Valtuusto venyi Huittisissa puolille öin – Kaupunki myy lämpöyhtiön osakkeet Adven Oy:lle tiukan äänestyksen tuloksena

Valtuutetut ikuistivat innokkaasti talteen hetken, kun valtuuston puheenjohtaja Jouni Isotalo (kok) ja hallituksen puheenjohtaja Arto Metsämäki (kesk) ojensivat eläkepäivät aloittavalle Jyrki Peltomaalle kukkaset.

Huittisten kaupunginvaltuusto kävi maanantaina läpi sekä viime vuoden tilinpäätöksen, arviointikertomuksen että henkilöstökertomuksen. Liki 1,5 miljoonaa ylijäämäiseksi muodostuneeseen tilinpäätökseen valtuutetuilla ei ollut kovin paljon sanomista.

Kristillisdemokraattien ja kokoomuksen ryhmäpuheenvuoron pitänyt Elias Rantanen (kd) näki viime vuodessa taloudellisten lukujen lisäksi myös muita onnistumisia.

”Positiivista on, että asukasluvun vähentyminen lähes puolittui vuoden takaiseen”, hän nosti esiin.

Mika Stenfors (HuPa) ja Joonas Immonen (kesk) muistuttivat, että tilinpäätös nousi plussalle lähinnä koronatukien ansiosta.

”Tuilla leijuminen ei ole ikuista, pidemmällä aikavälillä olemme lirissä, ellemme ole valmiita tekemään kovia päätöksiä”, Immonen totesi.

Väkivallan uhka puhutti

Henkilöstökertomuksessa valtuutettuja huolestutti erityisesti huomattavassa kasvussa oleva väkivallan kohtaamisen uhka.

Niina Immonen (ps) tiesi, että työntekijöillä on todellinen vaara tulla esimerkiksi lyödyksi, potkituksi tai purruksi.

Tinja Tähtinen (kok) lähtisi hakemaan tilanteeseen helpotusta ennaltaehkäisevän koulutuksen kautta.

”Uhka on aina läsnä, mutta voimme opetella sitä, ettei uhka muodostu todellisuudeksi”, hän totesi.

”Meidän tulee ehdottomasti panostaa myös työhyvinvointi-toimintaan sekä työterveyshuoltoon, mikä tulee varmasti jatkossa olemaan rekrytointivaltti”, Niina Immonen lisäsi.

Hallintojohtaja Sami Yli-Pihlaja kiinnitti huomion myös henkilöstön korkeaan eroprosenttiin. Hänen mukaansa kaupungilla on jo reagoitu korkeisiin erotilastoihin, joita pyritään jatkossa parantamaan selvittämällä tarkemmin syyt työntekijöiden lähdön taustalla.

”Jos kyse on esimerkiksi pitkästä työmatkasta voimme auttaa löytämään edullisen asunnon Kaupunkiasuntojen kautta.”

Tinja Tähtinen painotti arviointikertomuksen keskustelun yhteydessä, että kaupungin omat mittarit tulisi saada kuntoon ja tavoitteet on saatava mitattavaksi. ”Niin kauan kun emme pysty mittaamaan, että onnistuimmeko itse asettamissamme tavoitteissa, niin niin kauan me plöpötämme täällä jatkossakin ja kehuskelemme itseämme, että helkkarin hyvin menee.”

Osakkeiden myynti kirvoitti kielenkannat

Varsinainen kuuma peruna valtuutettujen välillä oli Huittisten Lämpö Oy:n osakkeiden myynti Adven Oy:lle.

Kaupunginjohtaja Jyrki Peltomaa kertasi syitä osakkeiden myynnin taustalla.

”Yksi merkittävin syy on, että lämmönjakelu ei ole kaupungin ydintoimintaa. Lisäksi olemme nyt saamassa osakkeista merkittävän 4,2 miljoonan euron myyntikorvauksen.”

”Jos pakkasella pissii housuun, se lämmittää vain vähän aikaa”, Ilkka Riuttamäki (ps) vertasi osakkeiden myynnistä saatavaan korvaukseen.

”Ei ole veronmaksajien edun mukaista myydä pois tällaista kruununjalokiveä”, hän jatkoi.

Myös Hannu Haapasalo (kesk) näki, että myyntiä suunniteltaessa silmissä kiiltää vain helppo raha.

”Yhtiötä on hoidettu hyvin, eikä sitä voi missään tapauksessa pitää rasitteena, josta pitäisi luopua. Lähtökohdat jatkolle ovat hyvät”, hän sanoi.

Riuttamäki ja Haapasalo esittivät lukuisten valtuutettujen kannattamana, ettei osakkeita myydä vaan toimintaa jatketaan ennallaan.

Huoltovarmuus mietitytti

Sauli Savolainen (kesk) piti asian käsittelyhetkeä huonona maailmantilanteen vuoksi. Myös Seppo Peltola (kesk) uskoi huoltovarmuuden olevan paremmissa käsissä, mikäli omistus säilyy kaupungilla.

Huittisten Lämpö Oy:n puheenjohtaja Helena Manninen (kesk) ihmetteli, miksi kaupunki haluaa myydä pois voittoa tuovan yrityksen.

”Päätösvaltaa ei kannata päästää monikansalliselle yhtiölle”, hän painotti.

Osakkeiden myyntiä perusteltiin myös sillä, että se parantaa Advenin mahdollisuuksia kehittää toimintaansa. Antti Heikkilä (ps) piti tätä mauttomana syynä.

”Käsittämätöntä, että kaupunki ajaa Advenin etuja.”

”Selvästi pari vuosikymmentä sitten on koettu, että kaukolämmön jakaminen on kaupungin ydintoimintaa. Onko vesijakeluverkoston omistaminen tai jätevedenpuhdistus kaupungin ydintoimintaa vai voidaanko nekin myydä tällä samalla periaatteella”, Joonas Immonen kyseenalaisti.

”Kaukolämmön hinta muodostuu markkinoilla”

Moni osakkeiden myymistä vastustanut perusteli kantaansa mahdollisuudella, että omistuksen siirtyminen pois kaupungilta tulee nostamaan lämmityksen hintaa.

Suurin osa valtuutetuista ei tähän uskonut.

”Ei Adven tekisi Huittisiin yli 4 miljoonan euron investointia ja hinnoittelisi sen jälkeen itseään ulos”, Tuomas Toivola (kok) totesi.

”Kaukolämmön hinta muodostuu markkinoilla”, Peltomaa tiesi ja muistutti, että uudet toimijat, eivät enää automaattisesti liity kaukolämpöverkkoon, vaan tarjolla on myös muita vaihtoehtoja.

Lauri Lehtinen (sdp) tiesi, että Advenilla on painetta siirtyä turpeesta biomassan käyttöön, mutta yritys ei uskalla investoida Huittisiin, koska yhtiö ei ole kokonaan sen omistuksessa.

”Liiketoiminnasta pitää luopua silloin kun menee hyvin ja joku haluaa ostaa”, Aulikki Kuisma (kesk) perusteli omaa kantaansa.

”Pelkästä jakeluverkosta ei ole järkeä pitää kiinni”, Mikko Kaunisto (vas) järkeili.

Yli tunnin mittaisen keskustelun päätteeksi valtuusto päätti myydä Huittisten Lämpö Oy:n osakkeet Advenille äänin 20-15.