Sastamalan 4H-kahvilan nuoret toivovat: “Kaikki rohkeasti kahville myös Valkamakadun puolelta”

Tervetuloa herkuttelemaan, toivottavat kesätyöntekijät Saga Stenberg ja Emmi Pouru.

Sastamalan 4H-yhdistyksen nuorilla kesätyöntekijöillä on yksi toive. Että Ahosen taloon jälleen avatun kesäkahvilan Valkamakadun puoleinen ovi kävisi tulevien viikkojen aikana ahkerasti.

Ahosen talo sijaitsee Vammalan keskustassa samassa pihapiirissä Herra Hakkaraisen talon kanssa, ja kahvila olikin alkuun vain unissakävelijän valtakunnassa vierailevien käytössä. Vuonna 2019 avattiin kuitenkin myös sisäänkäynti rakennuksen toisella puolella.

“Valitettavan harva silti tietää, että kahvila palvelee ihan kaikkia asiakkaita päivittäin. Toisaalta ne, jotka ovat meidät löytäneet, ovat tulleet uudelleen”, toteaa yhdistyksen toiminnanjohtaja Outi Jokela.

Kuudetta kesää avoinna oleva kahvila työllistää tänä vuonna yhteensä seitsemän nuorta. Osa työskentelee vain lyhyen jakson, osa koko kesän. Kolme nuorista on työskennellyt kahvilassa aiemmin, neljä on kokonaan uusia.

Viime keskiviikkona työvuorossa olivat tuoreet kasvot Emmi Pouru ja Saga Stenberg. Saga kertoo kuulleensa työpaikasta serkultaan, jolla on kokemusta 4H-kahvilassa työskentelystä. Emmi Pourun äiti puolestaan tuumi, että kahvilasta voisi löytyä tytölle sopiva kesäpesti.

“Mukavaa on ollut. Työ on monipuolista ja vastuullista, mutta ei silti liian haastavaa”, toteaa syksyllä 16 vuotta täyttävä Emmi.

Hänelle kahvila on ainoa työpaikka tänä kesänä, mutta pian 18-vuotias Saga ahkeroi lisäksi muun muassa Minetti-jäätelökioskilla sekä K-Market Äetsässä. Aiempaa kesätyökokemusta hän on kerryttänyt esimerkiksi kaupasta sekä Kiikan Riennon palkkalistoilla kentänhoitajana ja toimitsijana. Emmillä taas on kokemusta 4H-yrittäjyydestä.

Ahosen talo sijaitsee Marttilankadun ja Valkamakadun risteyksessä Vammalan keskustassa. Sisäänkäynti muille kuin Herra Hakkaraisen talon asiakkaille on nimenomaan Valkamakadulta, ei Ahosen talon ja Hakkaraisen talon välissä olevasta portista. Kun ständi on ulkona, kahvila on auki.

Ahosen talon kahvilassa nuoria työllistää paitsi myynti ja asiakaspalvelu myös leivonta. Aamulla ensimmäisenä töihin saapuva aloittaa työvuoronsa leipomalla herkkuja vitriiniin.

“Pullaa ja pitsaa on tarjolla joka päivä, muuten sitten vaihtelevasti vähän fiiliksen mukaan. Lasten suosikki on tietysti jäätelö”, kertoo Saga.

Keskiviikon haastatteluhetkellä Emmi ripotteli strösseleitä uunituoreen mokkapalan päälle, lisäksi asiakkaat saattoivat herkutella porkkanapiirakalla.

Leivonnaisissa on huomioitu erityisruokavaliot. Kaikki tarjottavat ovat laktoosittomia, mutta tarjolla on aina vaihtoehto gluteenitonta ja tänä kesänä myös vegaanista ruokavaliota noudattaville.

“Yhdellä työntekijöistämme on hyvä kokemus vegaanisesta leivonnasta. Ilman muuta halusimme hyödyntää sitä, ja iloksemme vegaaniset herkut ovat tehneet kauppansa”, Outi Jokela toteaa.

Onpa kahvilaan rantautunut toinenkin uudistus: kahvin tai teen saa nyt nauttia ihan oikeasta posliinikupista kertakäyttöisen sijaan.

Varsinaista tuottoa kahvila ei yhdistykselle tarjoa. Jokela kertoo tulojen menevän toiminnan pyörittämiseen eli tarjottaviin sekä nuorten palkkoihin.

“Työllistävä vaikutus, sitä tällä halutaan.”

Yhdistys on saanut nuorten palkkaamiseen tukea Sastamalan kaupungilta sekä Kesäduuni OP:n piikkiin -kampanjan kautta.

4H-kesäkahvila on avoinna 7.8. saakka arkisin klo 10.30-17, lauantaisin klo 10-16 sekä sunnuntaisin klo 12-16.