
Kuninkaallisessa huvilassa Sastamalan Mouhijärvellä tunnelmoidaan tänä vuonna joulua saksalaisin maustein. Villa Royalin uusi omistajapari, Mirva ja Pasi Puupponen, on asunut useita vuosia Saksan Baijerissa, ja entisen kotimaan perinteet tulevat Puupposten mukaan näkymään alkavalla juhlakaudella.
Jouluun laskeudutaan askartelemalla ja leipomalla yhdessä perheen 4- ja 5-vuotiaiden lasten kanssa.
”Saksalaisen perinteen mukaan teemme joulukranssin, johon kerätään aineksia lähimetsästä. Jokaisena adventtina siihen sytytetään yksi kynttilä aina ennen aamupalaa. Toinen mukava tapa valmistautua tulevaan juhlaan on joulukeksien leipominen murotaikinasta. Saksassa niitä tehdään ennen joulua miljoonaa eri sorttia ja naapureiden kanssa melkein kilpaillaan, kuka on tehnyt eniten erilaisia”, Mirva Puupponen nauraa.
Joulupöytään Villa Royalissa katetaan perinteisiä suomalaisia ruokia, sillä monet saksalaiset syövät jouluaattona meidän uudenvuodenaaton herkkuamme: nakkeja ja perunasalaattia.
”Joulunpyhinä Saksassa tarjoillaan hanhea sekä raclettea tai fondueta. Suomalainen jouluruokakulttuuri on paljon rikkaampi”, Puupposet sanovat.

Mirva ja Pasi Puupposesta tuli Villa Royalin isäntäpari tänä kesänä. Siemen kuninkaallisen huvilan ostamisesta lähti itämään vuosi sitten juuri joulun aikaan.
”Saksassa oli päällä tiukat koronarajoitukset ja saimme osaksemme paheksuntaa, kun lähdimme tänne. Halusimme kuitenkin nähdä vanhempamme ja Pasin Suomessa asuvat aikuiset lapset”, pariskunta taustoittaa.
Oli iso kontrasti tulla ulkonaliikkumiskiellon keskeltä maahan, jossa saattoi ulkoilla ja asioida kaupoissa vapaasti.
”Olimme ajatelleet jo aiemmin, että ratkaisuja pitää tehdä ennen lasten kouluikää. Saksalaista ja suomalaista koulujärjestelmää verrattaessa vaakakuppi kallistuu vahvasti Suomen puolelle. Pandemia edesauttoi päätöstämme palata takaisin kotiin”, toteaa Pasi Puupponen.
Kun Mirva Puupposen vanhemmat Markku ja Sirpa Ellala olivat samaan aikaan päättäneet luopua luomastaan kuninkaallisesta huvilasta, päätti pariskunta ottaa haasteen vastaan.
”Dumppasimme hyvät duunit, mutta molemmilla oli kytenyt halu päästä jossain vaiheessa tekemään itselleen. Saksassa työtahti on erilainen kuin Suomessa, joten muutto irrotti meidät samalla aikamoisesta oravanpyörästä. Toki villassakin riittää työtä, varsinkin sesonkiaikana, mutta täällä saamme tehdä itsellemme ja määritellä itse tahdin”, Puupposet miettivät.
Yrittäjänä voi vaikka lämmittää itselleen saunan ennen päivän askareita, kuten Pasi Puupponen on haastatteluaamuna tehnyt.

Kesä on Villa Royalin sesonkiaikaa, mutta sitä Puupposet eivät odota peukaloitaan pyöritellen. Joulukuun iloksi on suunniteltu useampi tapahtuma ja kesän kuviot alkavat olla nekin selvillä.
Markku Ellalan aikana kuninkaallisessa huvilassa on tehty opastettuja kierroksia tilauksesta, mutta uusi omistajapari aikoo pitää kesän tullen ovet avoinna kuutena päivänä viikossa. Villaan pääsee tutustumaan oppaan johdolla aina tasatunnein.
”Jos opastus on saapuessa käynnissä, voi omaa vuoroaan odottaa Café Bar Villassa, joka rakentuu takapihan puolelle. Kahvilaan tulee iso sadan neliön terassi, jolla voi nauttia kahvista tai vaikka viinistä.”
Keväällä valmistuu myös matkaparkki lyhytaikaista majoittumista varten. Pihapiiriin tulee kymmenen paikkaa matkailuautoille sekä ulkorakennukseen sauna- ja huoltotila.
Majoitustiloja on jo kyselty ja se on yksi asia, jota Mirva ja Pasi Puupponen parhaillaan pohtivat. Pihassa on 40-luvulta peräisin oleva hirsirakennus, johon voitaisiin remontoida pari huonetta.
”Meillä on paljon suunnitelmia paikan varalle. Nautimme suuresti tilanteesta, jossa kaikki on mahdollista”, pariskunta intoilee.

Muutaman viikon kuluttua Villa Royaliin laskeutuu kuitenkin joulurauha. Huomaamaton koukku empiresalin katossa odottaa jo näyttävää joulukuusta, jonka Pasi Puupponen pääsee tänä vuonna kaatamaan omasta pihasta.
Juhlapyhiä vietetään isolla porukalla, kun Markku ja Sirpa Ellalan neljä lasta perheineen kokoontuvat perinteisesti yhteen. Silloin kuninkaallisen huvilan salit ovat täynnä elämää.
”Tilaa on onneksi sen verran, että jokainen voi halutessaan vetäytyä hetkeksi hälinältä omaan rauhalliseen soppeensa”, tuumaavat Puupposet.
Joulupöydässä on ehdottomasti myös ruisleipää, jonka innokas leipoja villan tuore isäntä on.
”Mahtava juttu, että keittiössä on komea leivinuuni. Enää pitäisi löytää juuri, josta saisimme hyvän ruisleivän jouluksi”, Pasi Puupponen vinkkaa.
Vaikka suomalaiset jouluperinteet ovatkin ehkä lähempänä Villa Royalin tuoreiden omistajien sydämiä, on yksi asia, jota he Saksasta kaipaavat.
”Joulutorit”, huokaa Mirva Puupponen.
”Tunnen nenässäni paahdetun kastanjan ja mantelin tuoksun, sitä kyllä kaipaa”, Pasi Puupponen jatkaa.
Ei siis ihme, että pariskunta on pohtinut oman joulutorin järjestämistä. Ehkä jo vuoden kuluttua Villa Royalin pihalla kokoonnutaan tapaamaan kyläläisiä, syömään pieniä herkkuja ja juomaan glögiä yhdessä.

Markku Ellala tunnetaan näyttävästä tyylistään, joten on pakko kysyä, tapaako Mirva Puupposen Villa Royalissa kuningattaren asussa?
”Ei ainakaan toistaiseksi, mutta kunnioitan kyllä paikkaa pukeutumisellani”, hän vastaa.
Arvokasta huvilaa ei tunnu luontevalta esitellä farkut jalassa. Haastatteluhetkellä Mirva onkin pukeutunut perinteiseen alppityyliseen asuun, dirndliin. Pasilla puolestaan on yllään nahkahousut eli lederhosenit, joita hän kertoo joidenkin saksalaismiesten käyttävän jopa työhousuina.
”Keväällä aion heittäytyä erään ihailemani kuninkaallisen rooliin. Hän on hyvin mielenkiintoinen henkilö, jonka tarina on mahdollista yhdistää aikakausiin, joita villassa on esillä. Tarjoilussa tulee näkymään juoma, jota tämä henkilö tykkäsi juoda”, paljastaa Mirva Puupponen.