Ikävää ja jopa vähän yllättävää. Näin kuvailee tuulivoimayhtiö Eurowind Energyn maajohtaja Tuuli Vapaavuori-Vartiainen Kärmekalliolle kaavaillun tuulivoimalapuiston saamaa vastustusta Sastamalassa.
Maanantaina etäyhteyden välityksellä pidetyssä infotilaisuudessa maajohtaja uumoili vastustuksen johtuvan siitä olettamuksesta, että hanketta olisi viety eteenpäin jotenkin salassa. Tämä ei hänen mukaansa pidä lainkaan paikkaansa. Hankkeesta ei ole tiedotettu, sillä se on vielä hyvin alkuvaiheessa. Noin 60 osallistujaa keränneellä infotilaisuudella pyrittiin hälventämään syntyneitä ennakkoluuloja.
”Myllyjä varten tarvittavat maanvuokrasopimukset on allekirjoitettu ja lupaa tuulivoimaloille haettu puolustusvoimilta. Vielä ei kuitenkaan ole tietoa, hyväksyykö se hankkeen.”
Puolustusvoimien hyväksyntä tarvitaan, sillä merkittävin ja laaja-alaisin tuulivoimaloista aiheutuva vaikutus kohdistuu sen aluevalvonnassa käyttämiin sensorijärjestelmiin.
Kesken ovat myös neuvottelut kaavoitussopimuksesta Sastamalan kaupungin kanssa.
”Vaikka annettaisiin mahdollisuus kaavoittaa tuulivoimapuisto, ei vielä sekään varmista hankkeen etenemistä maaliin. Sen jälkeen on vielä tehtävä muun muassa mittavat luontoselvitykset”, maajohtaja kertasi vaiheita.
Kahden kilometrin etäisyys ei ole realismia
Sastamalan Myllymaan, Hongistonmaan ja Kiimajärven kylien muodostamaan kolmioon ollaan suunnittelemassa seitsemää tuulimyllyä Eurowind Energy Oy:n ja sen suodenniemeläisen yhteistyökumppani PT-Windpower Oy:n toimesta.
Vapaavuori-Vartiaisen mukaan myllyt olisivat korkeintaan 270 metriä korkeita ja teholtaan 6-7 megawattia.
”Ne, mitä nyt on suunniteltu, olisivat 250 metriä korkeita. Korkeus on ilmoitettu yläkanttiin, sillä emme halua huijata, vähätellä tai liioitella kun hankkeesta kerrotaan”, maajohtaja totesi.
Tuulimyllyjen etäisyys asutukseen olisi vähintään 1 kilometrin verran, mikä herätti kysymyksiä tilaisuuteen osallistuneissa. Yleisöstä esitettiin muun muassa, että suunniteltu kilometrin etäisyys lähimpiin asuintaloihin olisi pienempi kuin muualla Suomessa on käytössä.
”Etäisyys on ihan tavan mukainen, ja joissain paikoissa käytetään lyhempääkin, esimerkiksi 600 metrin etäisyyttä. Toki tähtäämme siihen, että mitä pidempi etäisyys, sen parempi.”
Sen sijaan alueen asukkaiden adressissa vaatima kahden kilometrin etäisyys asutukseen ei maajohtajan mukaan ole realistinen. Samoilla linjoilla oli tilaisuuteen osallistuneen PT-Windpowerin Bruuno Tuori.
”Kahden kilometrin suojaetäisyydellä tuulivoimaloita ei saisi sijoitettua juuri mihinkään.”
Myllyjen melutaso ulkona on päiväaikaan 45 desibeliä ja yöllä 40 desibeliä. Nämä vaatimukset täyttyvät jo 600-800 metrin etäisyydellä tuulivoimaloista.
”Isommat myllyt eivät tarkoita isompaa ääntä. Uudemmat laitteet ovat aina myös hiljaisempia”, maajohtaja korosti.
Tuulimyllyt toisivat tullessaan kiinteistöveroja Sastamalaan. Vapaavuori-Vartiaisen esittämän arvion mukaan ensimmäisenä vuonna verotuotto olisi noin 37 000 euroa per mylly.
”Ei syytä pimittää mitään”
Tilaisuudessa nousivat esiin myös tuulimyllyjen mahdollinen käyttöikä sekä se, kuka maksaa aikanaan myllyjen purun ja tonttien siistimisen. Tuuli Vapaavuori-Vartiainen sanoi laskennallisen käyttöiän olevan nyt noin 25-30 vuotta. Purusta ja siistimisestä vastaa Eurowind Energy, sopimusten mukaisesti.
”Stena recyclingin mukaan siivet voidaan kierrättää 70-100 prosenttisesti. Torneista pystyy kierrättämään melkein kaiken. Tästä syystä meidän intressimme on, että myllyt puretaan asianmukaisesti, sillä osilla on meille arvoa.”
Väitteeseen, jonka mukaan hankkeesta ei ole annettu tarpeeksi tietoa, maajohtaja Tuuli Vapaavuori-Vartiainen vastasi toteamalla, ettei tarkkaa tietoa yksinkertaisesti vielä ole. Hänen mukaansa tässä tapauksessa on parempi, ettei julkisuuteen anneta epämääräisiä tietoja.
”Se olisi epärehellistä, kun ei ole vielä varmuutta. Olisi väärin esittää yleisölle esimerkiksi jonkinlainen kartta, kun fakta on se, että myllyt voivat siirtyä vaikka 200 metrin päähän alkuperäisistä suunnitelmista.”
Vapaavuori-Vartainen vakuutti, että heti kun tietoa tulee, sitä myös annetaan.
”Meillä ei ole mitään syytä pimittää mitään, koska päätäntävalta hankkeessa on lopulta kunnalla ja teillä asukkailla.”
Tilaisuuden päätteeksi Tuuli Vapaavuori-Vartiainen toivoi, että vastustuksen sijaan sastamalalaiset voisivat olla jopa ylpeitä siitä, että ovat edelläkävijöitä ja siirtymässä kohti hiilineutraalia Suomea.
Eurowind Energy
- Vuonna 2006 perustettu tanskalaisyhtiö, jolla on 220 työntekijää 14 eri maassa.
- Liikevaihto 130 miljoonaa euroa, tulos verojen jälkeen 15 miljoonaa.
- Eurowind Energy as:n tytäryhtiö, jonka emoyhtiö omistaa sataprosenttisesti.
- Omistaa rakentamansa tuulivoimalat ja myy niiden tuottamaa sähköä.
- Omistaa ja operoi noin puolet Suomen tuulivoimalatehoista, joita on noin 3000 Mw.
No kyllähän sen jo tiesi, että muutoma kitisijä hidastaa hanketta. Ihan sama, mitä uutta suunnitellaan niin joku perushankala sitä vastustaa.
Niin, me olemme pian täysin tuontisähkön varassa kun jokaisessa niemennotkossa ihmiset russuttaa kun tuulimylly tulee pilaamaan kesäaamun kahvihetkeä jossain peräkorvenmaassa ja/tai se uljas suo öttiäisineen (jossa oikeasti käy kourallinen ihmisiä joista osa eksyneitä) nyt vähän saa siipeensä.
Eikä se suo mitään siipeensä saa, ei tuulimyllyjä suolle rakenneta. Lisäksi alueen kaikki suot ovat ojitettuja, niillä ei mitään ihmeempää luontoarvoa ole -tavallisia soita joita Suomi on pullollaan. Emkä siellä marjareissuilla ja muutenkin käydessäni ole yhteenkään ihmiseen törmännyt. Alue on täysin metsätalousaluetta teineen ja linjoineen, tosi sopiva tuulimyllyille. Oletan että asiaa vastustaa muutama peruspränkkä, me muut toivotamme myllyt tervetulleiksi.
Meidän pitäisi kaikin tavoin edistää kotimaisen energian tuotantoa, jotta emme olisi ulkoa tuodun energian varassa ja sen tuottajien kiristettävissä. Onhan jo nähty, että esimerkiksi Saksa on venäläisen maakaasun vuoksi jättänyt Ukrainan tuetta. Venäjä voi katkaista kaasun virtauksen mutta ei tuulta. Tässä ei ole VKK Valta Kuuluu Kremlille -puolueista ja nimbyilijöistä kuin haittaa.
Juuri näin! Kotimainen energiatuotanto mahdollisimman korkeaksi!
Onhan tämä aika erikoista.
Vuokrasopimuksia tehty ja lupia haettu mutta eivät ole mitään vielä valmistelleet. Minä ymmärrän kyllä asian ihan toisin. Vuokrasopimuksilla oli kiire ettei mielipiteet vaikuttaisi niihin. Tällläsellä asioiden vääristelylläkin tulee ikävä fiilis koko asiasta.
Saksassa tuulivoimaa jo vastustetaan. Tuulivoimala-alueita puretaan. Siellä kadutaan päätöstä ajaa ydinvoima alas. Saksasta tulee ongelmainen riippakivi EU:lle kaasuputkensa takia.
Teollisuusvoimaloiden omistajat ja lobbarit ovat soitelleet jo pitemmän aikaa kaupunkimme päättäjille ns esitelläkseen asiaa. Kaikki sen tietävät että kyse on väsyttämisessä jos huomaavat että on hivenenkin negatiivinen asenne projektia kohtaan.
Suodenniemeläisten asukkaiden valitukset oikeudessa kumottiin vähättelevillä väitteillä. Siinä ei ollut vuoropuhelua vaan Tuorien taholta sanelua. Kaupunki peesasi. Se oli järkyttävää vähättelyä ihmisten hädästä kun kodin ja maan arvo laskee, melu lisääntyy ja saattaa tulla terveyshaittoja. Nämä kaikki asiakirjat voi tilata kaupungin kirjaamosta.
Sastamalan kaupungille jäi vastuu vanhasta kaatopaikasta Suodenniemen Kortekallion teollisuusvoima-alueella. Jos se tulee tulevaisuudessa siivottavaksi niin ei puhuta kymmenistä tuhansista vaan sadoista tuhansista. Riittääkö sekään. (Nokian kaatopaikan siivous oli 2,5 miljoonaa.) Siis kustannuksista Sastamalan kaupungille! Meille veronmaksajille. Huolestuttaa kun teollisuusvoimala pystytetään ihan tähän vanhan kaatopaikan läheisyyteen että vaikuttaako se tärinällään epäpuhtauksien ja myrkkyjen valumiseen pohjaveteen. Siis tämä pohjavesialue on Hyynilän laaja pohjavesialue josta taitaa tulla Vammalaankin vettä. Tuori käärii voittoja ja Sastamalan kaupunki saattaa joutua siivouslystin maksamaan. Järjetön päätös.
Nostan Suodenniemen asiaa siksi esille että ihmiset tajuaisivat että asioissa on aina kaksi puolta. Ja on viisasta tarkastella jo toteutuneita projekteja tai vaiheessa olevia. Niistä voi ottaa opiksi.
Kohta alkaa poliitikkojen toitotus facebookissa että nyt tulee rahaa! Avatkaa ovet ja ikkunat. Paljonko se on per asukas? Miten se vaikuttaa per asukas? Pieneneekö summa vuosien kuluessa? Miten se vaikuttaa kauniiseen kulttuurimaisemaan? Ihmisten terveyteen? Asukasviihtyvyyteen? Miten kierrätyksestä sovitaan että vastuu ei jää kaupungille? Nämä samaiset tyypit juuri ovat kuntavaalien ja aluevaalien alla luvanneet asukkaille kaikkea hyvää ja olla rehellinen luottamuksen arvoinen. Miltä asukkaasta tuntuu jos teollisuusvoimala tulee 1 km päähän talosta ja se ”hyvä mukavia postaileva tyyppi” on sen siihen veren maku suussa ajanut.
Nämä teollisuusvoimalat eivät tule näiden päättäjien tontille. Jokainen päättäjä voi ilmoittautua julkisesti asiasta esimerkkinä jos olen väärässä. Tästä olisi kiva saada lehtijuttu. Haluaisiko päättäjät itse tuulivoimalan tontilleen? Jos ei niin miksi ei. Vastauksena ei riittäisi ei minulla ole maata.
Näyttämöllä tapahtuu vaikka esirippu ei ole vielä auennut. Katsotaan torstain kaupungin järjestämä info, onko se faktaa numeroiden kera vai ympäripyöreätä sitä itteensä. Kauniit sanat eivät nyt riitä.
Puolueeton taho tekemään mittaukset ja havainnekuvat. Ei se tuulivoimaa lobbaava yritys jota Tuori käyttää. Tämän kaupunki on mielestäni velkaa Kärmekallion alueen asukkaille.
Kehotan kaikkia miettimään omilla aivoilla mitä jätät tuleville sukupolville. 30 vuotta on pitkä aika.
Saattaa tulla terveyshaittoja? Entä hiili- ja ydinvoimalat, eikö niistä saata tulla terveyshaittoja?
Mitä merkitystä kokonaiskuvassa on sillä että muutaman kiinteistön arvo saattaa laskea? Ei yhtään mitään. Ei ekologisesta ja kauniista tuulivoimasta tule huonoa vain sen vuoksi että muutamalle ihmiselle saattaa tulla haittoja. Jos haitat on kovin suuria voi muuttaa kauemmas. Monihan on muuttanut kun kodin lähelle on tullut tukiasema, osa on vain alkanut käyttää foliohattua. Aina joku valittaa, ihan periaatteen vuoksi.
Ne tuulimyllyt siellä korvessa eivät edes näy arjessa suurimmalle osalle Sastamalan asukkaista. Turha panikoida ja lietsoa vihaa sen vuoksi että joku korpimökki altistuu 40db äänelle. Taitaa moni astianpesukone pitää kovempaa ääntä.
Mitä merkitystä sillä on että voimalat eivät tule päättäjien tontille. Sehän on hyvin todennäköistä että ei tule. Eihän ne tule monen muunkaan tontille, kun ei siellä korvessa ole montaa tonttia! Sekö nyt tekee päättäjistä pahoja kun eivät sattumalta asu siellä perämetsässä? Hiukan järkeä tähän turhaan syyllistämiseen.
Tosiaan kannattaa miettiä mitä tuleville sukupolville jättää! Tuulivoima on paljon parempi kuin esimerkiksi ydinvoima, ei niitä voi edes verrata! Onneksi suurin osa Sastamalan asukkaista on fiksuja ja toivottaa ekologisen tuulivoiman tervetulleeksi!
Mahdarko olla Mikko.N joka omistaa 52-loppuisen kiinteistön. Oma taloudellinen etusi perustelee näkökantasi.
Väite, että ”tuulivoima on paljon parempi kuin esimerkiksi ydinvoima, ei niitä voi edes verrata!” on kummallinen. Miksi tuulivoima on parempi?
Siksikö, että se ei tuota mitään heikkotuulisella tai tyynellä säällä ja yleensäkin huomattavasti vaihtelevalla teholla? Vai siksikö, että sen tuottamiseen rakennetaan myllyjä tököttämään maisemaan ja repimään rakennettavalla tiestöllä ja muulla infralla metsät piloille?
Vai siksikö, että tuulivoima tuottaan tätä kirjoittaessani noin 10% sähköä verrattuna ydinvoimaan?
Vai mikä se syy mahtaa olla?
Onko sulla todella noin kova rahapula:D
Jerry. Jos ne tuulimyllyt ei mitään tuota niin eihän ne silloin aiheuta myöskään väitettyjä haittoja edes niille korpimetsän eläimille. ”Tököttää” ne muutkin voimalaitokset maisemassa, oli ne sitten ydinvoimaa tai vaikka hiilivoimaloita. Tuleeko tuulimyllystä samanlainen savupilvi kun hiilivoimalasta? Voisiko tuulivoima olla esimerkiksi senkin vuoksi jollain tavalla mukavampi? Voisiko?? Vai olisiko samalle paikalle ydinvoimala enemmän mieleinen? Mahtaisiko myös ydinvoimalalle tulla tie? Ei ne tiet revi mitään metsää rikki. Miksi käyttää noin teatraalista termiä? Se että siellä peräkylän metsässä kulkee tie, ei haittaa ketään. Se on hyvä kun valaisit tuota tuotto asiaa! On tärkeää rakentaa nopeasti tuulivoimaa lisää jos sitä on nyt vain 10% verrattuna ydinvoimaan. Saadaan vihdoin sellaista tuotantoa, jonka kohdalla ei tarvitse pelätä isoja onnettomuuksia eikä miettiä ydinjätteen loppusijoituspaikkoja.
Tuulivoimaloita on tällä hetkellä vähintäänkin satoja Suomessa. Ydinvoimaloita kaksi. Mielestäni aika suuri ero maisemallisesti.
Hiilivoimaloita ei Suomessa montaa ole ollut tähänkään asti ja muutaman vuoden päästä ei yhtään.
Tiet repivät metsän pirstaleiseksi. Sen voi jokainen todeta käymällä tutustumassa rakennettuihin tuulivoimalaryppäisiin. Suosittelen sinullekin.
Vaikka Suomeen rakennettaisiin kuinka paljon tuulivoimaa, niin tuulettomina tai vähätuulisina jaksoina niiden tuotto on lähellä nollaa. Tuulettomia jaksoja on esim. kovilla pakkasilla, jolloin kulutus on korkeimmillaan.
Jopa tuulivoimaa ajavat tahot ovat myöntäneet, että tuulivoima tarvitsee itsensä verran säätövoimaa tuulettomien jaksojen kompensointiin.
Ydinjätteen loppusijoitus on Suomessa ratkaistu, joten siitä ei kannata melskata.
Se on hyvä että tuulivoimaa on ja se lisääntyy. Olet oikeassa että maisemallisesti on iso ero, suurin osa ihmisistä valitsisi maisemaansa tuulimyllyn ydinvoimalan sijasta!
Hiilivoima vähenee tietysti, koska esim tuulivoima korvaa sitä. Hyvä niin.
Tiet ei revi mitään. Jos tarkoitat että tiet on rumia, niin ketä ne häiritsevät keskellä korpea? Olen käynyt tutustumassa tuulipuistoihin ja kauniita ne myllyt ovat.
Eihän aurinkopaneelitkaan tuota lumen alla, mutta silti ne on monessa kohteessa erittäin toimivia ja hyviä sijoituksia! Kokonaisuus ratkaisee, ei se että joskus ei tuule tai paista niin voimakkaasti ja tuotto on pienempää.
Se että ydinjätteelle on jokin paikka, ei poista sitä että ydinjäte on iso ongelma. Mutta ymmärrän toki että nyt siitä ei saisi puhua, kun pitäisi keksiä tuulivoimaa vastaan asioita ja pitää kaikkia muita tuotantotapoja parempana. Ja sitten jos saataisiin joku tietty tuulivoimahanke pysäytettyä, voitaisiin taas alkaa haukkua esim ydinvoimaa (ainakin jos se tulisi oman tontin lähelle). Naurettavaa ja erittäin läpinäkyvää!
Onneksi se on fakta että aurinko- ja tuulivoima lisääntyy, koska se on ekologisempaa! Sitä ei pysty estämään kukaan korvessa itkevä omaa etua ajava vastustaja. Toki se voi näille valittajille on rankka fakta myöntää, mutta aika näyttää että pakko siihen on sopeutua!
Mitäs jos rakennettaisiin ne tuulivoimalat varilaan kun sinne kaikki muukin keskitetään