”Sastamalalla vain kaksi vaihtoehtoa” – Lue, millaisia tuulivoimaloiden rakentamisen periaatteet voisivat olla

Tuulivoimaloita. Kuvituskuva Sastamalan kaupungin infotilaisuuden aineistosta.

Kaksi vaihtoehtoa. Joko Sastamala sallii tuulivoimarakentamisen sellaisessa laajuudessa, että se mahdollistaa tuulivoimapuistot tai Sastamala ei enää salli uusien voimaloiden rakentamista.

Näin totesi kaupungin maankäyttöjohtaja Ilmari Mattila Teams-yhteyksin järjestetyssä tiedotus- ja keskustelutilaisuudessa torstai-iltana.

Sastamalassa voisi aiemman arvion mukaan olla yhteensä 29 voimalaa. Näille soveltuvia paikkoja on lähinnä paikkakunnan läntisissä osissa. Tämä kuitenkin edellyttää, että voimaloiden etäisyys asutukseen olisi vähintään 1 – 1,2 kilometriä.

”Rakentamisen ehdot tulee määritellä siten, että haitat ovat vähäiset, mutta mahdollistavat kuitenkin tuulivoiman rakentamisen”, Mattila sanoi.

Tuulivoimaloihin epäillen suhtautuvat kuntalaiset ovat toivoneet asutuksen ja voimaloiden välisen etäisyyden määrittämistä pidemmäksi. Esimerkiksi Kärmekallion tuulivoimahanketta vastustavat toivovat vetoomuksessaan etäisyyden asutukseen olevan vähintään 2 kilometriä.

Mattilan mukaan näin pitkä etäisyys mahdollistaisi yksittäisten voimaloiden rakentamisen, mutta hän ei näe ratkaisua hyväksi taloudellisesti, ekologisesti tai maiseman kannalta.

”Jos etäisyydet määritellään kovin pitkiksi, tuulivoimarakentaminen ei ole enää järkevää. Tässä tapauksessa on parempi, että ei sallita tuulivoimarakentamista paikkakunnalla lainkaan.”

Hän esitteli tilaisuudessa, millaisia tuulivoimarakentamista linjaavat periaatteet voisivat Sastamalassa olla:

  • Tuulivoimala tulee sijoittaa vähintään 1000-1200 metrin etäisyydelle asutuksesta ja loma-asutuksesta.
  • Asumattomien kiinteistöjen osalta kiinteistön omistajan ja tuulivoimatoimijan keskeisillä sopimuksilla voidaan tuulivoimala tuoda lähemmäs asuinrakennusta tai lomarakennusta, kuitenkin lainsäätämien melurajoitteiden puitteissa.
  • Sastamalassa tuulivoimapuistot sijoittuvat metsäisille alueille, jolloin lähiympäristön maisemavaikutukset ovat vähäisempiä.
  •  Tuulivoimaloiden melu ei saa ylittää 35 dBA määrää asuinrakennuksen ja loma-asuntojen ulkotiloissa. Viranomaisten melun ohjearvo tuulivoimaloille on 40 desibeliä yöaikaan ja kaavoituksen normaali melun enimmäisarvo asutukselle on 45 desibeliä yöaikaan.
  • Tuulivoimaloiden kokonaiskorkeus saa olla enintään 260 metriä (mastokorkeus 190 m). Tällä vähennetään tuulivoimaloiden maisemallisia vaikutuksia. Uusissa kaavoissa kaavoitetaan nyt 350 metriä korkeita voimaloita. 260 metrin korkeus on riittävä tuulivoimaloiden toiminnan kannalta.
  • Tuulivoimaloita ei saa sijoittaa avoimille peltoaukeille.
  • Kaavoituksen alkuvaiheessa tulee kaikkien alle 2 kilometrin etäisyydellä tuulivoimaloista sijoittuvien asuin- ja lomarakennusten osalta tehdä arvio ja kuvasovite tuulivoimaloiden näkyvyydestä.
  • Toimija sitoutuu tekemään haittakorvaussopimukset vähintään 40 desibelin melualueen laajuudesta, jotta maanomistajat saavat taloudellista korvausta melualueen aiheuttamasta rajoitteesta. Näiden sopimusten tulee olla korvausperiaatteiden osalta yhteneviä kaikkien maanomistajien kanssa.
  • Tuulivoimatoimijoiden tulee esittää tuulivoimaloita koskevat purkuvakuudet ennen kaavaehdotuksen hyväksymistä.

Tilaisuuteen osallistui parhaimmillaan 130 henkilöä. Keskustelu oli varsin maltillista. Mitä kysyttiin ja miten vastattiin? Aiheesta lisää verkkosivuillamme perjantaina.

Tuulivoimarakentamisen periaatteista päättää kaupunginvaltuusto 21. helmikuuta.

Tuulivoimaloille mahdollisesti soveltuvat alueet kartalla punaisella. Kuva Sastamalan kaupungin aineistoa.

Kommentointi ei ole käytössä.