Sastamalan ukrainalaisilta maistuva kiitollisuuden osoitus – Lämminhenkisessä tilaisuudessa borssikeittoa ja “pampushkia”

Joukko Sastamalassa asuvia ukrainalaisia laittoi pöydän koreaksi ja osoitti siten kiitollisuuttaan hyvästä vastaanotosta ja saamastaan avusta. Myös jälkiruokapöytä oli yltäkylläinen.

Sastamalan Opistossa suomen kieltä Batista Hoipon johdolla opiskelevat ukrainalaiset olivat saaneet idean: he halusivat tarjota sastamalalaisille illallisen kiitoksena saamastaan hyvästä vastaanotosta ja avusta.

He kertoivat ajatuksestaan Sydämellä Sastamalasta -ryhmän perustaneelle Pirjo Rauniolle, joka järjestikin tilaisuutta varten keittiö- ja ruokailutilat kotiseurakunnastaan Vammalan Helluntaiseurakunnasta.

Keskiviikkoiltana Helluntaiseurakunnan ruokailutila oli katettu kauniisti. Pöytiä koristivat luonnonkukkakimput sekä valikoima ukrainalaisia perinneherkkuja. Maittava borssikeitto tarjoiltiin ruokailijoille suoraan pöytiin.

Tilaisuuden tunnelma oli lämmin ja keittiöstä kantautui herkullisia tuoksuja. Ukrainalaiset olivat valmistelleet tarjottavia koko päivän.

Ruokailijoille kerrottiin, mitä eri lajit olivat ja mitä kuuluu syödä minkäkin kanssa. Esimerkiksi borssikeiton kaveriksi kuuluu ehdottomasti “pampushki”, ukrainalainen valkosipulileipä. Lisäksi tarjolla oli muun muassa varenykyjä, majoneesipohjaista perunasalaattia “olivje” sekä ukrainalaisia perunalettuja.

Pampushki, ukrainalainen valkosipulileipä, syödään borssikeiton kera.
Pieniä alkupaloja oli tarjolla useita lajeja. Takana varenykyjä.
Majoneesipohjainen olivje-salaatti on klassikko.