Elämänkatsomusta metsämaalaisen silmin: ”Ei Kärmekallion tuulivoimahankkeelle”

Sastamalaan suunnitellut tuulivoimalat olisivat huomattavasti korkeampia kuin nämä Huittisten Pahkionvuorella pyörivät myllyt.

Me taajaman ulkopuolella asuvat ihmiset olemme niitä, jotka kannamme kortemme kekoon ekologisen ja luontorikkaan Sastamalan puolesta.

Monet meistä tahoillaan elävät vaatimatonta elämää. Samankaltaista elämää, jota vanhempamme ja isovanhempamme ovat aikonaan samoilla jalansijolla eläneet – toki pienin modernein vivahtein.
Emme kuluta paljon energiaa, luonnonvaroja tai kulutushyödykkeitä. Käymme pari kertaa viikossa lähikaupassa hakemassa elintarvikkeemme. Kompostoimme ja kierrätämme. Ehkä joskus, kun kumisaappaaseen tulee reikä tai televisio menee mykäksi, saatamme ajaa Poriin tai Tampereelle uusia etsimään. Ostoskeskuksista tai ihmisten paljoudesta emme nauti.

Jos meillä tulee talvella kotona kylmä, emme soita huoltoyhtiöön ja käske huoltomiehen vääntää kaukolämmön shunttia isommalle, vaan laitamme villasukat jalkaan ja lisäämme puita pesään. Puita, jotka olemme omalta tontiltamme kaataneet ja haloiksi halkoneet tai paikalliselta polttopuuyrittäjältä ostaneet.

Teemme tahoillamme töitä. Töitä, joilla tuomme veroeuroja Sastamalan kaupungin kirstuun. Suosimme paikallisia yrittäjiä ja käytämme vaihdantataloutta naapureiden ja kyläläisten kesken.
Jos meille tulee paha mieli, lähdemme luontoon. Siihen lähiluontoon, jossa monet ovat jo lapsesta oppineet kulkemaan. Me emme tarvitse valmiita reittejä, kun lähdemme retkeilemään.

Luontosuhde on meille todella tärkeä. Osa purkaa hektisessä nykyarjessa kertyneitä paineita tekemällä metsätöitä, osa kerää marjoja ja sieniä, osa metsästää ja osa vain kulkee ja ihmettelee.
Joku saattaa huutaa puille, ja pahan olon laannuttua istua kannon nokkaan ja kuunnella luonnon ääniä ja sen rauhoittavaa hiljaisuutta. Hetken istuttuaan palata kotiin ja aloittaa taas saman arkisen aherruksen ja puurtamisen.

Nämä asiat ovat monelle meille paikkakuntalaiselle tärkeitä.

Osa ihmisistä on jopa saattanut muuttaa kaupungista tänne maaseudulle nauttimaan juuri luonnon rauhasta ja hiljaisuudesta. He eivät ole voineet tulla tietoiseksi tuulivoimahankkeesta asuinpaikkaa valitessaan, koska aluetta ei ole kaavoitettu Pirkanmaan maakuntakaavaan tuulivoiman tuotantoalueeksi.
Osalla on ollut haaveita ja unelmia. Haaveita maatila- tai erämatkailuun keskittyvien yritysten perustamisesta. Nämä unelmat saattavat kyllä toteutua, mutta jossain aivan muualla, jos Kärmekallion tuulivoimahanke etenee maaliin saakka.

Osa meistä kasvattaa myös tulevia sukupolvia tai on kasvatustyönsa saanut jo päätökseen. Kasvatamme ihmisiä, jotka tulevat aikuisina myös maksamaan veroja ja kantamaan kortensa kekoon yhteisen hyvän puolesta täällä tai jossain muualla.

Ihmisiä, joille vanhemmat ja isovanhemmat opettavat näitä samoja arvoja, jotka heille vanhempansa ja isovanhempansa ovat opettaneet. Arvomaailmaan kuuluu elää toisia kunnioittaen. Olla nöyrä ja vaatimaton, mutta osata pitää myös itsensä ja toisten puolta tarvittaessa.Kunnioittaa omaa kotiseutua ja kunnioittaa luontoa ja omaa elinympäristöään.
Toivomme, että lapsemme ottaisivat omaan elämänkatsomukseensa tätä ohjausta jota pyrimme heille antamaan toki kasvaen yksilöinä oman tahtonsa mukaisesti.

Nyt Sastamalan kaupunki on toiminnallaan murskaamassa meidän haaveemme, unelmamme ja elinympäristömme, ovat ihmiset jättäneet remonttejaan kesken, kun eivät tiedä onko tulevaisuudessa koti enää asuinkelpoinen meluhaittojen takia. Lapsuudenkodeissaan asuvat ihmiset elävät pelossa, joutuvatko luopumaan kaikesta heille niin rakkaasta. Omasta kodistaan, jonka edelliset sukupolvet ovat heille rakentaneet.

Olenpa ollut yhteydessä henkilöön, joka oli tullut tuulivoimahankkeesta tietoiseksi etsiessään tonttia Pirkanmaalta. Lapsiperheen isään, joka on jo omassa kotikunnassaan joutunut myymään perheensä talon tuulivoimahankkeen seurauksena. Jo pelkillä aikeillaan kaupungilta saattoivat jäädä neljän henkilön tuottamat veroeurot saamatta.

Ja samalla todistetuksi tuli että Sastamalan strategian mukaista vetovoimaa hankkeella ei lisätty.
Tämä on meidän kotiseutumme ja meidän kylämme! Ihmiset joita tämä koskettaa, ovat meidän läheisiämme.

Ne Sastamalan kaupungin päättäjät, jotka eivät osaa asettua meidän näkökulmaamme, eivät voi tehdä meitä koskevaa päätöstä ja solmia kaavoitussopimusta tanskalaisyhtiön kanssa.

Kallioniemeläinen

  • Maalta

    Olipa niillä meidän esi-isillämme jo tuulivoima valjastettuna myllykäyttöön ja noita tuulimyllyjä suojellaan nyt… Ei tässä pyörää uusiksi keksitä. Ja nykyajan kuivurit taitavat olla maisemassa ainakin yhtä näkyviä ja äänekkäitä, mutta ei niistä kukaan valita…

  • Mettäläinen

    Kännykkätukiasemien mastoja on parin kilometrin välein maisemaa pilaamassa. Joko 5G-salaliittoteoriat menivät muodista, kun on pitänyt hakea somesta uusi kohde vastustettavaksi? Vieläpä sellainen kuin tuulivoima, jolla voitaisiin torjua ilmastonmuutosta. Talousmetsä on yhtäkkiä muuttunut korvaamattomaksi erämaaksi, vaikka meillä on Hornion laaja metsäalue, Ritajärven suojelualue ja valtatie 11 pohjoispuolella puolet Sastamalaa pelkkää metsää. Mutta kun tuulivoiman vastustaminen on trendikästä…

    • Hongisto

      Hyvin kirjoitettu Mettäläinen!

      Joku voisi välillä kirjoittaa tuulimyllyjen puolesta. Myllythän eivät suurinta osaa Sastamalaisista haittaa millään tasolla tai edes kiinnosta. Niistä on paljon hyötyjä kun ajatellaan muitakin kun vain itseä. Se on toki inhimillistä että harmittaa jos sattumalta joutuu vaikkapa muuttamaan sen vuoksi, että asuu niin lähellä. Onneksi tuollainen koskettaa vain harvoja. Joku valitettavasti monesti joutuu kärsimään jos rakennetaan vaikkapa rautatie, mutta kyllä se silti kannattaa tehdä yhteisen edun vuoksi. Asian/harmituksensa voisi myös tuoda ilmi niin että sanoo suoraan että itseä harmittaa kun sattui ikävästi omalle kohdalle, mutta ei niin että keksitään kaikenmoisia selityksiä kuten Mettäläinenkin kirjoitti. Ei se naapurin talousmetsä voi muuttua korvaamattomaksi erämaaksi juuri kun sinne kaavaillaan jotain tärkempää.

      Eikä myös saa puhua myllyjä vastaan kaikkien Sastamalaisten puolesta, koska monikaan ei todellisuudessa ole vastaan!

  • Likaista vihreää energiaa

    Voi Tapani,että sun salaliitoteoriasi on sitten hauska vitsi!
    Etkö parempaan pysty:)

    • Mettäläinen

      Vaikka et minulle kysymystäsi osoittanut, niin vinkkaan sinulle oikeaa, tutkittua tietoa aiheesta:

      https://www.tuulivoimayhdistys.fi/media/infraaani2017.pdf

      ”Kun yksilö olettaa tai uskoo lääkityksen, tai tuulivoimaloiden aiheuttaman infraäänen aiheuttavan oireita tai sairauksia, tämä voi aloittaa yksilön kohdalla prosessin, jossa hän alkaa tarkkailla oireita tai sairauksien merkkejä itsessään tai läheistensä
      parissa negatiivisten olettamusten tai uskomusten vahvistamiseksi. Negatiiviset odotukset ja uskomukset muuttuvat oirekokemuksiksi, koska
      kasvanut huomion kiinnittyminen kehoon aiheuttaa yleensä oirekokemuksien kasvamista, vaikka ne muuten jäisivät huomaamatta Tämän lisäksi kasvanut ahdistuneisuus itsessään aiheuttaa fysiologisen aktiivisuuden kasvua aiheuttaen oireita kuten suun kuivuminen ja sydämen sykkeen kasvu. Tällaisten ahdistuneisuuden ja ylivalppauden aiheuttamien
      oireiden yksilö voi tulkita johtuvan sairaudesta erityisesti silloin, jos koetut oireet ovat johdonmukaisia terveyshuolien kanssa.”

      ”On mahdollista, että henkilön vahva uskomus tuulivoimaloiden infraäänen olemassaolosta sekä esimerkiksi internetistä tai aktivisteilta saatu tieto tuulivoimaloiden infraäänen oletetuista terveyshaitoista voi aiheuttaa itseään ruokkivan psykofyysisen kierteen, joka voi johtaa pahimmillaan henkilön täydelliseen invalidisoitumiseen. Invalidilla henkilöllä tarkoitetaan sitä, että henkilöllä on vamman tai sairauden vuoksi alentunut työkyky.
      Lääketieteellisesti ei ole voitu osoittaa tuulivoimaloiden aiheuttaman infraäänen aiheuttavan ihmiselle terveysvaikutuksia. Sen sijaan on runsaasti tutkimustietoa siitä, että negatiiviset uskomukset ja odotukset voivat niitä aiheuttaa.”

      Tämä pätee moneen muuhunkin rakennetun ympäristön oletettuun haittaan, oli kyse radiomastoista, tuulivoimaloista tai korkeajännitelinjoista.

      • Hongisto

        Mettäläinen kirjoittaa taas asiaa! Lääkitys vaan kuntoon ja avoimin mielin kevääseen!

Kommentointi ei ole käytössä.