Työn alla toinen ”jättiläinen” – Pehulan puukoulun kunnostus etenee talkoovoimin

Keikyän Perikunnalla on menossa neljäs peräkkäinen talkoovuosi. ”Ei voi lopettaa, kun on vauhtiin päässyt”, tuumailee Markku Torpo.

”Täällä me työhullut olemme”, huutaa Keikyän Perikunnan Markku Torpo.

Hiomakoneen ääntä seuraamalla olisi tietysti myös voinut löytää etsimänsä.

Kävelen rappuset ylös Pehulan puukoulun toiseen kerrokseen. Tai oikeammin pitäisi puhua entisestä koulurakennuksesta, sillä opetuskäytössä tilat eivät ole olleet enää vähään aikaan. Sastamalan kaupungilta keikyäläisyhdistyksen omistukseen kiinteistö siirtyi viime keväänä – tuhannella eurolla.

Yläkerrassa puurtavat Torpon lisäksi jutuntekohetkellä Veli-Matti Haapala ja Pekka Huhtala sekä nimettömänä pysyttelevä naisihminen. Jälkimmäinen irrottaa tapettia seinästä ja miehet puuhaavat viereisessä huoneessa tulevan wc- ja suihkutilan kimpussa.

”Tästä yksiöstä tulee hieno. Ja meillä on vuokralainenkin jo tiedossa”, Torpo iloitsee.

Torpon mukaan yksiöstä on ollut kiinnostunut useampikin henkilö, myös rakennuksen kahdesta isommasta huoneistosta on tullut kyselyjä.

”Ihmisillä on ilmennyt enemmänkin halua palata juurilleen, joten olen kysellyt vapaita vuokra-asuntoja Facebookissa”, Torpo nauraa.

Pekka Huhtalalla ja Veli-Matti Haapalalla riittää työsarkaa.

Pala paikallishistoriaa kylän keskellä

Lokakuussa alkanut Pehulan puukoulun asuntojen korjaus etenee hitaasti mutta varmasti. Keskimäärin kuusi riippusiltatyömaan koulimaa talkoolaista, iältään seitsemänkympin molemmin puolin, tekee töitä yhteensä noin 150 tuntia viikossa.

Asuntoihin tehdään nykyaikaiset saniteettitilat. Vesi-, viemäri- ja ilmastointiputkistot uusitaan. Sähköt laitetaan uusiksi. Seinää puretaan ja rakennetaan. Pintaremonttiakin tarvitaan. Yksiön lisäksi yläkertaan tulee neljä huonetta ja keittiö kattava asunto, kolmio sijaitsee alakerrassa.

Keikyän Perikunnan talkoointo ei hiipunut riippusillan mittavaan korjausurakkaan. Itse asiassa idea puukoulun kunnostamisesta sai alkunsa, kun riippusillan tykötarpeita työstettiin puukoululla.

”Meitä alkoi säälittää rakennuksen tilanne. Tämä on hieno hirsirakenteinen kiinteistö ja pala paikallishistoriaa kylän keskellä.”

”Talkootouhu tarjoaa meille eläkeläisille ajankulua, ja rakennus on säilyttämisen arvoinen”, perustelevat Haapala ja Huhtala intoaan rakennusurakkaan.

”Tästä otimme vähän seinää pois, jotta keittiö olisi enemmän avomallia”, esittelee Torpo yläkerran isompaa asuntoa.

”Otimme tekoon toisen jättiläisen”

Rakennuksen alakerran käytävällä on vielä koulumaailman tuntua. Seinää koristaa iso Suomi-neito ja katossa roikkuvat planeetat. Yhden koululuokan ovessa kasvaa puu, jonka oksille on kirjoitettu lasten nimiä.

Luokkahuoneisiin on tarkoitus remontoida kokoontumis- ja juhlatilaa, ja vanhasta opettajainhuoneesta on tarkoitus tehdä yhdistysten oma kokoussoppi.

”Kyläläisten yhteinen olohuone, jossa sopii harjoittaa monenlaista toimintaa”, tiivistää Markku Torpo talkoolaisten idean.

Ja esteettömyys on tietysti tätä päivää. Toteutukseen etenee aikanaan invahissi ja invavessa.

Torpolla ja kumppaneilla on suunnitelmia myös kellarikerroksen varalle. Sinne remontoidaan kaksi saunaa vuokralaisten ja yhdistysten käyttöön.

”Kellariin sopisi myös vaikka bändien treenitila tai leffanurkkaus nuorille.”

Kunnostustöissä on Torpon mukaan päästy vauhtiin varoilla, jotka jäivät käyttämättä riippusiltaremontissa. Kotiseutuliiton mahdollisen avustuksen kohtalo ratkeaa maaliskuussa.

”Vielä on paljon tehtävää. Otimme tekoon toisen jättiläisen. Ensi kesänä toivottavasti saamme rakennuksen ulkopuolen maalattua. Sopii tulla hommiin, kyllä se maalisuti kokemattomammankin kädessä pysyy.”

Alakerrassa on vielä koululaisten askarruksia.
”Katsopas nyt, täällä pohjassakin näyttää siistiltä. Ei tämä huono rakennus ole lainkaan”, Markku Torpo selvittää.
Kellarikerrokseen hylätyt keinutuoli ja rummut. Tulevaisuudessa entinen koulurakennus on paikka monenmoiselle toiminnalle.
Näistä opetustauluista saisi vaikka näyttelyn, miettii Markku.
Keikyän Perikunta ry osti keväällä 2021 Sastamalan kaupungilta Pehulan puukoulun. Kauppahinta oli tuhat euroa. Lisäksi tontista solmittiin 30 vuoden vuokrasopimus 300 euron vuotuisella vuokralla. Pehulan puukoulu on rakennettu vuonna 1939. Hirsirakenteisessa talossa on noin 830 neliötä ja talo on liitetty kaukolämpöön.