Lauantaina ne alkoivat. Nimittäin televisio-ohjelman kuvaukset Sastamalan Mouhijärvellä. Kansainvälinen kuvausryhmä on nyt seurannut useamman päivän ajan Dörigien perheen – eli Jennin ja Peterin sekä lasten Ellan, Fannyn, Idan ja Lillin – arkea.
Kyseessä on Sveitsin televisiossa esitettävä tosi-tv-formaatti, jossa kerrotaan ulkomailla asuvien sveitsiläisten elämästä.
Sastamalan-sveitsiläisen juustomestari Peterin perheen kanssa tv-ammattilaisten yhteistyö alkoi tutustumisella. Jenni Dörig kertoo, että Ellivuoressa majoittuvan ryhmän tavoitteena oli ensin saada kuvattavat rentoutumaan.
”Saksa ei ole vahvin kieleni, mutta on vaikea puhua englantia, kun muut puhuvat saksaa. En ole myöskään tottunut julkisuuteen. Se on paremmin ollut Peterin heiniä”, Jenni sanoo.
Jännittävää on Jennin mukaan ollut myös käsikirjoituksen noudattaminen, mikä on johtanut aivan uudenlaisiin kokemuksiin. Varsinaiset kuvaukset nimittäin alkoivat sunnuntaiaamuna yhdeksän jälkeen illallisen merkeissä.
”Teimme aamulla koko perhe yhdessä illallista, koska sellainen kohtaus oli ohjelmaan kirjoitettu”, Jenni naurahtaa.
Sunnuntaihin sisältyi spontaania draamaa, kun perheen lapinkoira Miisa sai sählingistä tarpeekseen ja karkasi.
”Koira tosiaan otti hatkat aamulla, mutta palasi onneksi iltapäivällä, kun olimme soutelemassa. Miisa rakastaa veneilyä.”
Sunnuntaina tv-kamerat taltioivat lisäksi saunomista ja uimista sekä Suomi-huumaa jääkiekon merkeissä.
”Kokoonnuimme ystävien kanssa Herkkujuustolaan katsomaan MM-finaalia valkokankaalta. Kuvausryhmäkin kannusti kovasti Suomea”, Jenni Dörig kertoo.
Maanantaina ohjelman tekeminen alkoi jo aamuseitsemältä.
”Ryhmä kuvasi tyttöjen kouluun lähtöä. Sitten he tulivat Juustolalle seuraamaan meidän työpäiväämme.”
Ilta sujui harrastusten parissa, perheen viikkokalenteriin oli kirjattu Lillin ratsastustunti ja Fannyn jalkapallotreenit.
Tiistaina vuorossa oli Ellan lentopalloharjoitusten lisäksi juhlahetki, kun Dörigien Juustotupa-ravintola sai tunnustusta Juustoseuralta.
Dörigien perheellä on takanaan taatusti ikimuistoisia päiviä. Tuskin tosi-tv-elämää kuitenkaan loputtomiin jaksaisi.
”Onhan se outoa, kun kuvaaja kulkee perässä ja tilanteita halutaan taltioida aina uudestaan ja uudestaan”, Jenni miettii.
Sastamalassa kuvattu jakso näytetään Sveitsin televisiossa todennäköisesti ennen joulua tai uuden vuoden aattona.
”Kuvausryhmäkään ei vielä ole varma esitysajankohdasta. Emme tiedä, onko ohjelmaa mahdollista nähdä Suomessa netin välityksellä”, Jenni sanoo.
Se kuitenkin tiedetään, että kyseinen ohjelma on Sveitsissä toiseksi katsotuin heti uutisten jälkeen.
Juustotuvalle suosituskilpi – ”Heiltä saa jopa raclettea”
Jenni ja Peter Dörigin Herkkujuustolan kahvila-ravintola Juustotupa sai tiistaina Juustoseuran suosituskilven.
Juustokilpiä myönnetään hyvin hoidetuille juustomyymälöille ja juustoja ja juustoruokia monipuolisesti tarjoileville ravintoloille. Seura valvoo säännöllisesti, että sen asettamia kilpisääntöjä ja laadullisia ehtoja noudatetaan.
”Suosituskilpiä on vuosikymmenten aikana myönnetty yli sata. Sastamalan naapurikunnissa niitä ei taida olla. Lähin ravintola, josta sellainen löytyy on Tampereella”, kertoo Juustoseuran puheenjohtaja Juha Kling.
Hän toteaa Juustotuvan tarjoavan monipuolisen valikoiman erilaisia ruoka-annoksia, joissa on hyödynnetty juustoja – ja vieläpä itse valmistettuja sellaisia.
”Heiltä saa jopa raclettea. Sitä on Suomessa tarjolla harvassa paikassa”, Kling sanoo.
Hän korostaa Dörigien tuovan toiminnallaan oman värinsä suomalaiseen juustokulttuurin ja lisäävän tietoa erilaisista juustoista ja niiden valmistamisesta. Tätä kaikkea seura arvostaa.
Dörigit kokevat Juustoseuran kilven hienona tunnustuksena: ”Ei taida kovin monelta maaseutupaikalta löytyä vastaavaa.”
Kommentointi ei ole käytössä.