Huittisten valtuusto palasi kesälomilta normaaliin rytmiin – Osavuosikatsaus ennakoi kuluvasta vuodesta reippaasti plusmerkkistä

Jukka Kivimäki hauskuutti muita valtuutettuja toteamalla, että on nyt valtuuston puheenjohtaja Jouni Isotalolle kateellinen, kun tämä saa istua puheenjohtajan pöydän takana kolmen naisen kanssa. Syyskuun valtuusto oli ensimmäinen, johon uusi kaupunginjohtaja Viveka Lanne osallistui. Syyskuun puolivälissä aloittavaa hallintojohtajaa kokouksen sihteerin ominaisuudessa tuurasi Leena Hakanen ja kolmantena naisena pöydän takana istui talousjohtaja Terhi Huida.

Huittisissa palattiin kesälomilta normaaliin rytmiin, kun kaupunginvaltuusto käynnisti syyskautensa maanantaina.
Valtuutetut saivat heti kattavan selonteon kaupungin tämän vuoden taloudellisesta suunnasta, kun talousjohtaja Terhi Huida esitteli osavuosikatsauksen ensimmäisen puolen vuoden osalta. Huida kertoi, että kaupungin toimintakate on alkuvuonna mennyt vähän yli talousarviossa suunnitellun.

”Kesäkuun loppuun mennessä toimintakate on toteutunut jo yli 50 prosenttisesti, vaikka sen pitäisi vielä tässä vaiheessa olla alle, sillä lomarahat menivät maksuun vasta heinäkuussa”, hän perusteli.

Varsinkin sivistyspalveluissa ja perusturvassa menoja on ollut odotettua enemmän.

”Varhaiskasvatuksessa on toiminut Vihreät-satelliittiryhmä, jonka perustamisesta emme tienneet vielä talousarviota tehdessä. Paineita lastenhoitajien osalta on myös syksyyn”, Huida kertoi.

Perusopetuksessa odottamattomia menoja on syntynyt ukrainalaisille lapsille perustetuista kouluryhmistä. Näistä aiheutuneisiin kustannuksiin valtiolta saatavat yksikkökorvaukset tulevat vasta jälkijunassa.

”Erikoissairaanhoidon kuluihin tuli heinäkuussa suuri kasvu”, Huida harmitteli.

Erityisesti asumispalveluista ja lastensuojelusta on kertynyt odotettua enemmän kustannuksia.

”Uutta pitkäaikaista lainaa ei ole tarvinnut nostaa”

Verotulot ovat tämän hetkisen ennusteen mukaan toteutumassa Huittisissa tänä vuonna jopa 1,2 miljoonaa euroa paremmin, mitä talousarviossa uskallettiin odottaa.

”Myös valtionosuuksia on odotettavissa noin 300 000 euroa enemmän”, Huida kertoo.

Toisaalta parina vuonna monen kunnan taloutta kohentaneet koronakorvaukset ovat tänä vuonna jäämässä huomattavasti aiempaa alhaisemmiksi.

”Vaikuttaisi siltä, että avustus ei tule kattamaan edes kaikkia syntyneitä kuluja.”

Kertaluontoisesti kaupungin taloutta kohentaa myös Huittisten Lämmön osakkeiden myynnistä kertyvä noin 4,1 miljoonan euron myyntivoitto.

”Tämän ansiosta uutta pitkäaikaista lainaa ei ole tarvinnut nostaa, eikä vähään aikaan tarvitsekaan”, Huida kertoi.

Suurimmaksi osaksi uuden koulun rakentamishankkeen viivästyksestä johtuen investoinnit toteutuvat kuluvana vuonna noin 5 miljoonaa euroa alle ennakoidun.

Jokin jäi kalvamaankin

Valtuutettu Mika Stenforsia (Hupa) jäivät osavuosikatsauksesta kalvamaan asumispalveluiden yllättävät kustannukset. Hän toivoikin selvitystä, mistä palveluja ostetaan ja millä hinnalla.

Huida kertoi, että korkeat kustannukset johtuvat vammaispalveluiden erittäin kalliista sijoituksista. Hänen mukaansa asia on tarkemmassa selvityksessä, mutta tällä hetkellä sille ei voida mitään.

”Lisäksi lastensuojelussa on tullut neljä ennakoimatonta sijoitusta”, Huida kertoi.

Jukka Kivimäki (vas) toivoi, ettei osakkeista kertynyttä myyntivoittoa hassata hiljalleen alijäämien paikkaamiseen. Häntä huoletti myös koko Satakuntaa vaivaava asukasluvun jatkuva vähentyminen.

Aarno Korpela muistutti, että paluumuuttajia houkutellakseen kaupungin on tärkeää pitää palvelutasoa yllä niin kaupallisella kuin sote-puolellakin.