Tuulivoimaloiden etäisyys asutuksesta ja melu äänestyttivät Sastamalan kh:ssa, vähintään 1,2 kilometriä hyväksyttiin

Tuulivoimala.

Sastamalassa kaupunginhallitus esittää valtuustolle hyväksyttäväksi tuulivoimaloiden sijoittumisen ja rakentamisen periaatteet. Päätös syntyi 6-5.

Kaupunginhallitusta äänestyttivät tuulivoimaloiden etäisyys asutuksesta ja melu. Kaupunginjohtaja Jarkko Malmbergin esityksessä tuulivoimaloiden etäisyydeksi vakituisesta asutuksesta ja loma-asetuksesta on edellytetty vähintään 1200 metriä. Tuulivoimaloiden melu pihoissa ei saa ylittää 35 desibeliä.

Maire Villo (ps) esitti, että tuulivoimaloiden etäisyys vakituisesta asutuksesta ja loma-asutuksesta on vähintään 1500 metriä, josta ei voida poiketa muilla sopimuksilla. Tuulivoimaloiden melutasoista tilattaisiin hankekohtaisesti kaavoitusvaiheessa riippumaton selvitys, toimijan selvitys ei ole riittävä.

Kaupunginjohtajan kannalla olivat varajäsen Merja Helander (sd), Kari Kaaja (kok), Antti-Matti Mattila (kesk), Jarkko Mäkipää (sd), Wilhelm von Nandelstadh (r) ja Päivi Pelttari (kok) Villon esityksen puolesta äänestivät hänen lisäkseen Miko Bergbom (ps), Pirjo Raunio (kd), Leena Saarela (vas) ja puheenjohtaja Pertti Hakanen (kesk).

Hyväksytyt periaatteet löytyvät kokonaisuudessaan kaupunginhallituksen pöytäkirjasta.

Aikaisemmin Alueviestissä:

“Sastamalalla vain kaksi vaihtoehtoa” – Lue, millaisia tuulivoimaloiden rakentamisen periaatteet voisivat olla (3.2.2022)

Tuulivoimayhtiön maajohtaja kiistää tietojen pimittämisen ja korostaa Kärmekallion hankkeen olevan hyvin alkuvaiheessa – “Kun tietoa tulee, sitä myös annetaan” (1.2.2022)

“Haittojen laajuus on yllättänyt” – Tuulivoimahanketta vastustavat luovuttivat adressin Sastamalan kaupunginhallitukselle (31.1.2022)

Kaupunginjohtaja tuulivoimarakentamisesta: ”Ei hätiköidä, periaatelinjaukset valtuustoon” (18.1.2022)

 

  • Annukka Nummela

    Ei ihme ettei Pelttari vastannut ennen aluevaaleja kun kysyin mielipidettä tuulivoimaan. Kannat asioihin salataan äänestäjiltä!
    Tietää jos ei halua asiasta keskustella niin on ketunhäntä kainalossa.
    Pelttarilla oli.

    • Päivi Pelttari

      Aluevaalit koskivat sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluita. Kantaani tuulivoiman suhteen en ollut vaalipäivään 23.1. mennessä vielä muodostanut sen tarkemmin, kuin että suhtaudun siihen myönteisesti. Sastamalan kaupunginhallitus on saanut lisätietoa tuulivoimasta 17.1. ja 31.1. Lisäksi oma valtuustoryhmä on käsitellyt asiaa, kuten tietenkin meistä jokainen omilla tahoillaan viime viikkojen aikana. Me kaupunginhallituksessa olevat luottamushenkilöt otimme kantaa eilen, päätöksen eli Sastamalan tuulivoimalinjauksen tekee valtuusto ensi maanantaina. Oman mielipiteen muodostaminen uusista asioista vaatii aikaa ja harkintaa – siksi valmiita vastauksia ei aina ole tarjolla.

      • ProPelli

        Kiitos kun Päivi selvensit asiaa. Se on kurjaa kun jotkut puhuvat faktoina omia mielipiteitään. Luodaan kaikenlaisia salaliittoteorioita yms ja arvostellaan perusteetta ihmisiä.

  • ProPelli

    Hienoa kun asia etenee ja pian saadaan tuulipuisto Sastamalaan. Saadaan omalta osaltamme olla edistämässä ekologista sähköntuontantoa ja saadaan myös kaunis nähtävyys Sastamaan! Hienoa että kaupunki osaa hyödyntää myös näitä kaupungin reuna-alueita, saadaan hyötykäyttöön nekin alueet jonne ei juuri kukaan muuten eksyisi.

    • H.T

      Anteeksi nyt vaan, mitä minä juuri Luin? Kannattaisiko tutustua alueisiin, jonne tuulivoimateollisuutta ollaan kaavailemassa! Hyvä se on huudella, jos ei omaan elinympäristöön liity mitenkään! Suuri vitsi on ,että se olisi kaunis nähtävyys. Kannattaisiko mennä silmälääkäriin. Ja vihreästä sähköstä kaukana tuulivoima!

      • ProPelli

        Ei mitään, saat kyllä. Olemme tutustuneet alueisiin ja rauhallisia olivat. Vastustajien puheista päätellen tuulivoimalat pilaavat koko Sastamalan maiseman joten ilmeisesti ja siitä päätellen liittyy omaan elinympäristööni, koska Sastamalassa asun. Tosiasiahan on se että mahdolliset mitättömät haitat koskevat vain hyvin hyvin harvoja, joten kokonaisuuden kannalta haitat on olemattomia. Tuulipuistot on kauniita, ei se ole vitsi. Moni tulisi niitä ihailemaan kauempaakin! Kiitos kun huolehdit silmistäni, sekin asia on silmälääkärin mukaan erinomaisessa kunnossa. Kävin nimittäin viime viikolla kattavissa tutkimuksissa, eikä edes silmälaseille ole tarvetta. Kyllä se tuulivoima on paljon vihreämpää kuin moni muu tapa tuottaa sähköä. Toki kaikissa on omat huonot puolensa. Toistaiseksi valitettavasti sähköä ei tule vain työntämällä johto maahan, aina on jotain tekniikkaa käytettävä. Oleellista on se miten vähillä päästöillä se sähkö tuotetaan ja missä. Kyllä Sastamala voi ottaa osaa sähköntuontantoon ja tuulivoima on siinä erinomainen ekologinen vaihtoehto. Mitä uhrauksia sinä joudut niin kovasti tekemään että jaksat vastustaa hyvää asiaa? Ihan vaan periaatteenko vuoksi valitat?

    • Maalainen

      Mahdakko olla yks propelli mikä sinne myllyy laitetaan pyöriin puheet on ainaki sen tyylisiä… Joudumme mahdollisesti jopa jättämään kotimme haittojen ja melun takia ja sun mielestä haitat on olemattomia. Me asutaan maalla sen takia että saadaan olla rauhassa ilman mitään ylimäärästä melua.

      • ProPelli

        Ymmärrän tuskasi jos juodut muuttamaan. Onko näkemyksesi maailmasta se että aina muiden on tehtävä uhrauksia, mutta ei sinun? Joskus voi käydä niin että yksilön on tehtävä jokin uhraus joka hyödyttää muita. Kuten täällä on jo aikaisemmin viisaat kirjoittanut, mitään ei voitaisi koskaa rakentaa jos kaikkia vastustajia kuunneltaisiin…Ei edes niitä teitä joita sinäkin ajelet eikä kauppoja joissa käyt.

  • Maalainen

    Jarkko ”omanapa” Mäkipää sai tällä 1.0km->1.2km päätöksellä omasta läheisyydestään myllyn pois mutta muita ei ajatellut kun ajatukset riittää vain omaan napaan asti.

    • nimetön

      Mietippä sitä että jotkut saattavat osata ajatella kokonaisuuksia eivätkä sitä omaa napaansa. Minusta jotenkin nyt tuntuu että tässä asiassa nimimerkki Maalainen olet se omaan napaasi tuijottaja. Ja selvennykseksi että yhtään en tunne henkilöä josta kirjoitat enkä tiedä hänen asuinpaikkaansa.
      Toivotan tuulipuiston todella tervetulleeksi Sastamalaan ja tuonne metsätalousalueelle se sopii erittäin hyvin. Meidän on syytä kantaa kortemme kekoon sähköntuotantoon. Tuulipuistot ovat lisäksi hyvin kauniita!

  • Mettäläinen

    Irroittautukaa hetkeksi omaan napaan tuijottamisesta ja katsokaa tuulivoimahanketta isänmaamme edun kannalta. Jos haluamme, että sähkön hinta ei nouse pilviin, tarvitsemme uutta sähköntuotantoa. Jos emme halua Venäjän kiristyksen uhriksi, meidän on päästävä eroon sieltä tuotavasta maakaasusta, hiilestä ja öljystä. Emme voi luottaa venäläisen energiapuun saatavuuteen. Vielä kohtalokkaampaa olisi rakentaa venäläisessä määräysvallassa oleva Hanhikiven ydinvoimala.
    Emme voi lisätä fossiilisen energian käyttöä, siitä on päästävä eroon, jos emme halua joutua jälkipolvien kiroamaksi maapallon tuhoajaksi. Biopolttoaineiden tuotannolla on rajansa ja tulevaisuuden geolämpöhankkeet realisoituvat kannattavina ja käyttökelpoisina vasta vuosien päästä.
    Tuulivoima on turvallista, riittävän suurina yksiköinä halvintakin ja erittäin hajautettuna turvassa vihamielisen naapurin sabotoinnilta.
    Harkitkaa hyvät ihmiset, kenen julkaisemat kirjoitukset ovat faktaa ja Suomen etua ajavia ja mitkä venäjän trollien vaikutusyrityksiä tavoitteena ajaa suomalaiset toisiaan vastaan. Älkää menkö mukaan riidankylvöön, vaikka se niin monelle onkin mieluisampaa kuin sovinnollinen yhteisen edun ajaminen. Kumpi asia on tällä hetkellä kohtalokkaampaa, tuulipuistojen rakentaminen vai se, että Suomi luisuu Venäjän etupiiriin, pois Euroopasta?

    • Jerry

      No nyt tunnutaan olevan suurten asioiden äärellä, kun vastakkain on joko tuulivoima tai Suomen luisuminen Venäjän etupiiriin.

      Olisiko kuitenkin jokin kolmaskin vaihtoehto olemassa? Tai peräti useampikin?

      Tuulivoima on energiantuotantomuotona ympäristön ja maiseman pilaavaa näpertelyä.

      • AJ

        Kohta sähkön tuontantotehosta n.20% on tuulivoimaa, ei se ole näpertelyä. Tekniikan ja hyötysuhteiden kehittyessä prosentuaalinen osuus tuotannosta tulee kasvamaan nopeasti. Tuulivoima lisääntyy Suomessa hyvää vauhtia ja onneksi on näin että omavaraisuus ennenkaikkea ekologisessa tuulivoimassa kasvaa. Moni on tyytyväinen kun saa esimerkiksi lämmittää taloaan tuuli- tai vesivoimalla eikä saastuttavimmilla muodoilla tuotetulla sähköllä.

      • Mettäläinen

        Miksi vastaat kysymyksillä? Kerro mikä se kolmas vaihtoehtosi on, tai ne muut useat, jotka korvaavat fossiiliset tuontienergialähteet maakaasun, kivihiilen ja öljyn? Haluatko venäläisen ydinvoimalan vai oletko valmis odottamaan 15 vuotta uutta ranskalaista ydinvoimalaa? Koska uutta sähköntuotantoa tarvitaan heti, vaihtoehtosi lienevät olemassaolevaa tekniikkaa, ei mitään laboratoriokokeiluita?

Kommentointi ei ole käytössä.