Löytyykö Hedvig Nyströmin jälkeläisiä Huittisista tai Sastamalasta? Säästöpankki etsii ensimmäisen asiakkaansa jälkipolvia juhlavuoden kunniaksi

Aito Säästöpankin Huittisten konttorissa oleva kassakaappi on peräisin Turusta. ”Kuka tietää, vaikka juuri tämän sisälle olisi talletettu ne ensimmäiset kuusi ruplaa”, paikallisjohtaja Sari Salmela miettii.

Aito Säästöpankin paikallisjohtaja Sari Salmela hymyilee tyytyväisesti kerratessaan pankin viime vuotta.
Huittisten, Säkylän ja Euran konttoreita luotsaavan Salmelan puheessa on vilpitöntä iloa siitä, miten puolitoista vuotta sitten Aito Säästöpankin kanssa fuusioituneen Huittisten Säästöpankin toiminta on sulautunut uomiinsa.

”Meillä on pankissa positiivinen tekemisen meininki, joka näkyy toivottavasti myös ulospäin. Kasassa on todellisen unelmatiimin ja koossa kaikki elementit, joita vain hyvälle toiminnalle voi toivoa.”

Salmelan mukaan fuusiot ovat aina herkkiä tilanteita ja aiheuttavat paljon tunteita. Epävarmuudelta ei vältytty Säästöpankkien yhdistymisessäkään.

”On luonnollista, että ihmisiä huolettaa loppuvatko palvelut tai karkaavatko ne kauas. Uskon, että asiakkaamme ovat huomanneet, että paikallinen toimiminen jatkuu pankissa edelleen yhtä vahvasti kuin ennenkin.”

Tulos jää toimialueelle yhteiseksi hyväksi

Salmela kiittelee, että Aito Säästöpankissa päätöksiä tehdään paikallisesti ja toimintoja voidaan järjestellä alueellisesti, parhaalla mahdollisella tavalla.

Vuosi 2021 oli Aito Säästöpankille onnistunut myös tuloskunnon näkökulmasta. Aito Säästöpankki teki tilikaudella voittoa 11,7 miljoonaa euroa. Tuloksellinen toiminta on pankin toiminnan edellytys ja hyvästä tuloksestamme jaetaan osinkoina varoja omistajillemme, mun muassa Huittisten Säästöpankkisäätiölle.

Salmela muistutaa, että pankin tulosta jää yhteiseksi hyväksi koko Aito Säästöpankin alueelle. Varoja jaetaan lähialueelle niin Huittisten Säästöpankki -säätiön kuin Hyviä tekoja -kampanjan kautta.

Hyviä tekoja -kohteita etsitään pankin nettisivuilla parhaillaan. Huittisista on toistaiseksi ehdotettu neljää kohdetta, Sastamalasta kolmea. Vuosittaisessa kampanjassa tuetaan paikallisia, tukea tarvitsevia kohteita kuten eläinyhdistyksiä, urheiluseuroja ja hyvää tekeviä järjestöjä.

”Nyt kannattaa käydä tekemässä oma ehdotuksensa ja äänestämässä kohteita”, Salmela kannustaa.

Säästöpankki sai alkunsa 200 vuotta sitten

Kuluva vuosi on Säästöpankissa juhlavuosi, sillä Säästöpankin tarina sai alkunsa tasan 200 vuotta sitten, kun apteekkari John Julin perusti Säästöpankin Turkuun. Juhlavuoden kunniaksi Säästöpankki on lähtenyt etsimään pankin kaikkien aikojen ensimmäisen asiakkaan Hedvig Nyströmin jälkeläisiä.

”Nyström oli moderni nuori nainen, joka kävi töissä ja tahtoi panostaa tulevaisuuteensa laittamalla rahansa säästöön. Ensimmäinen talletus oli kuusi ruplaa, joka vastaa nykyään noin 40 euroa”, Salmela pohjustaa.

Koska ensimmäinen talletus tapahtui Turussa, Salmela pitää hyvin mahdollisena, että Nyströmin jälkeläisiä saattaisi löytyä juuri Aito Säästöpankin toimialueelta, esimerkiksi Huittisista.

”Vielä emme ole jälkeläisiä löytäneet, mutta se olisi aivan upeaa. Mielenkiinnolla otamme vastaan myös kaikki mahdolliset muut tiedot Hedvigin elämästä.”

200 vuoden varrella Säästöpankin toiminta-ajatus on pysynyt kirkkaana. Pankki halusi jo silloin ja haluaa yhä edelleen auttaa suomalaisia vaurastumaan ja hoitamaan talouttaan paremmin. Historian havinassa on helppo hämmästellä sitä, miten paljon pankkityö on muuttunut pelkästään lähimenneisyyden aikana.

”Ei siitä ole kovinkaan pitkä aika, kun suuri osa työntekijöidemme työajasta kului tietokoneen näpyttelyyn. Kun laskuja ei tulla enää maksamaan pankkiin, bulkkityö on kadonnut ja olemme pystyneet siirtymään talouden asiantuntijoiksi.”

Salmelan mukaan pankkityö perustuu tänä päivänä yhä enemmän tapaamisiin ja asiakkaan kuuntelemiseen.

”Mietimme yhdessä asikkaidemme kanssa, missä asiakas näkee itsensä kolmen tai viiden vuoden päästä ja miten haaveisiin tai tavoitteisiin olisi mahdollista päästä kiinni.”

Verkkotapaamisten kautta pankin asiantuntijat on mahdollista saada istumaan vaikka omalle kotisohvalle.

”Haluamme olla pitkän ajan kumppani niin henkilö- kuin yritysasiakkaillemme”, Salmela summaa.