Huittinen valmistautuu ottamaan vastaan ukrainalaisia – terveydenhuoltoon ja työntekoon liittyvät asiat askarruttavat tulijoita

Irina Smal ja Tanya Spychka saapuivat Huittisiin Ukrainasta keskiviikkona.

Huittisten kaupunki järjesti torstai-iltana Huittisissa oleville ukrainalaisille suunnatun keskustelutilaisuuden, jonka tavoitteena oli selvittää paljonko Huittisiin on mahdollisesti saapumassa ukrainalaisia tulevina viikkoina ja millaisia tarpeita heillä on.

”Lisäksi toiveenamme on saada tilannetietoa jo täällä olevien ukrainalaisten tilanteesta. Haluamme tietää, millaista apua ja tukea ihmiset tarvitsevat ja miten voisimme auttaa. Olemme pieni kaupunki, mutta meillä on iso halu auttaa ja tiedämme, että myös huittislaiset haluaisivat olla tukena tässä tilanteessa”, Huittisten kaupungin sivistysjohtaja Eija Mattila kertoo.

Huittisissa asui jo ennen kriisitilanteen alkua noin 80 ukrainalaista. Mattilan mukaan tämän vuoksi on todennäköistä, että tulevina viikkoina Huittisiin saapuu jonkin verran näiden henkilöiden sukulaisia ja tuttavia. Sitä, miten paljon Ukrainasta paenneita ihmisiä on Huittisiin tulossa, ei tiedä kukaan.

”Tiedossamme on, että joitakin henkilöitä on jo saapunut, mutta koska meillä on EU:n ansiosta vapaa liikkuvuus, ei tätä ole kovin helppo seurata”, Mattila sanoo.

Tämän vuoksi Huittisten kaupunki onkin julkaissut kotisivuillaan lomakkeen, jonka ukrainasta saapuvien toivotaan täyttävän.

”Kaavakkeella ei ole tarkoitus kerätä henkilötietoja, vaan sitä käytetään ainoastaan sen kartoittamiseen, millaisia ihmisiä Huittisiin on tulossa ja koska. Meidän on tärkeä tietää esimerkiksi siitä, onko kaupunkiin tuossa pieniä tai kouluikäisiä lapsia, jotta osaamme järjestää heille tarvittavaa päivähoitoa ja opetusta”, Huittisten kaupungin markkinointi- ja viestintäsuunnittelija Helena Kaitanen kertoo.

Työt ja terveydenhuolto suurimmat huolenaiheet

Kaupungin järjestämään keskustelutilaisuuteen saapui vajaa parikymmentä ukrainalaista, osa jo pidempään Huittisissa asuneita, osa vasta edellisenä iltana maahan saapuneita.

Selvästi eniten kysymyksiä aiheuttivat terveydenhuoltoon ja työntekoon liittyvät asiat.

Tilaisuudessa mukana olleiden ukrainalaisten puheenvuoroista kävi selkeästi ilmi, että ihmisillä on valtava tarve löytää töitä ja päästä kiinni tavalliseen arkeen.

Vuosia maahanmuuttajien parissa kotouttamistyötä tehnyt Maarit Tiittanen neuvoo ukrainalaisia kuitenkin hakeutumaan Suomeen tullessaan vastaanottokeskuksen kautta turvapaikanhakijoiksi.

”Vastaanottokeskuksen kautta maahan tulijat saavat avun akuutteihin terveyspalveluihin, tarvittavat reseptilääkkeet, sosiaalipalvelut ja vastaanottorahan”, hän perustelee. Tiittanen myös korostaa, että tilanteen muuttuessa maahantulostatus muutetaan joustavasti työperäiseksi.

”Nyt eletään poikkeusaikaa ja kriisitilanteessa sääntöjä muutetaan nopeasti paremmin sopiviksi”, Tiittanen täydentää.

Länsi-Suomen opisto yksi mahdollinen hätämajoitustila

Toistaiseksi Huittisissa ei ole tulijoille tarjolla varsinaista hätämajoitusta, vaan kaupunkiin tulleet ukrainalaiset ovat majoittuneet ystäviensä ja sukulaistensa luokse.

Elinvoimajohtaja Riikka Peipon mukaan kaupunki kuitenkin sai torstaina tiedustelun, jossa selvitetään kaupungin mahdollisuuksia tarjota hätä- ja tilapäismajoitusta.

”Koska meillä ei vielä ole tietoa siitä, onko tällaiselle tilalle tarvetta, varsinaista suunnitelmaa ei ole tehty. Tiloja on alettu kartoittaa ja yksi vaihtoehto voisi olla esimerkiksi Länsi-Suomen opisto, jossa on aiempina vuosina ollut ukrainalaisia opiskelijoita”, Peippo kertoo.

Miten voi auttaa?

Ukrainan tilanne on saanut auttamishalun heräämään suomalaisissa. Erilaisia tavarakeräyksiä on järjestetty myös Huittisissa.

Tiittanen ja Mattila toteavat, että tällä hetkellä hyvä tapa auttaa paikallisesti on ruokalahjakortti, jonka voi hankkia huittislaiseen kauppaan.

”Sillä tänne tulleet voivat ostaa juuri niitä tarvikkeita, joita akuuteimmin tarvitsevat”, Mattila toteaa.

”Myös esimerkiksi vaippapaketit ovat hyvä vaihtoehto. Perinteisesti ihmiset alkavat tällaisessa tilanteessa tyhjentää ullakoilta vanhoja vaatteita ja peittoja, mutta mitään huonokuntoista tavaraa ei kaivata”, Tiittanen sanoo.