
Joulun aika mielletään useasti punaiseksi ja valkoiseksi, vihreäksikin ainakin joulukuusen muodossa. Enkelinvalkoista ja puhdasta lunta jouluksi toivoo moni. Punapukuisen joulupukin vierailua odotetaan myös innolla. Mutta mistä nämä joulun ajan tutut värit tulevat ja mikä on niiden sanoma?
Mitä valkoinen kuvastaa? Värien psykologiassa valkoinen symboloi muun muassa viattomuutta ja puhtautta. Se edustaa myös alkua, tahtoa aloittaa jotain uutta. Valkoinen tuo uskomusten mukaan avoimuutta ja rehellisyyttäkin sekä myös rauhaa ja tyyneyttä. Valkoinen on usein liitetty myös täydellisyyteen. Luonnossa jotkin pohjoisen nisäkkäät muuttuvat talvisin valkoisiksi, tavoitteena suojaväri esimerkiksi vihollista vastaan.
Kristinuskossa valkoinen on sielullisuuden, taivaallisen rauhan ja Jumalan rakkauden vertausväri. Valkoinen on lisäksi puhtauden, keveyden, kirkkauden ja siisteyden symboli. Se muistuttaa lumesta, enkeleistä ja morsiamista. Valkoinen edustaa myös kohtuullisuutta ja vaatimattomuutta.
Lumivalkoinen, valkea kuin lumi käytetään monesti runollisissa vertauksissa, kun halutaan korostaa värin puhtautta. Valkoinen pinta heijastaa myös parhaiten valoa. Lämpimänä päivänä vaaleat vaatteet tuntuvat jopa viileämmiltä, koska ne heijastavat valon energian. Valkoista lippua käytetään ilmaisemaan luovuttamista, aselepoa ja rauhanomaista aikomusta.
Valkoinen on toisaalta myös tyhjyyden väri. Valkoinen kirkastaa muita värejä ja luo isompaa tilan tuntua. Jos valkoista on ympäristössä paljon, tila saattaa vaikuttaa torjuvalta, steriililtä ja kylmältäkin.

Punainen liitetään mielikuvissa esimerkiksi Aasiassa iloon. Euroopassa taas voimaan, rakkauteen, intohimoon, vereen, aggressiivisuuteen tai jopa vaaraan ja kuolemaankin. Punaista käytetään yleensä yhteyksissä, joissa halutaan herättää huomiota. Punaista käytetään liikennevaloissa merkkinä odottamisvelvollisuudesta. Hätäraketin väri on punainen. Palohälytysten yhteydessä syttyvät valot ovat usein punaisia.
Kuitenkin esimerkiksi Intiassa ja Japanissa punainen on ilon väri. Häämekot ovat nimenomaan punaisia. Kiinassa punainen on myös hyvän onnen symboli. Esteettisesti punainen liitetään kauneuteen ja naisellisuuteen.
Kristillisessä symboliikassa punainen on yksi liturgisista väreistä. Tässä yhteydessä se symboloi muun muassa Pyhää Henkeä, tulta ja verta. Väri liittyy helluntaihin ja marttyyrien muistopäiviin. Toisaalta punainen on yhdistetty myös paholaiseen ja pirut kuvataan usein punaisina. Vanhan uskomuksen mukaan härkä menettäisi malttinsa nähdessään jotakin punaista. Tämä ei kuitenkaan taida pitää paikkaansa, härkä hyökkää yleensä kaiken liikkuvan perään ja on värisokeakin.
Punaista asua pidetään todennäköisempänä voittajana voimalajien kamppailuissa. Se koetaan aggressiivisempana ja dominoivampana kuin esimerkiksi sininen asu. Punainen vaatetus parantaa ottelijan menestystä kamppailulajeissa kuten taekwondossa tai painissa.
Tutkijat arvelelevat, että tämä johtuu punaisen vaatetuksen myönteisestä psykologisesta vaikutuksesta ottelijaan itseensä. Toiset asiantuntijat taas uskoivat, että punainen vaikuttaa pikemminkin negatiivisesti ottelijan vastapuoleen.
Tutkijat järjestivät kokeen videomanipulaation avulla, he tulivat siihen tulokseen, että havaittava ero on tuomareiden vastuulla.

Taekwondo-otteluissa punainen varustus saa tuomarit antamaan ottelijalle muuten samanlaisessa tilanteessa keskimäärin 13 prosenttia enemmän pisteitä. Tasaväkisessä ottelussa tuomarin sana ja sitä kautta punainen vaatetus, saattaa näin olla ratkaiseva tekijä voittajan valinnassa.
Nyrkkeilyssä nyrkkeilyhanskat ovat yleensä punaiset. Punaisella korostetaan valtaa myös silloin, kun henkilöt kävelevät punaisella matolla. Punainen menettää voimaansa ja muuttaa merkitystään, jos sävystä tulee vaaleanpunainen.
Sastamalassa on punaisiin asuihin kotipeleissä pukeutuva ja menestynyt VaLePan lentopallojoukkue. Vieraspeleissä pelaajat käyttävät mustaa asua. Useisiin Suomen mestaruuksiin ja Euroopan kentille tiensä raivannutta Vammalan lentopalloa kutsutaan joskus myös punanutuiksi.
Olipa värisymboliikassa sitten perää tai ei, niin ei se ainakaan huonoakaan ole oman kylän joukkueelle tuonut. Ja arvatkaapas kuka on Vammalan lentopallon pääosin punaisen logon suunnittelija, Mauri Kunnas tietenkin, joulupukin reipas tunnettu apulainen.
Rauha maassa ja ihmisillä hyvä tahto. Meille puhtaaseen punaiseen pukeutuva joulupukki tuon lahjat ja joulurauhan valkoisella porolla, usein valkoisen ensilumen myötä.
