Pirkanmaan hyvinvointialueen monipalveluvaliokunta tutustui viime viikolla ennen varsinaista kokoustaan Sastamalan sote-palveluihin. Vierailu oli osa ikäihmisten palvelujen järjestämiseen liittyvää mietintöä. Aluevaltuuston käsittelyyn syksyn aikana tuleva mietintö pitää sisällään muun muassa konkreettisia ehdotuksia palveluiden parantamiseksi.
Suomi ikääntyy kovaa vauhtia, mutta palveluiden järjestämiseen liittyviä haasteita ei ratkaista pelkästään rahalla, muistutti monipalveluvaliokunnan puheenjohtaja Markku Virkamäki (sd.) Suomalaisen kirjan museo Pukstaavissa järjestetyssä lehdistötilaisuudessa.
Kyse on siitä, miten eurot käytetään mahdollisimman fiksusti. Virkamäen mukaan perusterveydenhuoltoon ja vanhuspalveluihin satsaaminen on usein sekä inhimillisestä että taloudellisesta näkökulmasta järkevää. Väärin kohdistetut säästötoimenpiteet kun tuppaavat kuormittamaan erikoissairaanhoitoa, mikä vasta kalliiksi tuleekin.
”Esimerkiksi kotihoidossa on asiakkaita, jotka eivät siellä kotona pärjää. Sastamalasta tiedän, että keskustassa kotihoidon palveluiden saatavuus on kohtuuhyvä, mutta kunnan reuna-alueilla tilanne on hankala”, Virkamäki sanoi.
”Vanhukset eivät kuulu Acutaan”
Monipalveluvaliokunnan varapuheenjohtaja Mauri Jussila (kok.) oli samoilla linjoilla ja otti esille toisen selvän epäkohdan: kuntien terveyskeskusten vuodeosastopaikkoja on vähennetty liian nopeaan tahtiin.
”Tänä kesänä ikäihmisiä on ollut paljon jumissa päivystyksissä, kun ei vuodepaikkoja ole. Vanhukset eivät kuulu Acutaan”, Jussila totesi.
Hän tuumasi pohdittavaa olevan myös siinä, onko kaikissa päivystystoiminnan supistamisissa ollut järkeä.
”Minusta kehitys on mennyt huonompaan suuntaan, kun on siirrytty isoihin yhteispäivystyksiin.”
Uudenlaisia palvelumuotoja kehitettävä
Virkamäki ja Jussila peräänkuuluttavat myös uudenlaisia vanhusten asumispalveluita. Kotihoito ja tehostettu palveluasuminen eivät voi tulevaisuuden Pirkanmaalla olla ainoat vaihtoehdot, joita elämänsä ehtoopuolta elävällä ihmisellä on. Nykyisillä palveluilla ei myöskään pystytä vastaamaan kasvavaan palvelutarpeeseen.
Esimerkkeinä uudentyyppisestä yhteisöllisestä asumisesta Virkamäki mainitsee Tampereen Jallukan, joka tietylle väestöryhmälle, tässä tapauksessa esittävän taiteen tekijöille, räätälöity vuokratalo.
Jussila mainitsee Tanskassa hyväksi havaitut vanhusten asumisyksiköt ja ”kylät”. Näissä ikäihmisille suunnitelluissa ympäristöissä asuvat voivat käyttää eritasoisia läheltä löytyviä palveluita.
Palveluiden käyttäjien näkökulmat huomioon
Monipalveluvaliokunnan puheenjohtajien mukaan on tärkeää kuunnella pirkanmaalaisia ja tuoda heidän ajatuksiaan ja kokemuksiaan mukaan päätöksentekoon.
”Vaikka Tampereella on lähes puolet Pirkanmaan 530 000 ihmisestä, elämää on Tampereen ulkopuolellakin ja paljon”, Virkamäki totesi.
Valiokunta kuulee mietintöä varten asiantuntijoita, ikäihmisten palveluita järjestäviä järjestöjä, yhteisöjä ja yrityksiä, alueen kuntien vanhusneuvostoja sekä hyvinvointialueen vastuuviranhaltijoita.
Syksyllä valittava hyvinvointialueen vanhusneuvosto antaa ehdotuksesta lausuntonsa vielä ennen valtuuston käsittelyä.
Pirkanmaan valiokuntamalli ainutlaatuinen ratkaisu
- Pirkanmaan hyvinvointialue on Suomen hyvinvointialueista ainoa, jossa on valittu valiokuntamalli entisen, kunnallisessa päätöksenteossa käytetyn lautakuntamallin sijaan. Tavoitteena on, että valiokunnat osallistuvat poliittista harkintaa edellyttävien asioiden valmisteluun jo aikaisessa vaiheessa.
- Pirkanmaalla on neljä valiokuntaa: kokonaisturvallisuuden ja hyvinvoinnin valiokunta, strategia- ja tulevaisuusvaliokunta, monipalveluvaliokunta ja nimenvaihdosta vielä pohtiva vähän palveluita käyttävien asiakkaiden valiokunta.
- Valiokunnat valmistelevat aluevaltuustolle mietinnön käsittelemistään asioista. Aluevaltuusto ottaa kantaa tehtyihin ehdotuksiin. Valiokunnat ovat suoraan aluevaltuuston alaisia toimielimiä.
- Sastamalassakin koolla olleen monipalveluvaliokunnan tehtäväaluetta ovat useamman kuin yhden sote-palvelulinjan palveluita käyttävien pirkanmaalaisten asiat, muun muassa ikäihmisten, vammaisten ihmisten, lastensuojelun asiakkaiden, mielenterveys- ja päihdepalveluita tarvitsevien sekä pitkäaikaissairauksia sairastavien pirkanmaalaisten palvelut.