikellorakennelma.

Siinä se komeilee. Korkeutta maasta unissakävelijän lakin reunaan liki kolme metriä, kokoa ja näköä kuin leikkimökissä. Katolla Herra Hakkaraisen hahmo on vielä aikarautaa vailla.

”Viimeistelen tässä juuri kellolle kehikkoa”, huikkaa levyseppähitsaajaksi opiskeleva Niko Halonen.

Vammalan torin torikelloa on rakennettu Sasky koulutuskuntayhtymän kahden opiskelijan toimesta syksyn ajan. Halosen kanssa hommia on paiskinut Veeti Törmä.

Rakennelma on säänkestävää corten-terästä, ja nyt vielä tumman värinen, mutta kun aikaa kuluu, se muuttuu ruosteen väriseksi.

”Ulkoilutimme sitä syysloman ajan, ja joihinkin kohtiin tuli jo tuollaista syvän oranssin sävyä. Mutta siinä menee aikaa ennen kuin koko kello on halutun värinen”, selvittää opettaja Ari Hallikainen.

Kokonaisuuden on suunnitellut sisustusarkkitehti Leena Carelse yhteistyössä Mauri Kunnaksen kanssa. Mökin esikuva on Herra Hakkarainen -kirjojen päähenkilön kotitaloksi nimetty Asikaisen talo.

”Tässä on vanhan talon henkeä, ikkunat voivat olla vähän vinossa. Ikkunalasit ovat karbonaattilevyä, johon on hiekkapuhaltamalla saatu arkkitehdin toivoma himmeys”, Hallikainen selvittää.

Mökin sisälle tulee valaistus led-nauhan muodossa, joten ikkunoista tuikkii valoa pimeyteen.

”Tämä on sellainen työ, joka on uskottu huipputekijöille. Torikellon tekeminen vaatii kovaa kädentaitoa ja huolellisuutta”, opettaja sanoo ja kiittelee Halosta ja Törmää.

Tulevat levyseppähitsaajat ovat sitä mieltä, että torikello on ollut mitä parhain työ. Projekti, jonka muistaa loppuelämän.

”Meidän työ on millimetripeliä muutenkin, mutta nyt on pitänyt olla todella tarkkana. Kaikki saumaukset on tehty älyttömän siististi.”

Oman ajatustyön siivittämänä ja itse toteutettuna on nuorten miesten toimesta nähnyt päivänvalon mökin lukko ja suuri, painava avain. Yksi menee muistoksi torikellon suunnittelijalle, toinen kaupungille ja vara-avainkin on hyvä olla olemassa.

Ammattikoulun eri osastot ovat tehneet yhteistyötä torikellon tiimoilta. Se asennetaan torille kivipuolen valmistaman graniittikivestä tehdyn jalustan päälle. Valaistukseen ovat panoksensa antaneet sähköpuolen opiskelijat.

Miltä tuntuu tehdä pitkään puhuttanut ja kaivattu kapistus keskeiselle paikalle kaupungin keskustaan?

”Ihan hienoa se on”, kommentoi Veeti Törmä.

Niko Halonen avaa mökin oven ja esittelee oven sisäpuolta. Siihen on mustalla maalilla kirjoitettu tekijöiden nimikirjaimet.

”Tuollaiset puumerkit maalattiin, kun ei tuo oven sisäpuoli kenellekään näy.”

Opettaja tuumaa, että torikello kestää kymmeniä vuosia, ehkä jopa sata vuotta. Löytyypä oven takaa sitten vaikka lapsenlapselle näytettäväksi todiste siitä, että isoisä on ollut kyseistä maamerkkiä rakentamassa.

Torikellon sisällä on nyt hämärää. Sinne tulee myöhemmin led-valoja.
Vielä on hommaa jäljellä. Niko Halonen hioo kellotaulun kehikkoa.
Pojat laittoivat puumerkkinsä torikellon oven sisäpuolelle.
Torikellomökin lukko ja avain.

Comments are closed.