Lumikuormat kasvussa – Hallien ja maneesien omistajien tarkkailtava kattorakenteitaan aktiivisesti

Lumikuorma on syytä poistaa paitsi ajoneuvojen myös rakennusten kattorakenteiden päältä. Kuva: Liikenneturva.

Isojen hallien ja maneesien ja erityisesti kuplahallien kattorakenteita kannattaa tarkkailla aktiivisesti lumikuorman varalta, SYKE ja Tukes muistuttavat. Rakennevirheet alkavat tyypillisesti ilmetä, kun maaston lumikuorma kasvaa noin 100 kiloon neliömetrillä. Kuplahallien osalta riskiraja on vain 50-60 kiloa, joka on noin 30 senttimetrin paksuinen lumikerros.

”Suurten hallien ja maneesien omistajilla on lakisääteinen velvollisuus tarkkailla aktiivisesti lumikuormaa ja rakennuksen kantavien rakenteiden kuntoa. Tarvittaessa on huolehdittava lumen poistosta katoilta ammattilaisten avulla. Nyrkkisääntönä on, että suuren hallin katolla oleva 50 senttimetrin lumikerros pitää poistaa ja kuplahallien katoilta 20-30 sentin kerros”, korostaa tutkija Harri Myllyniemi SYKEstä.

Viime vuosina useita PVC-katteisia halleja on romahtanut tai vaurioitunut pienempienkin lumikuormien takia kuin mille rakenteet on suunniteltu.

”Syynä ovat yleensä olleet puutteet rakenteiden kokonaisjäykistyksen suunnittelussa”, kertoo ylitarkastaja Petri Kulmala Tukesista.

Vesikaton kantavien rakenteiden suunnittelu- ja rakennusvirheet voivat aiheuttaa vakavia riskejä etenkin laajarunkoisissa halleissa kuten urheiluhalleissa, suurissa myymälöissä, ratsastusmaneeseissa sekä teollisuusyritysten ja maatalouden tuotanto- ja varastorakennuksissa.

Omakoti-, pari- ja rivitalot sekä kerrostalot eivät kuulu riskikohteisiin kattojen lumikuorman kestävyyden osalta. Kiinteistön omistajien tulee kuitenkin varmistaa, ettei katolta pääse putoamaan lunta tai jäätä ihmisten päälle. Pien- ja kerrostalojen katoille ei ole syytä mennä ilman kunnollisia turvavarusteita, jotta ei vaaranna omaa eikä sivullisten turvallisuutta.