Moni lemmikki pelkää rakettien pauketta – “Äänipelko on koiralle äärimmäisen haastava ja kuormittava tila”

“Äänipelko on koiralle äärimmäisen haastava ja kuormittava tila”, Eläinklinikka Viksun eläinlääkäri Suvi Linkohaka korostaa. Kuvituskuva: Pixabay.

Raketit paukkuvat jälleen huomenna perjantaina vuoden vaihtumisen merkiksi. Toisille ilotulitteiden pauke on merkittävä osa uudenvuodenaaton juhlintaa, mutta esimerkiksi koiranomistajille rakettien ammuskelu saattaa aiheuttaa huolta eläimen oirehtiessa metelin vuoksi. Isokin koira saattaa pelätä henkensä edestä.

Sastamalalaisen Eläinklinikka Viksun eläinlääkäri Suvi Linkohaka toteaa, etteivät kaikki koirat ole paukkuarkoja. Paukkuarkuus on periytyvä ominaisuus ja joillain roduilla yleisempää kuin toisilla.

“Paukkuarkuuden puhkeamiseen voi myös omistaja vaikuttaa negatiivisesti omalla toiminnallaan, toisinaan sen laukaisee epäonninen yhteensattuma ympäristössä.”

Normaali, pelotonkin koira voi saada äänipelon, jos ääneen liittyy traumaattinen kokemus, esimerkiksi uutena vuotena papattimattoon juokseminen. Koiran äänipelot ovat ikävä kyllä herkkiä yleistymään. Aluksi koira voi pelätä esimerkiksi ukkosta, johon yhdistyy samaan aikaan kuultu kattiloiden kilinä. Seuraavaksi kattiloiden kilinään voi ketjuttua vaikkapa sähkövispilän ääni, jolloin yksin sekin saa jatkossa paniikin aikaan ja ketju jatkuu.

Ääniarkuus usein pahenee iän myötä.

Äänipelkoinen vaatii lääkehoitoa  

On täysin normaalia, että koira reagoi odottamattomiin ääniin haukahtelemalla tai murahtelemalla, eikä se tarkoita automaattisesti pelkoa, Linkohaka sanoo.

“Paukkuarkuus on lievimmillään kyyristelyä, vetäytymistä, huulien nuoleskelua ja pälyilyä. Pahimmillaan se on hallitsematonta itsensä ja ympäristön vahingoittamista koiran pyrkiessä tilanteesta pois. Koira voi yrittää mennä vaatekomeroon, sängyn alle tai muualle pieneen, turvallisena kokemaansa tilaan.”

Koira voi myös läähättää sekä kieltäytyä syömästä ja liikkumasta.

“Äänipelko on koiralle äärimmäisen haastava ja kuormittava tila”, Linkohaka korostaa.

Miten koiran oloa voi helpottaa uudenvuodenaattona?

“Koiralle tarjotaan tarvittaessa mahdollisuus vetäytymiseen ja pyritään peittämään rakettien äänet ja välke. Ulkoilut hoidetaan hyvissa ajoin ja pysytään itse rauhallisena. Jos mahdollista, koiran kanssa mennään rauhallisempaan paikkaan aaton ajaksi”, eläinlääkäri ohjeistaa.

Vapaan kaupan valmisteet, kuten koiraa tyynnyttävää feromonia sisältävät haihduttimet voivat auttaa, mutta varsinaisesta äänipelosta kärsivä koira tarvitsee usein lääkehoitoa lievittämään pelkoa ja ahdistusta.

Äänipelkojen hoito vaatii pitkäjänteisyyttä ja aikaa. Koiraa ei saa tahallaan viedä pelkoa aiheuttaviin tilanteisiin, esimerkiksi ampumaradalle, koska se pahentaa koiran stressiä ja voimakkaasti pelkäävä koira ei pysty enää oppimaan.

Omistajan tulee pysyä rauhallisena

Jos edessä on koiran ensimmäinen uudenvuoden aatto, avainasemassa on lemmikinomistajan normaali, rauhallinen käytös.

“Pennun kanssa ei mennä pahimpaan paukutteluaikaan ulos pissalle, vaan hoidetaan tarpeidenteko hyvissä ajoin. Sisällä kannattaa laittaa esimerkiksi musiikkia tai televisio päälle ja verhot kiinni peittämään ääniä ja välkettä.”

Jos pentu reagoi ääniin, se todennäköisesti hakeutuu omistajan luo. Jos omistaja käyttäytyy normaalisti eikä itse reagoi mitenkään, pentukin ymmärtää että reaktiota ei tarvita.

“Pentua ei tarvitse rauhoitella eikä ottaa syliin. Jos omistaja käyttäytyy hätääntyneesti tai hermostuneesti, pentu saa viestin, että paukkeesta pitää huolestua”, Linkohaka neuvoo.

Lähteenä käytetty myös Eläinklinikka Viksun nettisivujen artikkelia koiran äänipelosta.