Lukija kritisoi yleisönosastolla: “Tuulivoimapuisto” Kiikkaan ja Kiikoisiin – ei kiitos!

Tuulivoimaa Huittisten Pahkionvuorella. Arkistokuva.

Myllymaan, Hongistomaan ja Kiimajärven kylien rajoittamaan kolmioon on suunnitteilla seitsemän jättituulivoimalan yksikkö. Julkisuudessa puhutaan “tuulivoimapuistosta”. Se on osa hankkeen viherpesua. Seitsemän jättivoimalan rakentaminen kyseiselle alueelle rauhallisen haja-asutuksen naapurustoon ei todellakaan ole ekoteko. Metsäluontoa tuhoutuu, jos yksi tämän seudun viimeisistä erämaa-alueista kaavoitetaan teollisuusalueeksi. Siellä yli 200 metriä korkeat tornit ja niiden vaatimat uudet tiet ja siirtolinjat pirstoisivat yli 1 100 ha:n alueen peruuttamattomasti.

Asia valmistelua on kuulopuheiden mukaan tehty yli vuoden ajan suuren salamyhkäisyyden verhoama. Tuulivoimaloiden vaikutusalueen asukkaille ei asiasta ole tiedotettu lainkaan. Suuri yllätys oli, kun asia tuli vihdoin julki kaupungin ympäristölautakunnan esityslistan kautta. Kaavoitushanketta oltiin viemässä läpi ilman perusteellisempaa kokonaisvaikutusten arviointia. Kaupungin maankäyttöjohtajan kommenteissa on vähätelty aiheutuvia haittoja.

Lautakunnan esittelyteksti oli tuulivoimayhtiön syöttämää palturia, sitä jota on kuultu muuallakin päin maata. Esittelytekstissä annetaan ymmärtää, että tuulivoimaloiden vaikutusalue on 600 metrin säde kunkin voimalan ympärillä. Esille on tuotu meluhaitta-aineistoa, joka ehkä kuvaa nykyisiä jo rakennettuja voimaloita. Nyt ollaan kuitenkin kaavoittamassa aluetta rakennelmille, jotka ovat korkeampia kuin missään Suomessa on tähän asti rakennettu. Niiden haitta lähialueen asukkaille ulottuu ainakin kahteen kilometriin. Välke ja meluvaikutus ovat vain osa haitasta.

Rakennuspaikat, uudet tiet ja siirtolinjat vaativat kymmenien hehtaarien maansiirtotyöt. Maisemahaitasta ei ole juurikaan puhuttu. Yli 200 metriä korkeat rakennukset näkyvät erittäin selvästi valtakunnallisesti arvokkaalle Rautaveden kulttuurimaisema-alueelle. Kaupunkimme suuri ylpeyden aihe, Pyhän Olavi kirkon maisema ei tule olemaan entisellään.

Kuinka tämän annetaan tapahtua? Eikö tarvita paljon pidempi suoja-alue jokaisen voimalan ympärille ja voimaloiden koon rajoittaminen jo kaavoitussopimuksessa? Asia ei tunnu kiinnostavan maankäyttöjohtajaa eikä edes ympäristölautakuntaa? Onko tanskalaisen tuulivoimayhtiön intressi todellakin suurempi kuin asukkaiden ja luontomme? Sokeutuvatko päättäjien silmät kun on lupailtu uutta kiinteistöveropohjaa? Onko luonnon pilaaminen ja asukkaiden mielenrauhan järkyttäminen sen arvoista?

Tuulivoima-alueen muutama suurmaanomistaja on saatu huijattu allekirjoittamaan maanvuokrasopimus. He ehkä tulevat hyötymään tuulivoimatulosta, tosin osa tästäkin tulosta valuu tämä alueen ulkopuolelle, ruotsalais- ja yhteisöomistusten seurauksena. Muut maanomistajat kaava-alueella ja ympäristössä jäävät lähinnä haittojen kärsijöiksi. Uudet tiet ja pääosa siirtolinjoista tullaan toteuttamaan pakkolunastusten kautta ja se johtaa mitättömiin korvauksiin.

Niille maanomistajille, jotka eivät ole allekirjoittaneet sopimusta, ottakaa onkeenne: älkää allekirjoittako sopimusta ennen kaavan valmistumista. Silloin näette, tuletteko samaan tuulivoimalatonttien reuna-alueille maksettavaa tuulikorvausta edes jonkin verran. Ehditte arvioida, on teille tuleva haitta uusista teistä ja siirtolinjoista suurempi kuin yhtiön maksama korvaus. Jos allekirjoitatte sopimuksen nyt, menetätte päätösvallan vaikuttaa teiden ja linjojen sijaintiin. Allekirjoituksella sitoudutte myös siihen, että ette vastusta tai moiti kaavaehdotusta ettekä rakentamishaittoja. Ette saa rakentaa omalle kiinteistöllenne ilman tuulivoimayhtiön suostumusta. Ja tämä sitoo paitsi teitä, myös tulevia polvia kymmeniksi vuosiksi eteenpäin.

Haluatteko viedä nyt lapsiltanne mahdollisuuden vaikuttaa asioihin kun nyt rakennettavat voimalat tulevat elinkaarensa päähän, ehkä jo piankin. Ylipitkät sopimukset sitovat maanomistajia jopa kuudeksikymmeneksi vuodeksi eteenpäin. Ehditte mukaan kaavan valmistumisvaiheessa, jos haluatte. Tuulivoimayhtiön markkinamiehet uskottelevat teille muuta ja yrittävät painostaa allekirjoittamaan katteettomilla lupauksilla.

Kaupungin päättäjille ja valmistelijoille: ottakaa aikalisä asiaan. Tällä vuosikymmenten päähän vaikuttavalla haitalla ei voi olla niin kiire. Perehtykää jättiläistuulivoimaloiden haittavaikutuksiin. Asettakaan riittävät suojaetäisyydet, esim. 2 km asumuksiin ja loma-asuntoihin, että me täällä Kiimajärven kylälläkin voimme asua ja yrittää. Myös Myllymaan ja Hongistomaan asukkaat, herätkää vaikuttamaan nyt.

Oikeat henkilöt päätöksenteossa ovat juuri nyt kaupungin ympäristölautakunta, sen jälkeen kaupunginhallitus ja seuraavassa vaiheessa kaupunginvaltuusto. Kun kaavoitus lähtee liikkeelle on entistä vaikeampaa, jopa mahdotonta vaikuttaa päinvastaisista lupauksista huolimatta. Kaavakuulemiset tulevat olemaan pelkkää teatteria, todellista vaikutusta niillä ei ole. Sen osoitti Suodenniemen tuulivoimakaavan käsittely.

Hyvää joulua kaikille lukijoille! Toivottavasti saamme elää rauhallisia jouluja jatkossakin.

Korpikaisa

  • Tanja

    Olipa hyvin kirjoitettu! Kiitos!
    Aivan varmasti teemme alueen asukkaina kaiken voitavamme, ettei tälläistä kauheutta saada toteutettua.
    Järjetöntä tuhoa se ainakin tulee tekemään, jos pääsevät tämän toteuttamaan!

    • Mullikuhnuri

      Tänään käynnistettiin Olkiluoto 3 ydinvoimala. Nykyisillä sähkön hinnoilla se maksaa vain juoksevat käyttökulunsa, mutta ei pysty maksamaan pääomakulujaan takaisin. Sähkön hinnan pitää siis nousta. Jos se laskee, ydinvoimala tekee tappiota. Konkurssiin Teollisuuden Voima ei pääse, me veronmaksajat riennämme apuun.
      Ydinvoimala on kriisitilanteessa turvallisuusuhka. Se on välittömästi laitettava hätäsulkuun, jos on merkittävä uhka sitä kohtaan. Silloin loppuu sähkö kuluttajilta.
      ‘Tuulivoima on halvin sähköntuotantomuoto. Rakentamiskustannukset ovat suhteessa vähäiset, koska tekniikka on hyvin tavanomaista ja käytännössä koeteltua. Moninkertaisia turvarakennuksia, monimutkaista ohjausjärjestelmää tai erikoiskoulutettua, taustoiltaan selvitettyä, turvatarkastettua henkilökuntaa ei tarvita. Ei tarvita väestön evakuointisuunnitelmia voimalan tuhoutumisen varalle, eikä säteilyturvallista loppusijoituspaikkaa jätteille.
      Tuulivoimala ei toimiessaan säteile eikä levitä saasteita. Kriisitilanteessa erittäin hajautettua tuulivoimaa ei saada merkittävässä määrin saatettua toimintakyvyttömäksi. Yhden tuulivoimapuiston tuotannon loppuminen ei pimennä puolta Suomea, kuten tapahtuisi, jos samalla tontilla sijaitsevat Olkiluoto 1, 2 ja 3 jouduttaisiin sulkemaan.
      Tuulivoima on siis oleellinen osa Suomen huoltovarmuutta samoin kuin vesivoimalat ja kotimaisilla polttoaineilla toimivat kaukolämpö- ja sähkövoimalat. Yhteisen edun vuoksi on syytä pidättäytyä tunnepohjaisesta puhtaan kotimaisen energian vastustamisesta.

      • Jerry

        Tuulivoimala tarvitsee tuulta. Miten sitä järjestetään säännöllisesti joka päivälle tai edes joka viikolle?

        Samoin voisi listata kaikki vaatimukset tuulivoiman rakentamisen ja käytön osalta. Yhtenä esimerkkinä on tiestön ja syöttöverkon rakentaminen jokaiseen tuulivoimapuistoon. Toisin sanottuna satojen hehtaarien turmeleminen jokaista tuulivoimapuistoa kohden.

        Kovin sensaatiohakuisesti on listattu ydinvoimaan liittyvä osuus kirjoituksessa. Niistä suurin osa on normaaleja nykyteollisuuden toimintaan liittyviä toimintoja. Osa pelkkää höpöhöpöä.

  • Hongisto

    Heti mielipiteen alusta paistaa läpi, että kirjoitetaan vaan itsekkäistä syistä. Ei ollut mitenkään yllätys että lopussa kävi ilmi kirjoittajan asuvan alueella johon ekologista sähköntuotantoa suunnitellaan.

    Haittoja tulee melkein kaikesta mitä tehdään, jos haittoja halutaan hakea. Aina joku tai jotkut “kärsivät”. Pitää myös ymmärtää että niin se elämä vaan menee ja pitää mennä. Asioita voi tehdä myös muiden puolesta ja jotta isompi “kuva” olisi parempi. Jos jostain mahdollisesta rakennelmasta tulee haittoja joita ei siedä, voi muuttaa kauemmas tästä paikasta. Ei se ole sen vaikeampaa.

    Miksi kirjoittaa että maanomistajia on huijattu? On paljon maanomistajia jotka todella haluavat tehdä tuollaisia sopimuksia! Rahaa tulee ja helposti!

    Kirjoituksessa lukee että esim. maansiirtotöitä on paljon. Sekin on hyvä niin saadaan paikallisille urakoitsijoille töitä.

    Mainosarvoa tulee myös Sastamalalle jos nuo myllyt saadaan tänne.

    Tuulivoimaloissa ja niiden saamisessa Vammalaan on paljon hyviä puolia, jos niistä ei kirjoita ihminen joka on juuri se harva jonka kukkapurkki on jäämässä myllyn jalan alle. Ei kannata turhaan lietsoa negatiivista asennetta voimaloita kohtaan, varsinkaan jos faktat eivät ole hallussa.

    Asun itsekkin lähellä ja jos voimaloista tulisikin itselle jotain haittaa, voin aina pakata laukut ja ostaa toisen ok-talon vähän kauempaa. Saan myös edelleen nauttia Rautaveden kulttuurihistoriallisesta maisemasta ja Pyhän Olavin kirkostakin, jos niin haluan eikä myllyt siinä maisemassa häiritse, eihän ne ole tulossa kirkolle vaan useiden kilometrien päähän.

    Mukavaa talven jatkoa kaikille, pidetään positiivinen mieli ja ajatellaan muitakin!

Kommentointi ei ole käytössä.