”Maatalouden tilanne on hankala” – Merkittävä kustannusten nousu on ajanut viljelijät ahtaalle

Viljelijät ovat pyrkineet vastaamaan maatalouden haasteisiin muun muassa uusia viljelykasveja kokeilemalla. Henry Järän pelloilla on kasvanut härkäpapua jo useampana vuonna. Arkistokuva.

Maatalouden haastavasta tilanteesta on puhuttu jo vuosia. Viimeisen vuoden aikana maatalousyrittäjät ovat kuitenkin joutuneet tilanteeseen, joka alkaa olla monelle sietämätön. MTK-Huittisten puheenjohtaja Kalle Räikkä tietää, että maatalouden tilanne on hankala niin valtakunnallisesti kuin paikallisestikin.

Taustalla vaikuttaa ennen kaikkea viimeisen vuoden aikana tapahtunut raju kustannusten nousu.

”Konkretiaa asiaan voi hakea sen esimerkin kautta, että vuoden sisällä lannoitteiden hinnat ovat nousseet noin puolella ja broilerin rehun hinta jopa yli puolella”, Räikkä sanoo.

Jos peltoviljelyyn käytettävä lannoite maksoi vielä vuosi sitten 330 euroa per tonni, on hinta tällä hetkellä noin 630 euroa.

”Broilerin rehussa hinta oli vuosi sitten noin 230-240 euroa tuhatta kiloa kohti, nyt tonnista pitää maksaa noin 440 euroa” ,Räikkä tietää.

Eivätkä lannoite ja rehu ole ainoita kustannuksia, joiden hintalappu on vuoden aikana kohonnut huimasti. Myös esimerkiksi maataloustyössä käytettävien työkoneiden polttoaineiden hinnat ovat kohonneet noin 30 prosenttia.

”Koska tuottajahinnat eivät ole nousseet, rahoitetaan koko tuotantokustannusten nousu tuottajan pussista. Jos tuotantokustannuksen ja tuottajahinnan väliin ei ole aiemminkaan jäänyt kovin suurta siivua, on mahdotonta, että siihen jäisi tällä hetkellä mitään”, Räikkä toteaa.

”Suomeen kaikki tulee vähän viiveellä”

Räikän mukaan haastavimmassa asemassa ovat tällä hetkellä karjatilalliset.

”Paitsi että rehun hinta on noussut hurjasti, viime vuosi oli monelle viljelijälle todellinen katovuosi. Tämä tarkoittaa sitä, että vaikka viljelyyn laitettiin samat tuotantopanokset kuin muinakin vuosina, sato jäi olemattomaksi ja rehua on jouduttu ostamaan ulkopuolelta tavallistakin enemmän.”

Vaikeassa tilanteessa ovat myös erikoisviljelijät, sillä lannoitteiden hinnannousu näkyy erityisen rajusti juuri esimerkiksi kasviksien ja perunan kasvatuksessa.

”Nyt myös tiettyjen varaosien hinnat ovat nousseet rajusti, eikä kaikkiin uusinta tekniikkaa sisältäviin laitteisiin tahdo saada komponentteja”, Räikkä tietää.

Viime aikoina otsikoihin on noussut vuoden mittaan odotettavissa oleva ruoan hinnannousu. Räikkäkin uskoo hinnannousun olevan väistämätön suuntaus.

”Suomeen kaikki tulee vähän viiveellä. Euroopassa ruoan hinta nousi jo viime vuonna noin 4 prosenttia, mutta Suomessa vain noin 2,3 prosenttia. Euroopan trendi tulee varmuudella myös tänne, mutta odotamme sitä vähän pidempään”, hän ennakoi.

MTK-Huittisten puheenjohtaja uskoo, että tämä tulee näkymään myös ruoantuottajille.

”Oikeastaan sen on aivan pakko näkyä. Tätä kestämätöntä tilannetta ei kateta millään muulla konstilla kuin tuottajahintoja parantamalla. Rahan on vain pakko valua kaupasta tuottajien suuntaan tai muuten olemme pian tilanteessa, ettei ole mitä kaupassa myydä.”

Alueella ei vielä ole luovuttu toivosta

Kannattavuutta on viimeisten vuosien aikana pyritty parantamaan tilakokoa kasvattamalla, Räikän mukaan sekään ratkaisu ei enää tuo toivottua tulosta.

”Tässä tilanteessa edes suuruus ei ole taannut kannattavuutta. Päinvastoin pienviljelijät ovat saattaneet pystyä reagoimaan tilanteeseen ketterämmin”, hän sanoo.

Vaikka maatalous on tällä hetkellä kriisitunnelmissa, ei ainakaan tällä alueella ole vielä luovuttu toivosta.
Räikän mukaan muutamat karjatilat ovat viimeisen vuoden aikana tehneet lopetuspäätöksen, mutta eivät suoranaisesti vallalla olevan tilanteen takia.

Lähestyvä kevät sen sijaan saa viljelijät mietteliääksi. Räikkä uskoo, että vallitsevan tilanteen vuoksi jotkut viljelijät harkitsevat jopa sitä, että peltoja jätetään kylvämättä tai kylvö tehdään pienemmillä panoksilla.

”En usko, että se on kuitenkaan tällä alueella kovin todennäköistä. Meidän onnemme on, että toimimme hyvillä peltoalueilla, joista pyritään varmasti saamaan paras sato irti myös tänä vuonna”, hän ennakoi.