Sastamalalaisen Markku Yli-Erkkilän viime vuonna julkaistu interaktiivinen lastenkirja Seikkailu eläintarhassa on saanut jatkoa. Helsingin helmet -teos vie lukijansa ja kokijansa seikkailemaan pääkaupunkiimme.
Helsingin helmet toimii edeltäjänsä tapaan vuorovaikutteisesti ja tekee lukijasta kirjan päähenkilön. Lukija saa jatkuvasti tehdä juonen etenemiseen vaikuttavia päätöksiä. Tämän takia kirjaa ei lueta perinteiseen tapaan sivu kerrallaan, vaan pelaaja etenee valintojensa mukaan, kappaleesta toiseen hypellen. Kirja koostuu sadoista toisiinsa nivoutuvista lyhyistä lukukappaleista.
Uuden seikkailukirjan tekoon Yli-Erkkilää motivoi lukijapalaute, joka rohkaisi jatkamaan kirjasarjaa. Maantieteen, biologian ja terveystiedon aineenopettajana työskentelevän miehen missio lasten lukuharrastuksen kasvattamiseksi jatkuu.
”Uskon, että interaktiivisten kirjojen avulla olen houkutellut kirjojen pariin myös sellaisia lapsia, jotka eivät muuten ole niin innostuneita lukemisesta”, Yli-Erkkilä sanoo.
Enemmän huumoria ja vauhtia
Helsingillä maamme pääkaupunkina on erityinen asema ja moni kansallisesti merkittävä kohde sijaitsee Helsingissä, perustelee Yli-Erkkilä aihevalintaansa.
Hän tuumailee, että suomalaisten lasten yleistietoon kuuluu tuntea Helsingin maamerkkejä ja nähtävyyksiä ja lukija voi seikkailunsa ohessa oppia tuntemaan Helsinkiä ihan oikeasti. Kirjassa on mukana myös kartta, josta seikkailun kulkua voi seurata.
”Helsinki on mielenkiintoisten paikkojen ja kaupunkilegendojen runsaudensarvi, josta riittää ideoitavaa tuhlattavaksi asti. Minulle henkilökohtaisesti Helsinki on myös tärkeä paikka, synnyin- ja opiskelukaupunkini, jossa käyminen on mieluisaa.”
Yli-Erkkilä lupaa sarjan uudessa kirjassa entistä enemmän huumoria ja vauhtia.
”Sen verran voin paljastaa, että oma lapsikatraani selvitti kirjan tehtävän kolmannella yrittämällä. He taisivat tosin välillä käydä salaa vilkuilemassa kirjoitusvaiheessa olkani yli.”
Hauskinta on keksiä noloja tilanteita
Kuvittajana edellinen Seikkailu eläintarhassa -teos merkitsi Markku Yli-Erkkilälle uudenlaista tekemistä, oman kynänjäljen vahvempaa näkymistä. Hän miettii kehittyneensä kuvittajana edelleen.
”Sain juuri graafisen alan opintoni päätökseen ja oli hienoa huomata, että olen oppinut käyttämään uusia ohjelmia, jotka mahdollistavat monipuolisemman kuvallisen ilmaisun.”
Mikä uutuuskirjan tekemisessä oli hauskinta, mikä haastavinta?
”Hauskimmat hetket kirjantekoprosessissa koin silloin, kun sain keksiä yli-noloja tilanteita ja absurdeja tapahtumia. Tuli kyllä useammankin kerran naurettua vatsa kippurassa näyttöpäätteet edessä. Kiva tunne tulee myös aina silloin, kun saa uuden kuvituskuvan valmiiksi.”
Pienenä toimijana haastavinta on saada uudelle kirjalle isompaa näkyvyyttä, Yli-Erkkilä miettii.