Huittislaiset aluevaltuutetut uskovat yhteistyön voimaan – Huittisten puolta lähdetään pitämään puoluetaustasta riippumatta

Atte Hölttä, Niina Immonen ja Joonas Immonen valmistautuvat viemään tietoa Huittisista Satakunnan aluevaltuustoon.

Huittisten äänikuningattareksi aluevaaleissa noussut Niina Immonen (ps) on vielä maanantaiaamuna pyörällä päästään. Yöunet ovat jääneet vähiin, sillä ajatukset ovat pyörineet puhelimeen pitkin yötä kilahdelleissa onnitteluviesteissä. Liki 700 äänen jättipotti ja oman puolueen kolmas sija tuntuvat edelleen epätodelliselta.

”En todellakaan odottanut tällaista tulosta nollan euron vaalibudjetilla ja ilman minkäänlaista vaalityötä”, Niina huokaa hämmentyneenä.

Vaikka varsinkin viimeisen viikon aikana moni kertoi Immoselle antaneensa äänensä naiselle, ei hän uskaltanut missään vaiheessa uskoa omaan läpimenoonsa.

”Vaalivalvojaisia ei tietenkään olisi voinut tässä tilanteessa muutenkaan järjestää, mutta ihan tarkoituksella menin vielä sunnuntaiksi tekemään koronajäljitystä, ettei koko tulosta tarvitsisi edes miettiä.”

Ennakkoäänten tultua tulosseuranta oli kuitenkin pakko aloittaa. Varsin nopeasti alkoi vahvistua, että Immonen tulisi valituksi.

Poika aiheutti enemmän jännitystä

Jännitystä Immosen perheessä riitti kuitenkin pitkälle iltaan, sillä keskustan riveissä ehdolla olleen Niinan pojan, Joonas Immosen tilanne oli ennakkoäänten jälkeen kutkuttavin mahdollinen, hän oli kiinni viimeisessä valtuustopaikassa.

”Uskalsin tuulettaa vasta kun kaikki äänet oli laskettu, vaikka nousin lopulta listan puoliväliin valittujen joukossa”, Joonas kertoo.

Myös Joonakselle lopullinen äänimäärä oli iloinen yllätys, vaikka toisin kuin äitinsä, hän oli tehnyt tietoisesti paljon töitä valtuustopaikan eteen.

”Hienoa, että löytyi niin paljon ihmisiä, joita teemani lähipalveluiden säilyttämisestä puhutteli.”

Hämmästystä oli ilmassa myös Atte Höltän (kok) kotisohvalla, mistä mies seurasi vaalituloksia.

”Tavoitteeni oli varasija ja sitä kautta lautakuntapaikka. En osannut aavistaa, että uutena ja tuoreena ehdokkaana keräisin näin paljon kannatusta”, ensimmäistä kertaa edellisissä kuntavaaleissa ehdolla ollut Hölttä kertoo.

Joonaksen tavoin myös Atte uskoo selkeän ja ytimekkään sanomansa puhutelleen äänestäjiä.

”Valitsin linjan, että lähden vaaleihin selkeillä teemoilla, joista ykkönen oli sähköisten palveluiden vahvistaminen. Toki minulla oli puolellani varmasti myös ammattini”, lääkärinä työskentelevä Hölttä sanoo.

Aluevaltuusto on Atte Höltälle ensimmäinen luottamustoimi. Niina ja Joonas Immonen ovat mukana myös Huittisten kaupunginvaltuustossa.

Yhteistyötä puoluetaustasta riippumatta

Kaikki valitut olivat positiivisesti yllättyneitä, että Huittisista pääsi aluevaltuustoon lopulta kolme edustajaa.

”On hieno lähteä yhdessä tekemään töitä koko Satakunnan ja erityisesti huittislaisten eteen. Huittislaiset tekivät fiksuja valintoja, sillä kolme edustajaa tämän kokoiselta paikkakunnalta on hyvä luku. Äänten keskittyminen omaan kuntaan osoittaa, että täällä osataan ajatella edunvalvonnan päälle ja halutaan edustajia istumaan niihin pöytiin, joissa päätöksiä tehdään”, Joonas Immonen sanoo.

Hölttä uskoo, että aluevaltuutetut lähtevät puhaltamaan tiiviisti yhteen hiileen puoluetaustasta riippumatta.

”Vaikka pienetkin paikkakunnat saivat hyvin edustajia, Porilla ja Raumalla on valtuustossa selkeä enemmistö. Meidän kolmen pitää tehdä tiivistä yhteistyötä, jotta saamme pidettyä riittävästi esimerkiksi Huittisten terveyskeskuksen puolia.”

Huittisten asioista päätettäessä äiti ja poika Immonen ovat toisinaan olleet hyvinkin äärilaidoilla. Niina Immonen uskoo, että aluevaltuustossa kaksikko tulee vetämään köyttä enemmän samaan suuntaan.

”Uskon, että meillä on hyvä kolmikko, jossa on paljon erilaisia näkökulmia, mutta myös selvästi yhteisiä päämääriä.”

Koska aluevaltuuston tarkoitus on rakentaa yhteistyöllä koko Satakuntaa, tuo luottamustoimi tullessaan varmasti myös paljon maakuntamatkailua.

”Eihän minulla ole tällä hetkellä juuri mitään tietoa esimerkiksi siitä, millainen kunta Siikainen on. Avoimin mielin pitää siis lähteä tutustumaan koko maakuntaan, jotta osaan tehdä päätöksiä koko Satakunnan kannalta”, Hölttä pohtii.