Katrilli oli Jonnan ja Aatun tähtihetki – Lauttakylän lukion wanhat purjehtivat parketille viime perjantaina

Aatu Rusanen ja Jonna Toivonen pitivät vanhojentanssipäivää raskaampana, mitä ennalta osasivat aavistaa. ”Tämä meni paljon, paljon nopeammin, mitä olisi odottanut, mutta oli myös fyysisesti raskaampaa, mitä etukäteen ajatteli.”

Lukion toisen vuosikurssin opiskelijat tanssivat wanhojen tansseja perinteisesti helmikuussa, penkinpainajaisia seuraavana päivänä, siirtyessään lukion vanhimmiksi.

Koronavuosien takia myös wanhoja on tanssittu nyt kahtena vuotena peräkkäin poikkeuksellisissa olosuhteissa, ja poikkeuksellisina aikoina.
Lauttakylän lukion vuoden 2022 wanhat pääsivät pyörähtelemään Tahto Areenalla viime perjantaina.

Jonna Toivonen ja Aatu Rusanen myöntävät, että tärkeän päivän päällä leijui viime hetkiin asti synkkiä varjoja.

”Kun päätös tanssien ajankohdan siirtämisestä tuli, iski pieni epätoivo. Tuli vähän sellainen olo, että mahdammeko päästä tanssimaan lopulta koskaan”, Toivonen kertoo.

Iso kysymysmerkki oli myös se, voitaisiinko tansseihin ottaa yleisöä paikalle.

”Meidän ryhmällemme oli ihan ehdoton juttu, että haluamme tanssia liveyleisön edessä. Koko jutusta olisi mennyt vähän maku, jos olisimme joutuneet tanssimaan tyhjälle salille”, Rusanen sanoo.

Korona vaikuttanut koko lukioaikaan

Lopulta asiat ratkesivat parhain päin ja Lauttakylän lukion vanhat pyörähtelivät yleisön edessä lopulta kolmeen otteeseen.

”Ehkä se vähän tunnelmaa latisti, ettei tämä ole se ihan oikea päivä, mutta ehdottomasti parempi näin, kuin että emme olisi päässeet tanssimaan ollenkaan”, Toivonen ja Rusanen miettivät.

Korona ei ole tehnyt pelkästään tansseista poikkeuksellisia, vaan toisen vuosikurssin opiskelijat ovat suorittaneet koko tähänastisen lukiotaipaleensa poikkeusoloissa.

”Korona alkoi, kun olimme 9. luokan lopussa. Vasta viime viikolla pääsimme eroon maskeista ja olihan se tavallaan vähän hassua, kun joidenkin kasvot saattoivat tavallaan paljastua vasta nyt”, Toivonen pohtii.

Vaivattomuus ja rentous siivittivät parivalintaa

Vanhojentanssit ovat monelle lukiolaiselle koko opiskeluajan huipennus. Myös Toivonen ja Rusanen kertovat odottaneensa päivää aivan lukion alusta asti.

”Se taisi olla lukion toisella viikolla, kun Jonna tuli kyselemään, että tulisinko hänen parikseen. Itse en ollut vielä ihan siinä vaiheessa alkanut tansseja miettiä”, Rusanen naurahtaa ja vilkaisee Toivosta leikkisästi.

”Minulle oli tärkeää, että saan tansseihin sellaisen parin, jonka kanssa on vaivatonta ja rentoa olla yhdessä. Olemme läheisiä kavereita muutenkin, joten yhdessä tanssiminen tuntui luontevalta”, Toivonen kertoo.

Lauttakylän lukion wanhoissa Tahto Areenalla pyörähteli 25 paria.

Rusanen tanssi wanhoja lopulta kahdesti, sillä hän päätyi osallistumaan tansseihin jo ensimmäisenä lukiovuonnaan, kun toisen vuoden opiskelijoissa ei ollut riittävästi poikia.

”Tämä oli minulle itselleni kuitenkin se virallinen kerta, ensimmäisissä tansseissa olin vain vähän niin kuin apuna ja vierailijana.”

Rusanen hädin tuskin ennätti toipua edes edellisistä tansseista, kun harjoitukset oman ryhmän kanssa alkoivat.

”Ei siinä tainnut olla edes kokonaista viikkoa välissä, kun vuoden 2021 wanhat tanssittiin vasta viime syksynä. Tanssit olivat perjantaina, niin jo seuraavan viikon torstaina alkoivat harjoitukset Jonnan kanssa”, hän kertoo.

Kaksikon askeleet osuivat lopulta hienosti yksiin ja Rusasen kokemuksen ansiosta harjoituksissakin tunnuttiin olevan aina askeleen verran muita edellä.

”Hauskimmaksi tanssiksi muodostui katrilli, sillä se tanssitaan yleensä yhdessä toisen parin kanssa. Meille paria ei kuitenkaan riittänyt, joten vedimme sen lopulta kaksistaan ihan omana tähtihetkenämme”, kaksikko nauraa.