“Sitten vain totuin alhaisempaan lämpöön” – Kirjoittaja jakaa kokemuksensa lämmityksestä ja lämpimän veden käytöstä

Lämpöpatteri. Kuvituskuva: Pixabay.

En kirjoita tilastoja, vaan omia kokemuksia lämmityksestä ja lämpimän veden käytöstä. Kun menin Englantiin, niin palelin siellä ainakin vuoden päivät, sitten vain totuin alhaisempaan lämpöön. Muissakin Euroopan maissa huoneen lämpötila oli noin 17-20 plusastetta.

Muutettuani 2008 takaisin Suomeen niin sanottuun mummonmökkiin, kaikki suomalaiset yövieraani valittivat kylmää. Laittoivat villatakkeja ja villasukkia. Minä itse pärjäsin t-paidalla +18 asteen lämmössä. Minulla vuorostani oli ongelmia nukkua sukulaisten liian lämpimissä huoneissa.

Lämmin vesi oli myös ulkomailla “kortilla”. Minua se ei haitannut, sillä olin jo Suomessa tottunut säästämään lämmintä vettä. Säästäminen oli tullut perheeseemme pakolla. 90-luvun laman iskiessä jäimme perheeni kanssa velkaloukkuun. Meillä oli kolme murrosikäistä lasta, eli lämmintä vettä kului.

Ajattelin pikkuisen säästää myös sähkölaskussa (enpä arvannut miten iso säästö siitä tuli). Siispä suljin lämpimän veden kesäksi, eli 3 kuukaudeksi kokonaan pois. Pesulla käytiin koko kesä saunassa, jossa oli muuripata, johon vesi haettiin lähellä olevasta kaupungin vesipostista.

Vuoden lopussa tuli tasauslasku. Tuolloin oli vielä sähkölaskuissa käytössä arviolasku, joka tarkistettiin aina vuoden lopulla. Tasauslaskussa meille oli tulossa niin paljon palautusta, että sähkölaitos tuli tarkistamaan meidän sähkömittarin. Olivat verranneet meidän edellisiin, 5 vuoden takaisiin laskuihin meidän viimeistä laskua.
Silloin tajusin, että lämmin vesi todella maksaa.

Ostamassani mummonmökissä (2008) oli vain pieni lämminvesiboileri. En ole vaihtanut sitä. Alussa vierailtani loppui aina lämmin vesi. Nyt he muistavat sulkea veden, kun saippuoivat tai muuten hankaavat itseään.

Veljeni on ollut isännöitsijänä kerros- ja rivitaloissa. Lämmön pitää olla +22-23 astetta, muuten tulee valituksia. Suomessa on pakko olla yhtenäinen lämmitys koko talossa. Meillä kun on jopa -30 asteen pakkasia, eli jokainen huoneisto on pidettävä lämpimänä. Euroopassa on huonekohtainen lämmitys, eli jokainen maksaa omat lämmityksensä sekä veden. Tuosta johtuen kukaan ei pidä liian lämmintä sisällä.

Vielä tuuletuksesta. Minulle on opetettu, että aukaise aamulla kaikki ikkunat viideksi minuutiksi. Näen paljon asuntoja, joissa tuuletusikkuna on aina auki.

Pistääkö kirjoitukseni miettimään?

Kirsti Kärki
Vampula

  • Omituinen höpöttäjä

    Lämmitän omilla puilla juuri niin paljon, että ei tarvitse kylmää kärsiä. Vettä en haaskaa, mutta onneksi on ehtymätön kaivo pihassa. Lapsuudesta muistan kylmät lattiat, kun aamulla herätessä oli korkeintaa 14 astetta lämmintä. Sai siitä sitten koulussa kuulla, kun hiukset olivat likaiset ja haisi ummehtuneelle. Nurkista veti ja ikkunat olivat jäässä. Sitä kärsimystä en omille lapsilleni halua.

Kommentointi ei ole käytössä.