Seitsemän sijaan suunnitteilla 14 voimalaa? – ”Reilu peli, halusimme olla avoimia”, maankäyttöjohtaja vastaa

Tuulivoimaloille mahdollisesti soveltuvat alueet kartalla punaisella. Alueet 3 ja 4 (Kaakkimaa, Ajoksenkangas ja Kiimasuonkalliot) sijaitsevat Keikyässä. Kuva Sastamalan kaupungin aineistoa.

Sastamalan kaupungin torstaisessa tiedotustilaisuudessa esiteltiin mahdollisia tuulivoimarakentamisen paikkoja. Saatu informaatio hämmensi joitakin tilaisuuteen osallistuneita, sillä sen mukaan Kärmekallion tuulivoimapuiston myllyjen määrä voisi tuplaantua.

Julkisuudessa on tähän asti ollut esillä aie seitsemän voimalan rakentamisesta. Esittelyaineistossa Kärmekallion hankealueelle oli merkitty 14 voimalaa.

Sastamalan maankäyttöjohtaja Ilmari Mattila sanoo, että tarkoituksena oli esitellä avoimesti kaikki 29 voimalan paikkaa, jotka Sastamalassa voisi tulevaisuudessa olla.

”Olen saanut tiedon, että alue voisi sopia lisärakentamiseen. Asiaa on tutkailtu ja edellytyksiä voisi olla. Koska tiesin, että keskustelua 14 voimalasta on käyty, laitoin sen asian nyt esille”, hän sanoo.

”Ajatus oli se, että kun näitä mahdollisia voimalan paikkoja esitellään, niin otetaan kaikki näkyviin. Tarkoitus ei ole piilotella mitään.”

”Reilu peli, kerrotaan asiat niin kuin ne ovat. Tiedotetaan ja keskustellaan”, hän toteaa.

Tuulivoimarakentamisesta lehdessämme aiemmin: 

“Mitä lähempänä asuu, sitä enemmän melu häiritsee” – Tutkijan mukaan kokemukset yksilöllisiä

“Sastamalalla vain kaksi vaihtoehtoa” – Lue, millaisia tuulivoimaloiden rakentamisen periaatteet voisivat olla

“Haittojen laajuus on yllättänyt” – Tuulivoimahanketta vastustavat luovuttivat adressin Sastamalan kaupunginhallitukselle

  • perttipasanen

    Vai ”reilu peli”.. Tämä oli Ilmari sinulta vain paniikkiratkaisu, koska tiesit että tämä lisäalueen suunnittelu olisi tuotu kansan tietoon muiden kanavien kautta hetkellä millä hyvänsä.
    Samanlainen paniikkiratkaisu oli myös kaupungin infotilaisuus jossa laskettelit täyttä palturia läpi koko tilaisuuden.
    Sanoit tilaisuudessa myös että hanke ei ole tullut kaupungin tietoisuuteen ennen marraskuuta 2021. Sinä olet kuitenkin toisen paikallislehden haastattelussa jo keväällä 2021 myöntänyt olevasi varsin tietoinen Kärmekallion hankkeen valmistelusta.
    Miksi siis sinä olet ollut tästä tietoinen?
    (Sastamalassa on vireillä ainakin yksi tuulivoimahanke – ”Turhaa pelkoa lietsotaan”, sanoo maankäyttöjohtaja Ilmari Mattila TS 21.3.2021)
    Oletko toiminut taas omia etujasi ajaen kuten teit Kankaanpäässä toimiessasi?
    (Kankaanpään kaupunginarkkitehdille pyyhkeitä sivubisneksistä, joita kaupunki ei olisi pystynyt tarjoamaan: ”Aiemmin luotu malli muuttui” Kankaanpään Sanomat 17.10.2018)

    Tämä maankäyttöjohtajan salailu, vehkeily ja vähättely alkaa saamaan jo tragikoomisia piirteitä! Miten mies, joka vielä 2018 on esitellyt seuraavia visioita Kankaanpäässä voi Sastamalassa toimia tuulivoimarakentamisen ”asiantuntijana” ?
    (Iglukylä Kankaanpäähän, Karviasta ite-taiteen mekka… Ilmari Mattilan visiot ovat lennokkaita, mutta aiemmista moni on toteutunut (Satakunnan kansa 25.3.2018)

  • Annukka Nummela

    ”Alustavien suunnitelmien mukaan alueelle olisi tulossa seitsemän isoa voimalaa.!
    18.1.2022 kertoi Jarkko Malmberg Alueviestissä.
    Puhuttiin seitsemästä ettei vastustusta olisi tai olisi vähäistä. Tätä se sastamalalainen avoimuus on. Venkoilua.

    On tää erinomasta porukkaa Sastamalan johdossa!

    Sastamala on kuin sketsiohjelma. Huono sellainen joka ei naurata yhtään.

      • Annukka Nummela

        Jos olet tällä tasolla asioiden hoitamiseen tyytyväinen, se kertoo vain sun omasta moraalista,

  • Oivoi

    Hienoa että tuulivoimahanke etenee ja saadaan Sastamalaan ekologista sähköntuontantoa!

    On kunnia asua kaupungissa joka on mukana parantamassa maailmaa ja ajaa kansallista etua osallistumalla ekologiseen energiantuotantoon!

    • JaniR

      Oletko oikein perehtynyt kuinka ekologisia tuulivoimalat on. Kannattaisi Katso Ylestä dokumentti likaista vihreää energiaa niin totuus lävähtää silmille. Eipä olekaan niin ekologista kuin väität

      • Oivoi

        Kiitos mielenkiinnosta, kyllä olen perehtynyt. En ole väittänyt että se on ”niin” ekologista, vaan että se on ekologista ja parempi vaihtoehto kuin hiili- tai ydinvoima. Kyse on nyt vain siitä että ne muutamat valittajat eivät halua mitään teollisuutta tai sähköntuotantoa edes 1-2km säteelle tontistaan. Tähän ei vaikuta tuotantomuoto vaan se että periaatteessa valitetaan. Ydinvoimaa nämä vastustajat pitävät parempana sen vuoksi että tietävät ettei sitä sinne metsään rakenneta. Se on helppo nyt puolustaa sellaista voimalatoimintaa josta tietää ettei se tule häiritsemään itseään. Läpinäkyvää! Onneksi tuulimyllyjä tulee Sastamalaan!

  • vanhakoira

    ”Voi poijaat perhana, kyllä määki hanttiin panen, ja vaikka lyän, sanokaa vaan ketä”
    Tota tuulivoimaa tiätenki niinku uimahalliaki vastustan, tuli mitä tuli. Älkääkä vaan mun kuulteni sanoko mittään Kilpinokan sillasta!

  • nimetön

    Ilmeisesti osa kuntalaisista ei ymmärrä asioiden valmistelusta mitään. Yritykset ja virkamiehet keskustelevat, suunnittelevat, etsivät ylempien asteiden päätöksiä ja vertailevat, miettivät ja sen jälkeen tuovat asiat paikallisten luottamushenkilöiden keskusteluun. Asiat ovat siinä vaiheessa vielä täysin keskeneräisiä. Mitään asioita ei saisi koskaan tuoda ”raakoina” yleiseen kommentointiin vaan ne pitäisi ennen julkisuutta valmistella huolella. Asioiden valmistelu ei todellakaan ole salaisua ja vehkeilyä vaan -asioiden valmistelua.
    Kuntavaaleissa kuntalaiset ovat valinneet luottamushenkilöt tekemään päätöksiä kuntaa ja kuntalaisia koskevissa asioissa, Luottamushenkilöiden pitää ottaa huomioon kokonaisuuksia eikä -kuten ko tapauksessa -kuunnella vain kovaäänisiä ammattivalittajia (jotka eivät todellakaan ota kokonaisuutta huomioon).

    • Annukka Nummela

      Ja sitten on tahoja ketkä haluavat tukahduttaa kaiken keskustelun. Päättäjiin vaikuttetaan koko prosessin ajan myös energiayhtiöstä. Tästä on tietoa ja näyttöä. Jos energiayhtiö saa vaikuttaa mutta kuntalaiset eivät saa keskustella niin on aikas hullusti jo asiat!

      Miksi kuntalaiset eivät saisi kertoa etukäteen näkemyksiään?
      Onko Sastamalassa ”suut tukkoon” meininki?
      Eikö sananvapautta Sastamalassa kunnioiteta?
      Mikä taho mielipidevapauden haluaa tukkia?
      Äänestyksessä nämäkin sananvapauden rajoittajat erottuu.

      Jokaisella henkilöllä on oikeus kriittisen mielipiteen julkaisemiseen ja sanomiseen vapaasti. Päättäjien tulee asemansa takia sietää arvostelua ja toiminnastaan esitettyjä näkemyksiä, tuntuvatpa ne kuinka kurjilta tahansa. Sananvapaus on kansanvaltaisen valtion ja myös tieteellisen vapauden ehdoton edellytys.

      Ketkä tässä asiassa ovat kovaäänisiä ammattivalittaja? No, tähän tuskin vastausta saadaan kun ei uskalla edes nimellänsä tulla julkisuuteen. Puskista huutelua pidetään säälittävänä.
      Näin avointa keskustelua.

      • Väpä

        Nimetön kirjoitti hienosti täyttä asiaa. Tavallaan on jopa hauskaa seurata muutaman omaa etua ajavan tai muuten vaan kaikesta valittavan esiintymistä. Onneksi kokonaisuutta ajatellen niillä valituksilla ei ole paljoakaan merkitystä, valittajia aina on mutta onneksi hommat etenee! Annukankin kannattaisi lukea uudelleen vaikka kahteen kertaan ajatuksella tuo mitä nimetön kirjoitti. Miksi sinulla on niin kova tarve haukkua täysin keskeneräisiä asioita? Onko niin kova pelko oman edun vuoksi?

  • Annukka Nummela

    Nimimerkki Väpä.

    Miksi en saisi ajaa omaa etua?
    Miksi voimayhtiö saa ajaa omaa etuaan?
    Mistä muusta asiasta olet ärsyyntynyt mitä olen valittanut?

    • Väpä

      Tottakai saat ajaa omaa etua kuten jokainen muukin saa halutessaan. Siinä tapauksessa voisi rehellisesti sanoa jos kyseessä on oman edun tavoittelu eikä keksiä muualta syitä. Tekisi näistä valittajista edes hieman uskottavampia. Tiedät varmasti mitä tarkoitan. Onneksi on paljon niitäkin ihmisiä jotka eivät tavoittele omaa etuaan vaan ajattelee asioita hieman isommassa mittakaavassa. Jos joka ainoata valittajaa kuunneltaisiin, ei tässä maassa olisi ainuttakaan voimalaa, ei tuuli-, hiili- eikä ydinvoimalaa. Ei olisi myöskään moottoriteitä, junaratoja, lentokenttiä koska aina ne jotain häiritsevät.

      • nimetön

        Eikä kunnissa ja kaupungeissa olisi teitä eikä kevyenliikenteenväyliä eikä yhteisrantoja eikä kouluja eikä mitään -aina ne on aikoinaan ollut joltain pois. Maanviljelijä jonka pellot ja metsät ovat sattuneet sijaitsemaan taajaman liepeillä, on vuosikymmenten varrella joutunut monet kerrat ja joutuu edelleen, luovuttamaan alueitaan (joilta on hankkinut , ehkä jo monen sukupolven ajan, toimeentulon perheelleen) yhteisen hyvän nimissä yhteiskunnan käyttöön. Toki jokainen niistä on jonkinlaisen korvauksen saanut -mutta eihän se sitä tuottavaa peltoa tai metsää korvaa.
        Sikälikin tuntuu hassulta että joku kehtaa valittaa lähistölle tulevista tuulimyllyistä jotka kuitenkaan eivät toimiessaan ketään häiritse ja joita tarvitaan sähkön tuotantoon.. Ja alueen soista jonne niitä tuulimyllyjä ei missään nimessä rakenneta. Ja kun ajattelee kuinka paljon Suomessa on soita… Alue on teiden ja linjojen halkomaa metsätalousaluetta ja alueen suot pieniä ja ojitettuja -niissä ei sen ihmeempää luontoarvoa ole.

  • Mettäläinen

    On käsittämätöntä, kuinka nämä Don Quijotet ja Sancho Panzat omaksuvat kritiikittä netistä kaikenlaisia tyhjiä tuulivoiman vastaisia argumentteja ja toistavat niitä perustellakseen muuten liian läpinäkyvää oman edun tavoitteluaan.
    Otetaanpa yksi esimerkki: tuulivoiman ja akkujen väitetään vaativan hirmuista kaivosteollisuutta tuekseen. Kuitenkin tällä hetkellä käytetään fossiilisista energiaa, pumpataan öljyä ja kaivetaan hiiltä maasta 13 miljardia tonnia vuodessa. Yrittäkääpä käsittää, kuinka suuri määrä tuo on ja kuinka suuri laivasto sitä kaiken aikaa kuljettaa merillä!

    • Väpä

      Mutta eihän sillä ole mitään merkitystä mitä tuhoa nämä valittajat, heidän tekemät valinnat ja ostamat tuotteet aiheuttavat suoraan tai välillisesti KUNHAN ei vaan tule se tuulimylly siihen oman rakkaan tontin lähelle tai edes 10km päähän.

      Eli hyvin kirjoitettu Mettäläinen!

Kommentointi ei ole käytössä.