“Painetta järjestää vielä kolmas ryhmä” – Arvaatko, mikä kerho nousi Harrastamisen Suomen mallin suosikiksi Sastamalassa?

Vareliuksen koulun parkour-kerhoa veti viime syksynä liikunnanohjaaja Elina Myllymäki. Arkistokuva: Pauliina Vilenius.

Mitä tehtäis? kysyy moni lapsi ja nuori koulupäivän päätteeksi. Sastamalassa voi tänäkin syksynä vastata: “Mene kerhoon.”

Koululaisten maksuton kerhotoiminta kaupungin peruskouluilla nimittäin jatkuu juuri alkaneena lukuvuonna, ja harrastuslukujärjestykseen on saatu useampi uusi kerho. Vaihtoehtoja on jälleen palloilusta shakkiin ja historiasta koirakerhoon.

Maksuttomia kerhoja toteutetaan Harrastamisen Suomen malli -hankkeen kautta. Aluehallintovirasto myönsi Sastamalan kaupungille 80 000 euroa toiminnan toteuttamiseen lukuvuonna 2022-2023.

Kaupungin liikuntakoordinaattori Paula Lahdenniemi kertoo, että kerhoja on likipitäen sama määrä kuin edellisenä lukuvuonna.

“Jokaisella koululla on hankkeen kautta tarjolla 1-4 kerhoa.”

Harrastuskerhovalikoimassa on kuultu oppilaita. Heille toteutettiin joulukuussa harrastuskysely, jonka kautta lukujärjestystä lähdettiin räätälöimään. Kyselyssä eniten suosiota saivat liikunta- ja palloilukerhot, joita tarjotaan jokaisella alakoululla poislukien Suodenniemi, sillä uuden liikuntahallin rakennustöiden ollessa kesken kylällä ei vielä ole käytössä salia.

“Muutamalla koululla oli toivetta käsityö- ja kokkikerhosta, jotka ovat nyt uutena toimintana kerholukkarissa.”

Käsityökerhoja 3. – 6. luokkalaisille pidetään Stormin ja Marttilan kouluilla, kokkikerhoon voi osallistua Stormissa ja Karkussa.

“Uusi kerho on myös Sylvään koululla pidettävä extremekerho, johon kaivattaisiin lisää osallistujia”, Lahdenniemi vinkkaa.

“Jotkut täynnä, joihinkin mahtuu vielä”

Vähän erilaista toimintaa tarjoaa viikkolanit. Maanantai-iltapäivisin 4. – 6. luokan oppilaat voivat osallistua Minecraft-pelin ohjattuun etäpelaamiseen omalla kotikoneellaan. Lahdenniemen mukaan etäpelaaminen on osoittautunut suosituksi.

“Kerho meni heti täyteen, joten perustimme toisen ryhmän. Se taas täyttyi heti varalla olleista.”

Muutoin harrastustoiminta koostuu niistä kerhoista, joihin on ollut mahdollista saada laadukasta ohjausta. Sastamalassa kerhoja vedetään tiiviissä yhteistyössä paikallisten seurojen, yhdistysten ja liikunta-alan ammattilaisten kanssa.

Ilmoittautuneita on ollut liikuntakoordinaattorin mukaan “ihan mukavasti”. Viime lukuvuonna, jolloin Harrastamisen Suomen malli Sastamalaan rantautui, kerhoihin ilmoittautuneita oli noin 400.

“Tässä luvussa on myös sellaisia lapsia, jotka ilmoittautuivat useampaan kerhoon”, Lahdenniemi huomauttaa.

Se, mahtuuko kerhoihin vielä uusia harrastajia, riippuu täysin kerhosta.

“Jotkut kerhot ovat täynnä ja painetta on järjestää esimerkiksi kolmas etäpelikerho. Toisaalta joihinkin kerhoihin toivotaan lisää osallistujia. Jos mennään viime syksyn mukaan, niin osallistujia tulee pikku hiljaa lisää”, Lahdenniemi uumoilee.

Kerhoihin voi ilmoittautua sähköisessä ilmoittautumisjärjestelmässä https://www.kuntapalvelut.fi/sastamala/ tai soittelemalla liikuntapalveluihin.