”Mitä lähempänä asuu, sitä enemmän melu häiritsee” – Tutkijan mukaan kokemukset yksilöllisiä

Kärmekallion tuulivoimahanketta vastustavat luovuttivat yli 500 nimeä sisältävän vetoomuksen kaupungille maanantaina Sylvään koululla.

Aiheuttavatko tuulivoimalat haittaa niiden läheisyydessä asuville ja minkä verran? Kiinteistöjen arvon lasku, terveyteen mahdollisesti vaikuttava meluhaitta ja lähiympäristön muuttuminen – nämä asiat huolettavat osaa kuntalaisista ja ne olivat esillä myös Sastamalan kaupungin järjestämässä tilaisuudessa torstai-iltana.

Julkisuudessa on käyty viime aikoina keskustelua myös tuulivoimaloiden sijoittumisesta. Maakuntakaavoissa osoitetaan laajemmille, yli 10 voimalaa sisältäville puistoille soveltuvat alueet. Kärmekallion aluetta ei ole maakuntakaavassa merkitty tällaiseksi alueeksi.

Maankäyttöjohtaja Ilmari Mattilan mukaan maakuntakaava osoittaa tiukoilla kriteereillä mahdollisia alueita, mutta se ei poissulje muille alueille suunniteltuja hankkeita – eli tässä tapauksessa esimerkiksi Kärmekalliota koskevia suunnitelmia.

Tilaisuudessa Mattila viittasi useamman kerran kunnan kaavoitusmonopoliin. Viime kädessä kunta päättää itsenäisesti kaavoittaako se jonkun alueen tuulivoimarakentamiselle.

Lainsäädännön puitteissa tuulivoimarakentaminen on mahdollista 700 metrin etäisyydellä asutuksesta, mikäli viralliset meluvaatimukset täyttyvät. Valtioneuvoston mukaan meluraja on 40 desibeliä.

Sastamalan etäisyydeksi viranhaltijat ovat alustavasti ajatelleet 1200 metriä ja melurajaksi 35 desibeliä. Mattila hahmotti tätä etäisyyttä esimerkillä: Tyrvään kirkon portailta on Vexve Areenalle 1100 metriä.

Mattila korosti, että tuulivoiman rakentamista koskevien periaatteiden hyväksyminen ei tarkoita sitä, että kaikki linjauksen kriteerit täyttävät hankkeet hyväksyttäisiin. Jokainen hanke sisältää monia mittavia selvityksiä ja kuntalaiskuulemisia.

Tuulivoima jakaa mielipiteitä. Kuvituskuva.

Paljon melua melusta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) erikoistutkija Anu Turunen selvitti tuulivoimaan liittyviä mahdollisia meluhaittoja. Vaikutukset ovat lähtökohtaisesti samat kuin millä tahansa muullakin ympäristömelulla.

”Tutkimusnäyttöä on siitä, että mitä lähempänä tuulivoimaloita asuu, sitä yleisempää on, että tuulivoimaloiden ääni häiritsee”, Turunen sanoi.

Useissa tutkimuksissa häiriökokemukset ovat alkaneet yleistyä, kun äänenpainetaso ulkona ylittää noin 40 desibeliä. Häiriökokemukseen vaikuttavat äänenpainetason lisäksi myös muun muassa näköyhteys tuulivoimalaan ja maiseman muuttuminen, asenteet, huolet, yksilöllinen herkkyys sekä taloudellinen hyötyminen.

Turunen totesi, että asenteiden ja varsinaisen melun vaikutusta on vaikea erottaa toisistaan. Eli ihminen, joka suhtautuu voimaloihin kielteisesti, todennäköisesti kokee äänen häiritsevämpänä kuin sellainen, jota voimaloiden rakentaminen lähiympäristöön ei haittaa.

”Äänen vaikutukset ihmiseen ovat yksilöllisiä. Joku kokee liikenteen melun kaupungissa häiritsevänä, joku toinen ei.”

Oli häiritsevänä koetun äänen lähde mikä hyvänsä, voi melu aiheuttaa kokijalle sekä fysiologista että psyykkistä stressiä ja altistaa esimerkiksi sydän- ja verisuonisairauksille.

Turusen mukaan on tärkeää, että tuulivoimamelun terveysvaikutuksista on käytettävissä puolueetonta, tieteellistä tutkimustietoa. Suomessa suojaetäisyys suunnitteilla olevan tuulivoimatuotantoalueen ja asutuksen välille määritellään melumallinnuksilla.

Voiko melumallinnuksiin luottaa?

Tilaisuuteen osallistunut kuntalainen kysyi, voiko melumallinnukseen luottaa, jos voimalat ovat uusia ja vielä suunnittelupöydällä. Mitä jos melupäästöarvot ovat voimaloiden valmistajien antamia arvoja?

Turunen totesi, että ei ota kantaa melumallinnukseen, vaan hänen edustamansa taho tutkii terveysvaikutuksia.

Maankäyttöjohtaja Mattilan mukaan riskiä mallinnuksen suhteen ei ole.

”Vaikka emme tarkkaan tietäisi tätä asiaa, niin Sastamalan määrittämästä tasosta pidetään kiinni. Jos se 35 desibeliä ylittyy, ei voimalaa voi käyttää. Jos melutason ylittyminen todetaan, voimala suljetaan. Eli tässä asiassa ei voi huijata.”

Yleisöstä kuultiin myös kommentti, jossa tuulivoimarakentamista ohjaavien periaatteiden laatimista pidettiin sinänsä hyvänä asiana, mutta kritisoitiin jo vireillä olevaa hanketta.

”Järjestys on tässä ollut nurinkurinen. Nyt jo yli 500 ihmistä on ilmoittanut vastustavansa rakentamista. Kilometrin etäisyys asutukseen on liian pieni, kaipaan enemmän varmuusvaraa”, hän totesi.

Millaisia voisivat olla Sastamalan tuulivoimarakentamista koskevat lijaukset? Aiheesta verkkosivuillamme:

https://alueviesti.fi/2022/02/03/sastamalalla-vain-kaksi-vaihtoehtoa-lue-millaisia-tuulivoimaloiden-rakentamisen-periaatteet-voisivat-olla/

Kommentointi ei ole käytössä.