Sastis on mahtis! – Lue tästä, miten lukijat kehuvat Sastamalaa

Miten sinä kehuisit Sastamalaa? Ilmakuva Vammalasta: Juris Latva.

Alueviesti on tänä syksynä peräänkuuluttanut positiivista ilmapiiriä. Pyysimme lukijoilta postia Sastamalan vahvuuksista, sillä aiemmin teetetyssä kuntalaiskyselyssä yhtenä heikkoutena ja uhkana nostettiin esiin kurjistava, omaa paikkakuntaa vähättelevä puhe sekä negatiivisuus ja valittamisen kulttuuri.

Olemmekin saaneet monenlaisia kirjoituksia rakkaasta kaupungistamme! Kiitos niistä jokaisesta.

Osallistujien kesken arvotaan kaksi lahjakorttia, joiden voittajat selviävät myöhemmin.

Tässä osa meille saapuneista kehuista:

Tässäpä kehuja Sastamalaan:

– upeat vesistöt ja järvimaisemat
– hienot peltoalueet, jotka värittävät maisemaa eri vuodenaikoina
– historiaa sopivasti, kirkot ja erilaiset
mielenkiintoiset paikat tarinoineen
– kulttuuritarjontaa erityisesti kesäisin
– kiva murre paikallisilla
– kesäasukkaillakin mukavat naapurit, kokemusta varsinkin Kutalasta
– peruspalvelut hyvät
– ja on siellä niin erilainen elämänmeno näin helsinkiläiselle, ihanteellinen joka suhteessa

Allu

***

Olen asunut pienessä kylässä Etelä-Savossa, kiinalaisessa miljoonakaupungissa, ja kaikkea siltä väliltä. Viimeiset 11 vuotta on Sastamala ollut paras paikka minulle:

Kaunista luontoa, raikasta järven rantaa ja rehevää metsää, kaikki tärkeimmät palvelut lähellä. Liikkeissä olen kohdannut ystävällistä ja asiantuntevaa palvelua.

Erityistä maustetta elämään tuovat kirjat ja kulttuuri (esimerkiksi kirjamuseo Pukstaavi, Vanhan kirjallisuuden päivät ja erinomaiset kirjastot), mielenkiintoiset käyntikohteet eri kyläkunnilla sekä rikas historia ja hauskat tapahtumat.

Seija Manninen

***

Olemme muuttaneet paikkakunnalle muutama vuosi sitten ja käyttäneet ahkerasti paikkakunnan palveluja kirjastosta liikuntapaikkoihin ja uimarantoihin. Kyllä se on niin, että suurimman vaikutuksen itseeni ovat tehneet paikkakuntalaiset ihmiset. Ensimmäinen kosketus paikkakuntalaisiin oli, kun teimme visiitin torille. Ja sehän poiki mukaan pätkän hevosenlenkkiä maistiaisiksi, joka oli sinänsä ihmetys ja uusi makuelämys meille kaikille.

Ihmiset tekevät kaupungin ja he ovat Sastamalan suurin voimavara. Ulkopaikkakunnalta tulleena ja tuorein silmin kaupunkia katselevana arvostaa asioita eri tavalla ja näkee helpommin kaupungin vahvuudet. En ole koskaan missään tavannut niin avuliaita, ystävällisiä ja ihania ihmisiä kuin Sastamalassa on.

Paikkakuntalaiset ovat helposti lähestyttäviä ja aina tulee joku neuvo tai vinkki paikkakunnalle vasta muuttaneelle. Jos tarvitsee jotakin tiettyä palvelua tai tuotetta niin, pienen kaupungin etu onkin juuri, se että aina löytyy ihminen, joka tuntee jonkun yrittäjän, jota voi suositella. On saatu vinkkiä parhaista kahviloista, ravintoloista, hyvistä paikkakuntalaisista yrityksistä, kukkapellosta ja loistavista liikuntapaikoista.

Se, että paikkakuntalaiset yrittäjät ovat loistavasti verkostuneita ja tukevat toiminnallaan toisiaan on suuri vahvuus. Tätä etua kannattaisi tuoda enemmän esille mediassa ja esimerkiksi oppilaitoksissa. Enemmän esille yrittäjien onnistumisia ja oikean elämän tapauksia. Yrittäjien osaaminen, asiakaspalvelutaito ja verkostoituminen voi kannustaa esimerkiksi nuoria ryhtymään yrittäjiksi.

Helpoin tapa tutustua paikallisiin tuottajiin on tietysti osallistua REKO lähiruokarenkaan tarjoamiin tuotteisiin. Voisiko yrittäjyyttä edistää järjestämällä enemmän erilaisia REKO lähiruokarenkaan tyylisiä tapahtumia, jossa lähialueen yrittäjät ja tuottajat tulevat tutuiksi? Minkälaisia tapahtumia sitten voisi järjestää?

No, esimerkiksi ravintolapäivä, antiikkimessut, e-Sports tapahtuma? Meillä Sastamalassa on loistavia oppilaitoksia, jotka voisivat osallistua tapahtumien järjestämiseen. Näin saataisiin esille myös nuorten osaamista ja ammattitaitoa.

Sastis on Mahtis!

***

Kaupungissamme on valtakunnallisestikin erittäin arvostettu kansalaisopisto, nimittäin Sastamalan Opisto. Sieltä löytyy jokaiselle ohjelmaa lapsista vanhuksiin saakka. Tarjontaa on kaikkea mahdollista henkiseen ja fyysiseen toimintaan. On myös mahdollisuus opiskella korkeakouluopintoja avoimessa yliopistossa ja osallistua EU-rahoitteisiin hankkeisiin. Kannattaa tutustua Opiston jakamiin opinto-oppaisiin ja netin kautta, niistä löytyy tarkempaa tietoa.

Toinen kohde on eläkeläisille perustetut eri eläkejärjestöjen paikalliset yhdistykset. Niistä jokainen voi valita itselleen parhaiten soveltuvan yhdistyksen. Yhdistyksillä on paljon erilaista toimintaa, joka pitää osallistujat virkeinä ja ylläpitää sosiaalista kanssakäymistä. Kannattaa ottaa yhdistyksiin yhteyttä ja osallistua toimintaan.

Matti Lindroos