”Tuulivoimalat ovat aikamme tuote ja ilmiö” – Millaisen kannan ottaa Sastamala?

Sastamalassa keskustellaan tuulivoimasta ensi viikolla. Kuvituskuva.

”Hyvä että tuulivoimarakentamisen periaatteita käydään laajasti läpi ja kuullaan kuntalaisten mielipiteitä asiasta”, sanoo Sastamalan kaupungin maankäyttöjohtaja Ilmari Mattila, jota tuulivoimarakentamiseen selvittelyt ja asiaan perehtyminen ovat työllistäneet viime aikoina.

Sastamalassa ympäristölautakunta on jättänyt Kärmekallion tuulivoimapuiston kaavoitussopimuksen pöydälle lisäselvityksiä varten jo pariin otteeseen. Jo ennen edellistä kokousta todettiin, että tuulivoimakaavoituksen periaatteet Sastamalassa tulee määritellä ennen sopimuksen jatkokäsittelyä.

Tuulivoimarakentamisen periaatteista halutaan nyt valtuuston linjaus. Mattila näkee tärkeimpinä linjattavina asioina voimaloiden etäisyyden ja melurajojen määrittämisen suhteessa asutukseen.

Suomessa vireillä useita hankkeita

Julkisuudessa on käyty keskustelua myös siitä, millaisille alueille tuulivoimaa ylipäänsä olisi suotavaa rakentaa ja mihin ei.

Mattilan mukaan maakuntakaavassa on osoitettu tarkoitukseen soveltuvia potentiaalisia alueita ja ne sijoittuvat Keikyän ympäristöön.

”Ne sijoittuvat metsäalueille kuten nyt vireillä oleva Kärmekallion alue. Maisemahaitat ovat selvästi pienempiä näillä metsäisillä alueilla. Tuulivoimaloita ei pitäisi sijoittaa avoimille alueille tai niiden läheisyyteen”, Mattila sanoo.

Vuoden 2021 lopussa Suomessa oli yhteensä 962 toiminnassa olevaa tuulivoimalaa. Suomen Tuulivoimayhdistyksen mukaan uusia voimaloita rakennettiin viime vuoden aikana 141 kappaletta ympäri Suomea.

”Uusia hankkeita on Suomessa vireillä ainakin 5000 voimalan rakentamiseksi. Ne ovat aikamme tuote ja ilmiö”, Mattila sanoo.

On vaikutuksia ja toisia vaikutuksia

Hän ei halua ottaa kantaa siihen, pitäisikö Sastamalaan toteuttaa tuulivoimaa vai ei. Nyt on selvitetty millä periaatteilla tuulivoimarakentaminen voisi Sastamalassa olla mahdollista ja miten haittoja voitaisiin vähentää.

”Päätösten tekeminen on sitten päättäjien tehtävä. Mutta ymmärrän, että tuulivoimarakentamisesta on erilaisia näkemyksiä. Toisaalta tuulivoimaloilla on vaikutuksia hiilijalanjälkeen ja kunnan elinvoimaan, toisaalta ne muuttavat ympäristöä ja tuttua maisemaa.”

Mattilan mukaan voimaloiden melua ja välkettä pystytään nykyään melko hyvin eliminoimaan, mutta maisemallisia vaikutuksia syntyy.

Tuulivoimarakentaminen on ensi viikolla tapetilla Sastamalassa, sillä sekä Kärmekallion tuulivoimahankkeen taustalla vaikuttavat yritykset että Sastamalan kaupunki järjestävät aiheesta info- ja keskustelutilaisuudet. Kuntalaisilla on mahdollisuus kysyä ja kommentoida.

Eurowind Energy Oy:n ja PT-Windpower Oy:n infotilaisuus tapahtuu Teamsin kautta maanantaina 31. tammikuuta kello 17 – 18.30. Tilaisuuteen pääsee vapaasti osallistumaan tämän linkin kautta.

Sastamalan kaupungin järjestämä Teams-tilaisuus on torstaina 3. helmikuuta kello 17 alkaen. Siihen pääset tästä. Tilaisuudessa ovat mukana kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pertti Hakanen, kaupunginjohtaja Jarkko Malmberg sekä maankäyttöjohtaja Ilmari Mattila.

  • Annukka Nummela

    Minne unohtui maininta terveysvaikutuksista kirjoituksesta? Onko se vähäpätöinen asia? Maanomistajien oikeus määrätä omaisuudestaan?

    Ja tärkeä on tietää miten yritys hoitaa kierrätyksen? Miten on raha tähän suunnattu? Ettei maanomistaja tai kunta joudu niitä maksamaan.

    Esim Suodenniemellä minne samainen yritys on rakentamassa 3 valtavaa tuulivoimalaa, lähalueella ei ole maksettu mitään haittakorvauksia. Ei vaikka asuntoja on alle 1 km päässä! Ei ole maksettu kiinteistön arvon alenemisesta. Yritys käärii mielettömät voitot mutta valituksia asiasta tehneet kärsijät ei saa pennin kunaa. Kaikki haitat kaatuu heidän niskaan. Yksi pieni pulju pilaa Suodenniemen kauniit maisemat! Miettikää, läheiselle mökille EI saa edes lipputankoa pystyttää mutta reilun kilometrin päähän saa tulle yli 300m korkea tuulivoimala! Missä näissä päätöksissä on järki!

    Jos joku valtuutettu on sitä mieltä että kuka vaan voi tulla ja turmella kotirauhan, terveyden, maisemat, haitat luonnolle ja eläimille niin kannattaisi alkaa miettiä pikku hiljaa asukkaiden oikeuksia, terveyttä ja viihtyvyyttä paikkakunnalla. Tämä koskettaa kymmeniä jopa satoja asukkaita jotka joutuvat alueilla asumaan. Korvat nyt hörölle!

    Raha pitäisi olla myös keskustelussa. Numeroina esitetty laskelmat, miten Sastamalan kaupunki hyötyy ja miten asukkaat hyötyvät. Asukkaidenhan tässä pitää hyötyä kun haitat ovat jatkuvasti nähtävissä ja joidenkin koettavissa 24/7. Jos näitä ei osaa kukaan laskea niin ei ole oikein että tätä prosessia jatketaan. Piilotella ei asioita saa. Kaikki tulee aina ennemmin tai myöhemmin julkisuuteen. Nyt toivon kaupungilta avoimuutta. Luvut esiin!

    Näkyvyyttä valtuutettujen äänestyskäyttäytyminen tulee saamaan. Jyvät erottuvat akanoista, kenelle valtuutetulle on mikäkin tärkeää. Onko esim. pakkolunastus valtuutetulle helppo päättää, se nähdään pian!

    Suomen perustuslaissa säädetään jokaiselle oikeus kotirauhaan, terveelliseen elinympäristöön ja valitsemansa elinkeinon harjoittamiseen, sekä mahdollisuus vaikuttaa elinympäristöään koskevaan päätöksentekoon. Toisaalta vastuu luonnosta ja sen monimuotoisuudesta kuuluu kaikille, myös tuulivoimaa rakentaville yhtiöille ja päätöksiä tekeville viranomaisille niin kunnissa, hyvinvointialueilla kuin valtakunnan tasollakin.

    • Mettäläinen

      Jos sinulle ei kelpaa saasteeton tuulivoima, mitä vaihtoehtoista energiatuotantomuotoa haluat tilalle?
      1.Kaadetaan nuo tuulivoimapuistolle aiotut metsät polttoaineeksi polttolaitoksiin.
      2. Rakennetaan venäläinen ydinvoimala ja maksetaan moninkertaista sähkönhintaa, kunnes se saadaan tuotantoon.
      3. Padotaan loputkin joet vesivoimalle ja rakennetaan voimalaitoksia varten joka maakuntaan kymmenien neliökilometrien tekoaltaita.
      4. Lopetetaan yksityinen sähkön käyttö, jotta sitä riittää teollisuuden uusiin tuotantotekniikoihin korvaamaan hiiltä.
      5. Sinun oma energiantuotantotapasi. Mikä?

      • Annukka Nummela

        Eipä ole 100% saateetonta! Kun puolustelet niin kerro miten Suomessa voimalat kierrätetään? Ai perskule, ne viedään ulkomaille mistä ne on tänne tuotukin. Saasteetonta kuljettamista 😉
        Mites talvella kun ei tuule ja on piruksiin pakkasta? Taputellaanko käsiä yhteen ja pompitaan paikoillaan kun on kylmä. Tuulivoima ei ole vastaus kaikkeen kuten varmaan tiedät.

        Tuulivoima-kansalaisyhdistyksen sivulta:
        “Yleisesti tunnettujen tuulivoimaloiden haittojen lisäksi niiden pienen sähköntuotannon (30 % nimellistehosta) aikaansaamiseksi tarvitaan erittäin suuria määriä fossiilista energiaa voimaloiden valmistuksessa, pystytyksessä ja kuljetuksissa. Betonin, teräksen ja lujitemuovin hiilijalanjälki ei tule neutraaliksi tuulivoimalan elinkaaren aikana. Jokaisessa tuulimyllyssä on säännöllisesti vaihdettavaa öljyä ja voiteluaineita n. 3 000 litraa. Lisäksi tuulivoimalan turbiinissa on n. 150 litraa vesi-glykoli-seosta jäähdytysaineena. Puhtaan glykolin tappava annos ihmiselle on 50 ml.

        Tuulivoimalassa on 200-300 m laparakenteita, mikä tarkoittaa 30-50 tonnia lujitemuovia, siinä hartsin osuus on 15-20 tonnia. Hartsin valmistamiseen tarvitaan öljyä. Näiden kertamuovisten komposiittijätteiden romuttamista ja kierrätystä ei ole vielä pystytty ratkaisemaan. Suomen ainoa ongelmajätelaitoskaan ei voi ottaa vastaan lapoja. Suomen tuulivoimayhdistys on ilmoittanut, että lavoista voidaan tehdä taide-esineitä!

        Aikanaan tuulivoimaloiden suuren mittakaavan romutus tulee vaatimaan fossiilisen energian käyttöä. Tuulivoima ei näytä olevankaan uusiutuvaa energiaa ja kestävää kehitystä.

        Tuulivoimaa koskevat vanhentuneet lait ja määräykset olisi kiireellisesti uusittava vastaamaan nykytilaa, kun myllyjen koko on kasvamassa 300 m korkeiksi 10 MW:n jättirakennelmiksi. Kun ympäristölupa, jossa määritellään myös hiilijalanjälki, saadaan pakolliseksi, niin totuus tuulivoimasta paljastuu.”

        Ei pidä unohtaa myöskään hiilinielujen vähenemistä tuulivoimaloiden rakennuspaikoilla.

        Vastustan sitä kun RÖYHKEÄSTI rakennetaan lähelle taajamia ja asutuksien viereen vaikka tiedetään asuntojen arvojen alenemisesta, terveys- ja meluhaitoista ja kauniiden kulttuurimaisemien pilaamisesta. Törkeintä on pakkolunastukset. Ollaan niin jeesuksia että kajotaan pakolla toisen omaisuuteen.

        Lakia pitäisi muuttaa. Ei tuulivoimaloita alle 3km päähän asutuksista. Puolueettomat tahot tekemään melu – ja välkemittaukset.

        Ei tuulivoima alueen asukkaita autuaaksi tee, omistajat kylläkin.

        Tehdään puretuista tuulimyllyistä taide-esineitä. Sastamalan Opistoon kurssi : Tuulimyllynlavasta lehtiharavaksi 😉 Tässähän oltasiin ratkaistu jo osa ongelmaa.

      • JaniR

        Ai saasteetonta, tietäisit vaan kuinka paljon luontoa tuhotaan että saadaan tuulivoimalan osat valmistettua. Ai niin ei sen oo väliä kunhan se ei tapahdu Suomessa.

  • Mettäläinen

    Kysyin, mikä on sinun vaihtoehtosi energiatuotannon vajeen paikkaamiseksi. Et osannut vastata.
    Käyttämäsi tuulivoiman vastaiset argumentit ovat sangen yksisilmäisiä, keksittyjä ja vanhentuneita, mutta ymmärrän, että uusi tieto ei kelpaa, kun se vaatisi asennemuutosta.
    Glykolia on jokaisen auton moottorin tai akuston jäähdytysjärjestelmässä useampi litra. Miten se muuttuu vaarallisemmaksi kiinteässä asennuksessa voimalassa, joka ei edes törmäile tiellä kuten autot?
    Myytti talvella ei tuule: https://tuulivoimayhdistys.fi/tietoa-tuulivoimasta-2/myytille-kyytia/myytti-1-talvella-ei-tuule
    Myytti tuulivoimalan lavoista:
    https://tuulivoimayhdistys.fi/tietoa-tuulivoimasta-2/myytille-kyytia/tuulivoimaloiden-lavat-ovat-ongelmajatetta

    • Annukka Nummela

      En ole missään vastustanut 100% tuulivoimaa.
      Luotettavilta sivuilta löytyy tietoa kun viitsii lukea. Sellaista tietoa mikä on täysin puolueetonta, eikä tuulivoimamyönteisen lobbariyrityksen ns tietoa.

      Monta kuntaa on jo lopettanut tuulivoiman ajamisen alueelleen kun sitä vastustetaan ja siihen on järkevät syyt. Se ei kunnan taloutta pelasta. Laita tähän euromäärä mitä nämäkin voimalat tuottavat Sastamalan kaupungin asukasta kohden. Saadaan pohtia onko se sen arvoista.

      Suomessa on korpialueita ja merialueita minne voi tuulivoimaa pystyttää. Mutta se ei kelpaa koska kustannukset tuulivoimaloiden rakentamisessa kasvaa, eli tarkoittaa yritykselle rahan menoa. Ahneus ja helppous on yritykselle se tärkein. Ei alueen asukkaat, ei luonto tai muukaan. Tämä nähtiin jo Suodenniemen hankkeessa joka valmisteltiin asukkailta lähes piilossa. Suodenniemellä asiasta tullaan vielä keskustelemaan kun asukkaat tajuaa kuinka valtavia ne tuulivoimalat on. Pilaavat totaalisesti keskustan maisemat. Saattavat pilata pohjavedetkin. Saatikka lähiasukkaiden kotirauhan. Päätöksenteossa asukkaiden viihtyvyys on tärkeää. Asukkaathan tuo veroeuroja ja ostavat paikallisia palveluita. Ei saisi olla niin että joku tanskalainen yritys ja suodenniemeläinen perhe rahan ahneuksissaan pilaa kokonaisen kylän kulttuurimaisemat, tuulivoima-alueella asuvien perheiden kotirauhan. terveyden ja luontoa. Miten kaupunkimme päättäjät ovat näin puusilmiä. Mitä he ovat asiasta kostuneet. Muistetaan ihmisläheiset päätökset sitten eduskuntavaalien aikaan 🙂

      Jospa yritykset miettisivät strategiansa uudelleen ja etsisivät paikkoja missä voimalat eivät asukkaita häiritse eikä uhkaa heidän omaisuuttaan ja terveyttään.
      Ehkä voisi olla vähemmän vastustusta.
      Mietihän. Älä mieti rahan kautta vaan ihmisten, luonnon ja arvokkaiden kulttuurimaisemien, jos ne sinulle merkitsevät jotain.

Kommentointi ei ole käytössä.