Anni Tormas: “Rimpuilen irti vanhoista mielikuvista, joissa kirjastonhoitajan tehtävä on hyssytellä”

Anni Tormas aloittaa Huittisten kaupungin kirjasto- ja kulttuuritoimen johtajana alkuvuodesta.

Perhoset kutkuttelevat Anni Tormaksen vatsanpohjaa, kun hän kulkee Huittisten kirjaston hyllyjen välissä. Vielä Tormas ei tunne jokaisen kirjan paikkaa, mutta muutaman kuukauden kuluttua kirjasto tuntuu luultavasti jo toiselta kodilta.

Tormas aloittaa vuoden alussa Huittisten kaupungin kirjasto- ja kulttuuritoimen johtajana.

“Onhan tämä ihan megajännittävä tilanne. Työ on aina ollut minulle vahva osa identiteettiä, rakas ja merkittävä asia. Teen työtä koko persoonallani ja heittäydyn siihen täysillä, joten kyllä tällaiset muutokset tuntuvat”, hän kertoo.

Muutos on suuri myös siltä osin, että Tormas on työskennellyt koko vuonna 2008 alkaneen työuransa samalla työnantajalla, ensin Kiukaisissa kirjastonhoitajana ja kuntaliitoksen myötä Euran kunnalla.

“Siellä etenin lopulta kirjastopäälliköksi, mikä oli varsin samanlainen vakanssi kuin tämä, missä nyt Huittisissa aloitan”, Tormas kertoo.

Enemmän aikaa lapsille

Juuri kiinnostus kokeilla työskentelyä toisella työnantajalla sai Tormaksen hakemaan Huittisissa avoinna ollutta paikkaa.

“Mitään työntöä pois Eurasta ei ollut, vaan siellä oli loistava työyhteisö, jossa oli hieno toimia. Minulla on kuitenkin tietynlainen halu edetä ja tällä tavalla pääsen kokeilemaan, toimiiko oma tapani johtaa ja tehdä töitä myös muualla.”

Osaltaan ratkaisuun vaikuttivat myös Tormaksen kouluikäiset lapset.

“Kun asun ja työskentelen samalla paikkakunnalla, pystyn käyttämään aiemmin työmatkoihin kuluneen ajan lasten kuljettamiseen harrastuksiin”, Tormas hymyilee.

Kirjastot tekevät työtä lukutaidon edistämiseksi

Kotipaikkakunnan kirjastopalvelut ovat Tormakselle luonnollisesti jonkin verran tuttuja. Uudessa työyhteisössä hän toteaa kuitenkin aloittavansa täysin tyhjänä tauluna.

“Huittisissa on hienosti toimivat pääkirjasto ja lähikirjasto, joissa työskentelee ammattitaitoinen henkilökunta. Ei minun ole tarkoitus tulla ja laittaa kaikkia asioita kerralla uusiksi, vaan ajan myötä yhdessä kehittää toimintaa. Haluan olla valmentava, mahdollistava ja tsemppaava johtaja.”

Kirjastopalveluiden ohella Tormaksen tontille kuuluvat kaupungin muutkin kulttuuripalvelut. Tätä Anni pitää hyvänä yhtälönä.

“Ylipäätään olen sitä mieltä, ettei minkään kunnan palvelun tulisi eristäytyä omaksi saarekkeekseen, vaan yhteistyöllä on mahdollista saada aikaan enemmän hyvää kuntalaisten eteen.”

Tormas näkee, että Huittisissa tehdään paljon hyvää työtä sekä kirjastossa että kulttuuripuolella. Hän toivookin pystyvänsä tulevaisuudessa nostamaan tätä entistä parempaan tietoisuuteen.

“Sitä ei tuoda edes valtakunnallisesti riittävästi esiin, miten mittavaa työtä kirjastoissa tehdään lukutaidon edistämisen eteen.”

Anni Tormakselle kirjasto ei ole rakennus, jossa säilytetään kirjoja, vaan paikka jossa kohdataan. “Vampulan lähikirjasto on hieno esimerkki siitä, millainen merkitys kirjastolla voi olla koko yhteisölle. Siellä paitsi lainataan kirjoja, myös järjestetään kuntalaisille kohtaamisia lasten discoista luentoihin.”

Omatoimilainaus ei vähennä henkilökunnan tarvetta

Anni Tormakselle kirjastotyö ei ole koskaan ollut työtä kirjojen, vaan ihmisten kanssa. Hänen mukaansa työssä on kyse ennen kaikkea kohtaamisista ja kuntalaisten palvelemisesta.

“Siksi rimpuilen irti vanhoista mielikuvista, joissa kirjastonhoitajan tehtävä on hyssytellä.”

Tormas korostaa, että kirjasto on kaikkia kuntalaisia varten ja kirjat siksi, että niitä lainattaisiin.

“Minulla itsellänikin lainat voivat olla myöhässä ja joskus meilläkin jonkun kirjan väliin eksyi mustikka. Tietenkin meillä on säännöt ja kaikkien käyttäjien velvollisuus on huolehtia yhteisestä omaisuudesta, mutta on inhimillistä, että monenlaista voi sattua ja tärkeintä on, että kirjat pääsevät luettaviksi.”

Tästä syystä Tormas iloitsee myös Huittisissa käytössä olevista omatoimikirjastoista.

“Tarkoitus ei ole vähentää kirjastoista ammattilaisia, vaan omatoimilainaamisen ansiosta heidän työpanoksensa on mahdollista siirtyä enemmän monenlaiseen sisällöntuotantoon.”

Henkilökunnalta kannattaa esimerkiksi kysyä lukuvinkkejä.

“Meidän tehtävämme on pysyä kiinni ajan ilmiöissä ja huolehtia siitä, että kirjastossa on saatavilla uusimmat ja kiinnostavimmat teokset.”

Tormas uskoo, että lukuinnon säilymisen kannalta olennaista onkin tarjota sopivaa luettavaa kaikenlaisille lukijoille.

“Erilaista kirjallisuutta ei pitäisi arvottaa. Silloin ollaan menossa pahasti metsään, jos pitäisi lukea vain tietynlaista kirjallisuutta tietenlaisella tavalla.”