Jopa 80 uutta asuntoa Vammalan rantamaisemiin? – Katso kuvat! Tältä uudistunut Sillankorvan alue voisi näyttää

Havainnekuva Vammaskosken sillalta meijerin suuntaan. Meijerin vieressä näkyy kerrostalo.

Jos visiot toteutuvat, voisi Vammaskosken sillan ja kirjaston läheisyyteen tulla noin 80 uutta asuntoa.

Vammalan Sillankorvan asemakaavan muutos tähtää asumisvaihtoehtojen lisäämisen kaupungin keskustassa.

Entinen meijeri saneerataan asuin- ja liikerakentamiskäyttöön, ja lisäksi kaava mahdollistaa kahden kerrostalon ja neljän pientalon rakentamisen.

Asemakaavan toteutuessa keskustan kaupunkikuva eheytyy ja paranee merkittävästi, Sastamalan maankäyttöjohtaja Ilmari Mattila toteaa.

”Sastamalalla on valttina upeat rantamaisemat aivan kaupungin ytimessä. Kaavaratkaisulla mahdollistetaan hienoilla vesinäkymillä olevien asuntojen toteutus kaupungin keskustaan. Kohde herättää varmasti kiinnostusta”, Mattila sanoo.

Hän korostaa, että kaavatyön toisena keskeisenä tavoitteena on ollut suositun rantareitin säilyttäminen ja kehittymisen mahdollistaminen sekä puiston kaavallinen laajentaminen. Uudisrakentaminen on sijoitettu tiiviiksi kokonaisuuksiksi olemassa olevan rakennuskannan yhteyteen.

”Tällä ratkaisulla on saatu säilytettyä kevyenliikenteen rantareitti yhtenäisenä ja viihtyisänä sekä rannan puistoalue yleisessä käytössä”, Mattila kuvailee.

”Puiston ja alueen virkistysarvon säilyttäminen on yhtä tärkeää kuin asuminenkin. Eli liikaa ei saa lähteä ahnehtimaan – mitä asuinrakentamiseen tulee.”

Mattilan mukaan Sillankorvan alueen kehittämiseksi on tehty harvinaisen tarkkaa pohjatyötä, jotta kokonaisuudesta saadaan kaikin puolin hieno ja toimiva.

Havainnekuvassa uudistunut meijeri ja kaksi kerrostaloa.

Meijerin käyttötarkoitus muuttuu, kaupunkikuva täydentyy

Meijerin vanha osa suojellaan asemakaavalla, joskin tarkoitus on myös mahdollistaa julkisivujen maltilliset ja tyyliin sopivat muutokset.

Meijerin käyttötarkoitus muuttuu siten, että siinä yhdistyvät asuminen ja mahdollinen liiketoiminta. Lisäksi mahdollistetaan myös kahvila-, ravintola- sekä kulttuuritilojen sijoittuminen korttelialueelle.

Se, mitä toimintoja meijerille sitten tulee, on Ilmari Mattilan mukaan vielä salaisuus.

”En voi tässä vaiheessa kertoa enempää, mutta voin luvata, että se on taatusti jotakin kiinnostavaa, mikä lisää alueen houkuttelevuutta vielä entisestään.”

Mattila tuumaa, että kokonaisuutena Sillankorvan alueen ympäristö siistiytyy ja kaupunkikuva täydentyy kaavamuutoksen toteutuessa.

Havainnekuvassa aluetta laajemmin. Oikealla meijeri, kerrostalot ja keskellä kirjasto, vasemmassa reunassa uusia pientaloja.

Vammaskosken maisemassa tärkeitä maamerkkejä

Hieman alle seitsemän hehtaarin kokoinen suunnittelualue sijaitsee keskustan Pappilan kaupunginosassa. Alue rajautuu pohjoispuolelta Sillankorvankatuun ja Sastamalankatuun. Eteläpuolelta alue rajautuu Rautaveteen.

Alue on oleellinen osa Vammaskosken maisemaa, jossa tärkeitä maamerkkejä ovat Tyrvään kirkko, Vammaskosken silta ja meijeri.

Uudisrakentamisen ei nähdä heikentävän rakennetun kulttuuriperinnön asemaa kaupunkikuvassa. Meijeri on edelleen hallitseva elementti, kun katsotaan aluetta Vammaskosken sillalta tai vastarannalta. Uudet kerrostalot täydentävät aluetta luontevasti.

Valmisteluaineiston mukaan kirjaston monumentaalisuus tulee edelleen hyvin esille Sillankorvankadun pientalojen ollessa pienipiirteisiä ja kerrostalojen jäädessä taustalle, kun katsotaan kirjaston sisäänkäyntiä. Myös Uittomiehen morsian -patsas säilyy.

Suosittu rantareitti säilyy kaikkien kaupunkilaisten käytössä ja sitä on tarkoitus kehittää. Havainnekuva.
Uudet pientalot sijoittuisivat alueelle, joka on kaupungin näkökulmasta jäänyt pitkälti käyttämättä, eikä sillä ole virkistyskäytön kannalta merkitystä. Sillankorvankadun katunäkymästä tulee suunnitelman mukaan vaihtelevampi ja tiiviimpi. Havainnekuva.
Havainnekuvassa Sillankorvan aluetta ylhäältä kuvattuna.
Kerrostalot, meijeri ja Vammaskosken siltaa. Havainnekuva.

Vammalan Sillankorvan asemakaavan muutos on  Sastamalan ympäristölautakunnan käsiteltävänä 12.4.

Comments are closed.